ŞAHALİ: “GAZETECİLERİN HABER ALMA HAKKINI SINIRLAMASIZ KULLANILABİLMESİ, ÇALIŞMA KOŞULLARI VE SOSYAL HAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ, ÖZGÜR BASININ TEMEL ŞARTLARI”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, gazetecilerin haber alma hakkını herhangi bir sınırlama olmaksızın kullanılabilmesi, çalışma koşullarının ve sosyal haklarının iyileştirilmesinin özgür bir basının temel şartlarını oluşturduğunu kaydetti.

Şahali, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, basının haber alma özgürlüğünün toplumun gerçek ve kaliteli habere ulaşması ve kamuoyunun doğru şekillenmesi açısından önem arz ettiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk basınının çalışmalarını büyük bir fedakârlıkla sürdürdüğünü kaydeden Şahali, kamuoyunu aydınlatma ve bilgilendirme görevini üstlenen basının kısıtlı olanaklara rağmen, KKTC’de çok sesliliğe ve demokrasiye katkısının devam ettiğini de kaydetti.

Mesajında, “Gecesini gündüzüne katarak çalışan basın emekçilerimiz, yılda sadece bir gün değil, her gün hatırlanmayı hak ediyor “ifadelerini kullanan Şahali, tüm basın emekçilerinin gününü  kutladı.

Şahali, “Basının,  toplumsal barışın ve huzurun sağlanmasındaki yeri, kuşkusuz çok önemlidir. Toplumu derinden sarsan olaylarda basın çalışanlarının etik değerler çerçevesinde haberlerini hazırlamaları büyük önem taşımaktadır. Basın, sadece toplumun demokratik açıdan güçlenmesine değil, sosyal açıdan da birlikteliğine büyük katkı koymaktadır” ifadelerini kullandı.

* * *

KTAMS BAŞKANI BENGİHAN 11 TEMMUZ BASIN GÜNÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda basın emekçilerinin yaşadığı sorunlara işaret ederek, “Basın İş Yasası”nın etkin olarak uygulanması gerektiğini belirtti. 

Basın emekçilerinin düşük ücretlerle, yasal çalışma saatlerinin üzerinde, iş güvencesinden yoksun olarak çalıştırıldığını kaydeden Bengihan, günün koşullarına uygun daha demokratik, çağdaş, özerk ve tarafsız bir yapıda çalışma ortamı yaratılması ve çalışma koşullarının iyileştirilip, iş güvencesinin sağlanabilmesi için “Basın İş Yasası”nın etkin olarak uygulanması gerektiğini ifade etti. 

Bengihan, “Geçmişten günümüze ülkemizde demokrasinin, çok sesliliğin ve özgürlüklerin gelişmesinde Kıbrıs Türk basını önemli rol oynamıştır. Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete olan Saded gazetesinin 11 Temmuz 1889’da yayın hayatına başlaması anısına kutlanan Basın Günü bunun göstergelerinden biridir” ifadelerini kullandı. 

Bengihan, “Çalışma şartlarının zorluklarına rağmen, gecesini gündüzüne katıp fedakarca çalışarak, bizlere doğru, güvenilir ve tarafsız haberleri ulaştırmaya çalışan Kıbrıs Türk basınına emek veren tüm basın emekçilerinin gününü kutlarız” dedi.

* * *

SAVAŞAN: “BASIN İŞ YASASI'NIN UYGULANMASI VE BİLİŞİM YASASI’NIN BİR AN ÖNCE GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR”

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Savaşan,  KKTC’de Basın İş Yasası'nın uygulanmasının ve Bilişim Yasası’nın bir an önce geçirilmesinin “elzem bir ihtiyaç olduğunu” belirtti. Savaşan, etik kurallara bağlılık ve doğruluk ilkelerinden taviz vermeden, gazetecilik-haber ilişkisini yeni çağın şartlarına uygun olarak yeniden inşa etmek gerektiğini kaydetti. 

Köklü bir geçmişe sahip olan Kıbrıs Türk basınının geçmişten günümüze çok önemli görevler üstlendiğini, Kıbrıs Türk tarihinin yazılmasına hem tanıklık ettiğini, hem de tarihin şekillenmesinde etkili olduğunu kaydeden Savaşan, basın mensuplarının adil, şeffaf, tarafsız, kamu yararını gözetecek şekilde ve demokratik ilkeler çerçevesinde mesleklerinin gerektirdiği etik kurallara sadık kalarak, halka hizmetlerinin devamını dileyerek, 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.

* * * 

BESİM: “HER AN HER YERDE SESİMİZ OLDUKLARI İÇİN TÜM BASIN MENSUPLARINA YÜREKTEN TEŞEKKÜRLERİMİ SUNARIM”

Sağlık Bakanı Filiz Besim, Kıbrıs Türk Basını’nın her zaman Kıbrıslı Türklerin haklı mücadelesini, dünyaya yansıttığını, geçmişini, tarihini, yaşanan tüm zorlukları kamuoyuna duyurduğunu, izolasyonlara ve engellemelere rağmen Kıbrıslı Türklerin dünyaya açılan sesi olduğunu, bugünlere gelinmesinde büyük katkılar sağladığını belirtti.

Besim, “Ne mutlu ki bize, özgür ve çağdaş basınımız her gün daha iyiye doğru gitmektedir” dedi.

Sağlık Bakanı Filiz Besim, 11 Temmuz Basın günü nedeniyle yayınladığı mesajda, her an haber peşinde koşan, gece gündüz demeden emek sarf eden basın mensuplarının, kamusal bir görevi yerine getirdiğini söyleyerek, tüm zorluklara rağmen ayakta durmaya çalışan basının farkında olduğunu ifade etti.

Gazeteciliğin, çağımızın en özel mesleklerinden biri olduğunu, gerçek manada doğru haberin insanlara ulaşmasını sağlamak gibi çok anlamlı bir görevi bulunduğunu dile getiren Besim,  “Basınımızın gerek sağlık alanındaki gelişmeler, gerekse genel anlamda haberleri yansıtırken özgürce ama sorumluluk bilinci ile görev yapması kamuoyunu tarafsız olarak bilgilendirmesi, hepimizi daha güzel günlere taşıyacak, kurumlarımıza olan güveni arttıracak ve doğru bilgi almamızı sağlayacaktır” dedi.

Zor şartlar altında az maaşlarla görev yapan basın mensupları olduğuna işaret eden Besim, kaynakları kısıtlı olan ülkede el ele vererek, anlayışla, sevgi, saygı ve adil bölüşümle bu sıkıntıların aşaılabileceğine inandığını belirtti.

Besim, KKTC’nin her alanda gelişmesi ve kalkınmasına, gündeme taşıdıkları konularla katkı sağlamakta olan, tüm basın çalışanlarının 11 Temmuz Basın Günü’nü en samimi duygularla kutlayarak, başarılarının devamını diledi.

* * * 

KAMU-SEN, BASININ, DEMOKRASİNİN VE CUMHURİYETİN KÖKLEŞMESİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLDUĞUNU BELİRTTİ

Kamu-Sen, “düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı” durumunda bulunan basının, demokrasinin vazgeçilmez en önemli kurumlarından biri olduğunu belirtti.

Kamu-Sen, 11 Temmuz Basın günü nedeniyle yaptığı açıklamada, iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişimle birlikte en kısa sürede doğru bilgi ve tarafsız habere ulaşmanın öneminin her zamankinden daha fazla olduğunu ifade etti.

Kamu Yönetimi ile vatandaşlar arasında önemli bir işlev görevi gören basının demokrasinin ve Cumhuriyetin kökleşmesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kamu-Sen, “Tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı ve sesi olan basın kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getirmiş ve getirmektedir” dedi.

Meslek etiğinden taviz vermeden bilgi ve haber üreten medya sektörünün, gelişmiş toplumların itici gücü, sağlıklı işleyen demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarından biri halini aldığını belirten Kamu-Sen, zor koşullarda görevini yerine getirmeye çalışan basın çalışanlarının, tüm Kıbrıs Türk basınının, basın gününü kutladı.

* * * 

BRTK MÜDÜRÜ ÖZKURT, ÇAĞDAŞ VE DEMOKRATİK BİR TOPLUMUN GÖSTERGESİNİN ÖZGÜR BİR BASIN OLDUĞUNU VURGULADI

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, çağdaş ve demokratik bir toplumun göstergesinin özgür bir basın olduğunu vurguladı.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle yayınladığı mesajda,  çağdaş ve demokratik bir toplumun göstergesinin özgür bir basın olduğunu, çok sesli bir medyanın ise, tüm medya mensuplarının en çok arzuladığı şey olduğunu belirtti.

“Ne mutlu bizlere ki ülkemizde çok sesli bir basına sahibiz” diyen Özkurt, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu olarak, kamuoyunu aydınlatma adına büyük bir sorumluluk taşıdıklarının bilincinde olduklarını söyledi.
Özkurt, mesajın devamında şu ifadelere yer verdi;

“BRT,  bir Devlet Kurumu olarak tüm medyaya öncü olmak, destek vermek ve tüm ihtiyaçları karşılamak adına her gün kendini yenileyecek adımlar atmaktadır.

11 Temmuz Basın Günü’nde, tüm medya çalışanlarının basın gününü kutlarken, varlık nedenimiz olan halkın, daha da aydınlanması için hergün daha fazla çalışacağımızdan kimsenin kuşku duymamasını arzularım."

* * *

YYK BAŞKANI ÜSTÜN TÜM BASIN EMEKÇİLERİNİN BASIN GÜNÜNÜ KUTLADI

Yayın Yüksek Kurulu (YYK) Başkanı Olgun Üstün, “İlk gazetemizden bu güne, bu uğurda emek veren, tüm basın emekçilerinin basın gününü kutlar, toplumumuza ve demokrasimize sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür ederiz” dedi.

Yayın Yüksek Kurulu Başkanı Olgun Üstün 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle mesaj yayımladı.                                                                

Mesajında, çağa ismini veren kavramlardan birisi olan iletişimin en önemli alanının, hiç kuşkusuz basın olduğunu ifade eden Üstün, “Elbette basın kavramı ve basın mensupları, görsel ve işitsel medyamız için de vazgeçilmezdir. Coğrafyamızda uzun yıllardır yaşanan her mücadele sürecinde başta gazeteciler olmak üzere, gazetelerimizin rolü ve mücadeleye katkısı büyüktür” ifadelerini kullandı.

* * *

GİRNE AKDENİZ LIONS KULÜBÜ BASIN GÜNÜ DOLAYISIYLA MESAJ YAYIMLADI

Girne Akdeniz Lions Kulübü, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Toplumun siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda aydınlanmasına imkan sağlayan basının önemine vurgu yapılan mesajda, “Kıbrıs Türk halkının sesini ülkemize ve dünyaya duyurmak için çalışan tüm basın mensuplarının bu anlamlı gününü Girne Akdeniz Lions Kulübü olarak kutlarız” denildi.

* * *