Havadis'ten Eniz Orakcıoğlu ve Hasan Düzgün'ün haberine göre, Başkent Lefkoşa’nın göbeğinde adeta bir insanlık daramı yaşanıyor.

50 yaşındaki bedensel engelli Sercan Çolak, Gazeteci Kemal Aşık Caddesi’nde babadan kalma evde tek başına yaşama tutunmaya çalışıyor.

20 yıl kadar önce babasını kaybeden Çolak’ın annesi ise 15 yıl önce yaşama veda etti. Çolak, annesinin vefatı ile birlikte kimsesiz kaldı.

Bedensel engeli nedeniyle kişisel bakımını dahi yapmakta güçlük çeken Sercan Çolak’ın yaşadığı ev, insani koşullardan çok uzak.

Evin her yeri çöp

Sercan Çolak, evinde hijyen koşullardan uzak bir ortamda yaşıyor.

Evin her tarafı yiyecek içecek atıkları, poşetler ve plastiklerle dolu. Evdeki tuvaletinin bozuk olması nedeniyle Çolak, bu ihtiyacını evin çeşitli yerlerine ve yatağına yapıyor.

Çolak’ın üstü başı da çok kötü durumda.

Ölü fareler her yerde

Sercan Çolak’ın yaşadığı evde biriken çöpler ve fare ölüleri hem etrafa oldukça kötü bir koku yayıyor.

Evdeki, sağlıksız koşul Çolak’ın ve bölgedeki halkın sağlığını tehdit ediyor.

Mahalleli endişeli

Komşulrı evdeki hijyen eksikliği nedeni ile hem Sercan Çolak’ın sağlığından hem de kendisinin ve çocuklarının sağlığından endişe duyuyor.

Mahalleli, Sercan Çolak’ın istenmeyen bir kazaya sebebiyet vermesinden de ciddi endişe duyuyor.

Havadis’e konuşan mahalleli, “Ölü farelerin üzerine konup sonrada bizim üzerimize konan sinekler sağlığımızı tehdit ediyor, kedi ve köpeklerimizin o evin bahçesine girmesi bizi korkutuyor. Öte yandan Sercan’ın ansızın bir yangın çıkarması, dip dibe olan tüm evleri küle çevirmek demek ve bu durum da bizi oldukça tedirgin ediyor” dedi.

Eve girilmesine izin vermiyor

Sercan Çolak’ın komşuları, Havadis’e yaptığı açıklamada, Çolak’ın evindeki hijyen sorunu nedeni ile Lefkoşa Türk Belediyesi’ni birçok kez aradıklarını ve konudan haberdar ettiğini anlattı.

Komşuları, belediye ekiplerinin mahallelinin şikayetlerini dikkate alarak Çolak’ın evine gittiğini ancak Çolak’ın ekiplerin yardım talebine direndiğini söyledi.

Komşuları, Çolak’ın belediye ekiplerini eve almadığını ifade etti.

Alkolik olduğu iddia ediliyor

Çolak’ın bazı komşuları, onun alkol bağımlısı olduğunu iddia etti.

Çolak’ın alkol bağımlısı olduğunu ileri süren vatandaşlar, şunları söyledi: “Sürekli kapımızı çalıyor, yemek, alkol ve para istiyor. Sercan Çolak, sağdan soldan temin ettiği parayı alkole harcıyor. Çolak’In durumu günden güne kötüye gidiyor, çok alkol tüketiyor, üstüne yapıyor, kendi pisliği içinde uyuyor, evi çöplüğü andırıyor ve evinden gelen kötü kokular 10-20 metre ileriden bile hissediliyor. Yetkililerin bu durumla ilgilenmesi hem Sercan için hem de bizim sağlığımız için çok önemli.  Öncelikle evin tamamen temizlenerek ilaçlanması, Sercan’nın da daha iyi şartlarda yaşayabileceği bir ortama aktarılması gerekir.

Belediye her yolu denedi

LTB Trafik Birimi Sorumlusu Türkay Klermo, Sercan Çolak için LTB Halk Sağlığı Şubesi’nin, özel şirket ve yardımseverlerden destek alarak yardım için seferber olduğunu belirterek, “Sercan’a yardımcı olabilmek adına her yolu denedik fakat her seferinde yardımlarımızı reddederek bizi geri çevirdi” dedi.

Belediye olarak özel bir şirketle anlaştıklarını, bu şirketin Sercan’ın evini temizlemek istediğini anlatan Türkay Klermo, evde tadilat ve bakım onarım yapmak için yaptıkları girişimin sonuçsuz kaldığını kaydetti.

“Tedavi ettirdik”

Çalışma ve Sosyal Yardım Dairesi ile Sercan Çolak’ı birkaç kez alkol tedavisi olması için hastaneye yatırdıklarını da anlatan Klermo, “Sercan her seferinde hastaneden kaçtı, son 20 günlük bir tedaviyi tamamlayıp taburcu edildi ama bir şey değişmedi” diye konuştu.

“Rehabilite olması şart”

LTB’nin Paylaşım Mutfağı’ndan Sercan Çolak’a yemek yardımı gönderildiğini de söyleyen Klermo, “Yemek yardımını da her seferinde reddediyor. Artık bu durum belediyeyi aşan bir duruma geldi, bizlerin elinden de bu noktada bir şey gelmiyor. Sercan şu an 35 kilo. Onun yatılı bir rehabilitasyon merkezinde tedavi görmesi ve devletin bu işe el atması gerekiyor” dedi.