Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde Başbakanlık’ın 2016 yılı için öngörülen 79 milyon 378 bin 500 TL tutarındaki bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi.

TATAR ORTA VADELİ PROGRAMI HAZIRLAYANLARI TEBRİK ETTİ

Başbakanlık bütçesiyle ilgili ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, orta vadeli program üzerinde çalışmaya başladığını, değerlendirmeler yaptığını belirterek, hazırlayanları tebrik etti.

Devlet yatırımlarının devam etmesi gerektiğini söyleyen Tatar, 2013-15 ekonomik programının sona ereceğini anımsattı. Bazı reformların imzalanmasına rağmen yapılmadığını belirten Tatar, reformların ertelenmemesi gerektiğini kaydetti.

Tatar, “Bütçeye baktığımızda ortada vahim bir durum vardır” dedi.

Tatar, Türkiye ile imzalanacak programın da Başbakan tarafından imzalanacağını, bu programın büyük önem taşıdığını belirtti.

BRTK bütçesinin yeterli olup olmadığına bakmak gerektiğini söyleyen Tatar, uydu yayıncılığı konusunda bilinmezlik olduğunu belirtti.

TAÇOY: “E-DEVLET PROJELERİ DERHAL BAŞLATILMALI”

DP UG Milletvekili Hasan Taçoy, Başbakanlık bütçesine olumsuz oy vereceklerini söyledi. Hükümetin yeni müşavir olgusu yaratılmayacağına değindiğini ancak bunun yapılmadığını, sayının azalmadığını söyleyen Taçoy, yeni ve potansiyel müşavirler yaratıldığını söyledi.

Taçoy, e-devlet projesinin Başbakanlık bünyesine alındığını ve birçok konunun ihale edilmediğini, e-devletin projelerinin yürütülmediğinin gündeme geldiğini belirterek, projelerin Başbakanlık bünyesinde derhal başlatılması gerektiğini kaydetti.

E-devlet projelerinin ileri götürülmemesinin zaman kaybına yol açtığını söyleyen Taçoy, projelerin KKTC için çok önemli olduğunu ifade etti.

MOBESE İHALESİ

Taçoy, MOBESE sistemleri için ihaleye çıkılması aşamasında ilerlemenin durduğunu kaydetti. Taçoy, bu projenin önemli olduğunu ve ilerlemesi gerektiğini dile getirdi. Uyuşturucunun denetimi konusunda MOBESE sisteminin önemli rol oynayacağını söyleyen Taçoy, bu projenin suçların önlenmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Uyuşturucu ile mücadeleye ayrılan bütçenin yetersiz olduğuna vurgu yapan Taçoy, 120 bin TL’nin yeterli olmadığını söyledi.

Taçoy, ülkede yaygınlaşan uyuşturucu sorununun acı verici olduğunu, bunun düzeltilmesi ve dünyadaki uygulamaların tartışılması gerektiğini kaydetti.

KKTC’de medya alanında birçok araştırma yaptıklarını söyleyen Taçoy, TV kurumlarının gelir elde edemediklerini, sorun yaşadıklarının ortaya çıktığını belirtti. Taçoy, TV kanallarına ayrılan ödeneğin aşağı çekildiğini, bunun TÜRKSAT’tan çıkmalarına yol açabileceğini kaydetti.

Dome Otel’de verilen sözlerin tutulmadığını, sözleşmeye uyulmadığını ifade eden Taçoy, şirketin talep ettiği sözleşme süresinin uzatılmasının mevzu bahis olmaması gerektiğini belirtti.

Taçoy, Dome Otel’e ilişkin bazı sorular da sordu.

OĞUZ: “MÜŞAVİR YARATILMADI, HAVUZDAKİLER KULLANILIYOR”

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, müşavir konusunun hükümet programına alındığını belirterek “Şu anda müşavir yaratacak atama yapılmamıştır.

Havuzdakiler kullanılıyor. UBP’nin bu konudaki duruşunu kimse gözden kaçırmasın” diye konuştu. 

Ülkede veri eksikliğinin önemli bir sorun olduğunu söyleyen Oğuz, ileriye dönük plan yapılamadığını kaydetti. DPÖ’nün alt yapısının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Oğuz, veri konusunda DPÖ’nün en önemli kurum olduğunu vurguladı.

Spora ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu söyleyen Dursun Oğuz, atıl halde bulunan spor tesislerinin topluma yeniden kazandırılması gerektiğini belirtti.

AFŞAROĞLU

Konuşmacıları yanıtlayan Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu, Başbakanlık bütçesi ve Başbakanlık’a bağlanan yeni dairelerin bütçesi hazırlanırken, öngörülen kalemlerde nasıl icraat olduğuna bakıldığını kaydetti.

Afşaroğlu, bütçede bir kalemde bir ödenek konmuşsa ancak ihtiyaç olursa, başka kalemden aktarma yapılabileceğini belirtti.

E-devlet projesine önem verdiklerini söyleyen Afşaroğlu, projeyi merkezi bir yapıyla ve süratle uygulamaya koymayı amaçladıklarını ifade etti.

Afşaroğlu, geçmişte başlatılan projelerin devam ettiğini, bazılarında sıkıntı olduğunu ancak bunları aşmaya çalıştıklarını ifade etti.

“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEYE PROJELER GELİŞTİKÇE DE KAYNAK AYRILACAK”

Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu’nun çalışmalarına dönük ayrılan kalem ile uyuşturucu ile mücadeleye ayrılan kalemin farklı olduğunu söyleyen Afşaroğlu, komisyonun çalışmalar yaptığını, bu projeler geliştikçe de kaynak ayrılacağını belirtti.

Müsteşar Afşaroğlu, uydu yayıncılığına verdikleri desteği sonlandırma kararında olduklarını ifade ederek, sözleşmenin sonlandırılması halinde cezai müeyyide uygulanacağını öğrendiklerini, bu konunun yeniden görüşülüp ihtiyaca göre revize edilebileceğini kaydetti.

Afşaroğlu, Hava Sporları Federasyonu ile ilgili ciddi sorunlar olduğunu söyledi.

SOYER

Komite Başkanı Ferdi Sabit Soyer, uydu yayıncılığı konusunda ilgili kurumların görüşme yapacağını ve adımların atılacağını kaydetti. Soyer, teknik detayların da tam olarak incelenmesi gerektiğini dile getirdi.

AFŞAROĞLU’NUN ÖNERİSİYLE SÖZLEŞMELİ PERSONEL SAYISI 25’TEN 60’A ÇIKTI

Başbakanlık Müsteşarı Afşaroğlu yeniden söz alarak bir öneri yaptı. Kamuda bir kapasite sorunu olduğunu, bunun geliştirilmesi konusunda kişilerin istihdam edilmesi gerektiğini söyleyen Afşaroğlu, bunun sağlanması için sözleşmeli veya kadrolu personel istihdamı ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Afşaroğlu, buna bağlı olarak Başbakanlık’ta sözleşmeli personelin artırılması gerektiğini, bu personelin sınav sistemi ile alınacağını kaydetti. Afşaroğlu, e-devlet çalışmaları için de yetişmiş eleman ihtiyacı olduğunu, orada da personel istihdamı yapılabileceğini söyledi.

Bunun üzerine toplamda sözleşmeli personel sayısının 25’ten 60’a çıkarılması önerildi. Öneri oy çokluğuyla kabul edildi.

Oylamanın ardından komitenin bugünkü toplantısı sona erdi.

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi yarın, 879 bin TL öngörülen Yüksek Yönetim Denetçisi, 4 milyon 792 bin 900 TL öngörülen Sayıştay Başkanlığı ve 17 milyon 771 bin 400 TL öngörülen Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçelerini görüşecek.