Candan Mert

Kanal T’de yayınlanan “Kartal Harman’la Ayak Üstü 1 Saat” programına konuk olan ve kadın cinayetlerinin artacağı yönünde ifadelere yer veren Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel,  gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Ocak ayından, içerisinde bulunduğumuz Ekim ayına kadar 5 kadın cinayetinin işlendiğini kaydeden Sosyal Hizmet Uzmanı Başel, gelecek yıl ve sonraki yıllarda, uyuşturucu oranları ve trafik kazalarındaki kayıp oranları gibi bu sayının da artarak devam edeceğini aktardı. 

“Eğitimde şiddet için eğitici dersler verilmeli”

Sosyal Hizmet Uzmanı Başel, uyuşturucu, kadına yönelik şiddet, taciz gibi sosyal sorunları önlemek amacıyla bugün çalışma başlatılsa, bu çalışmaların meyvesini verebilmesi için en az 20-25 sene beklenmesi gerekeceğini ve bazı yöneticilerin sandığı gibi işin “düğmeye bastıktan sonra bitmeyeceğini” aktardı. Kadın sığınma evleri, şiddeti önleme merkezi gibi kurumsallaşma eksikliklerinin giderilmeye başlanmasının önemine değinen Başel, ilkokuldan başlayarak eğitimlere de bu konularda eğitici derslerin verilmesigerektiğini ifade etti. Her toplumda bu gibi sorunların artan istatistiklerle devam ettiğini belirten Başel, bunun sonucunda geliştirilen kadına şiddeti önleme yaklaşımları kapsamında,şiddet oranı düştüğü takdirde başarılı olunduğunu, aksi bir durum olarak şiddet oranı arttığı takdirde, bunun ‘kadın koruma politikalarının yürümediğinin göstergesi’ olacağınıdile getirdi. Geçtiğimiz 42 yıldan aldığı ders ile, ada içerisinde bu politikaların yürütülememiş olduğunun görüldüğünü aktaran Başel, “40 yıl öncesinden şu an atılmaya çalışan adımlar atılsaydı ve o vizyona sahip yasal düzenlemeler ile kadınların korunmasına, kadının toplum içerisindeki statüsünün geliştirilmesi ve değiştirilmesi için çalışmalara başlansaydı, şu an yaşadığımız sorunların en küçüğünü yaşıyor olurduk” diyerek, kadının el üstünde tutulmasında toplumun eğitiminin son derece önemli olduğunu belirtti.

“Kadın cinayetleri artacak”

Ocak ayından, içerisinde bulunduğumuz Ekim ayına kadar 5 kadın cinayetinin işlendiğini kaydeden Sosyal Hizmet Uzmanı Başel, gelecek yıl ve sonraki yıllarda, uyuşturucu oranları ve trafik kazalarındaki kayıp oranları gibi bu sayının da artarak devam edeceğini aktardı. Bu istatistiklerin bazı yıllarda inanmak istenmeyecek kadar korkunç boyutlara ulaşacağını dile getiren Başel, kadına şiddetin önlenmesi için hiçbir önlemin alınmadığının da altını çizdi. Kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesine dair sözleşmenin Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edildiğini ifade eden Başel, iç hukukun bir parçası haline getirilmesinden yükümlü olunması açısından, nüfusu 20.000’in üzerinde 7 bölgede her belediyenin çevresinde şiddeti önleme merkezi ve kadın sığınma evlerinin açılması gerektiğini kaydetti. Eğitim içerisinde toplumdaki şiddet kültürünün değişmesi ve değişen yeni kültüre alışılması için demokrasi ve insan hakları gibi derslerin müfredata girmesi gerektiğini dile getiren Başel, bunlarla ilgili de bir çalışma görülemediğini ifade ederken,öğlen 13.00’e kadar olan eğitimin de bu konular için yetersiz geleceğinin ve bu gibi eğitimler için tam gün eğitim verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
“Kadına şiddet ve taciz gibi olaylara sessiz kalmayın”

Kadının toplumdaki değerinin artması ve bu gibi şiddet, taciz olaylarının azalması için böyle bir olayın görüldüğü, duyulduğu anda sessiz kalınmamasının önemine değinen Sosyal Hizmet Uzmanı Başel, anında Alo 183’ün ve Alo 155’in aranması gerektiğini kaydetti. Görülen veya duyulan bir taciz/şiddet olayına karşılıksız kalınıp sessiz durulduğu takdirde işlenilen suça ortak olunacağının altını çizen Başel, toplumda herkesin kafasını elinin arasına alıp düşünmesi gerektiğini ifade etti. Kadın cinayetlerinin çoğunun sevgi adı altında işlendiğinin duyulduğunu belirten Barış Başel, “Nasıl bir sevgi olabilir ki sevdiğinin yaşam hakkını, insan olma noktasından uzaklaşarak elinden alabilsin?” dedi.

“Kız çocuklarını eve kapatarak eşya gibi davranıyoruz”

Çocuk yetiştirirken sevmenin, sevilmenin öğretilemediğini aktaran Başel, kız çocuklarını da eve kapatarak onlara neden eşya gibi davranıldığı konusunda her bireyin kendisini sorgulaması gerektiğini kaydetti. Kız çocuklarına kendini korumayı, sağlıklı sevgi ilişkisi geliştirmeyi öğreterek yaşatmak yerine, eve kapatıp ‘sözde koruyucu’ olunma yanılgısından toplum olarak kurtulmanın önemli olduğunu vurgulayan Başel, eğitimin önce evde başladığını, okulda devam ederek en son toplumda öğrendiklerinin uygulama kısmının geldiğini ve bu konuda her bireyin sağlıklı düşünerek sağlıklı davranması gerektiğini ifade etti.

“Taciz olaylarında yasal düzenlemeye gidilmeli”

Cinsel suçlarla ilgili yeterli yasanın da bulunmadığını kaydeden Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, yasalarda sözlü taciz, mesajlarla taciz, laf atma veya elle taciz gibi durumların da belgelenebileceği bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. Bu gibi durumlarda yargıya sunmak için illa ki ‘cinsel suçun gerçekleşmiş olması’ gibi bir durumun söz konusu olduğunu söyleyen Başel, genellikle iş yerlerinde bu gibi taciz olaylarının sıklıkla yaşandığını ve kanıt bulunmamasından dolayı da birçok kadının bu konuda mağdur olduğunu dile getirdi. Kalabalık ortamlardaki taciz olaylarının tanımlanmasına ilişkin bir düzenlemenin mutlaka yapılması gerektiğini aktaran Başel, internet üzerinden de tacize uğramayan kadının olmadığını düşündüğünü de sözlerine ekledi. 

“Kadına şiddet politik bir sorundur”

Kadına şiddetin toplumlar için politik bir sorun olduğunu savunan Barış Başel, politika yapanların, ülkeyi yönetenlerin erkek olmasından ve şiddetin önlenememesinin de bunun görmezden gelinmesinden kaynaklandığını aktarırken, kadın bedeninin erkekler tarafından sürekli olarak konuşulduğunu ve bunun üzerinden çıkar sağlandığını ifade etti.  Siyasi çıkarlar uğruna kadın haklarının da hiçe sayıldığını ve kadınlara hakların ‘vaat edildiğini’ kaydeden Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, kadınlar için zaten hakkı olan şeylerin ‘vaat edilemez’ olduğunu dile getirdi. Cinsel suçlarla ilgili başvuruları almak, özel eğitimini almış ve yeterli donanıma sahip bir polis biriminin oluşması gerektiğini söyleyen Başel, kadınların taciz gibi olayları rahatça aktarabilmesi için eğitilmiş olan polisler arasında kadın polislerin de olmasının büyük önem taşıyacağının altını çizdi.