Kıbrıs Postası'ndan Ertuğrul Senova'nın haberine göre; Lefkoşa Türk Lisesi'nin bahçesindeki ağaçlara, eğitimci ve Biyologlar Derneği Başkanı Niyazi Türkseven ile öğrencileri tarafınca asılan dört kuş yuvasına, özellikle çam olmak üzere pek çok ağaç türünü zararlı etkenlerden korumasıyla bilinen baştankara türündeki kuşlar yuva yaparak üredi.

Ülke tarımına uzun yıllar büyük problemler yaşatan çam kese böceğine karşı biyolojik mücadelede en etkin isimlerden biri olan baştankara türü kuşlar, Lefkoşa Türk Lisesi’nin (LTL) bahçesindeki ağaçlara asılan dört yuvanın ikisine yuvalanarak üredi. 

LTL’de eğitimci olan ve ayni zamanda Biyologlar Derneği Başkanlığını da yürüten Niyazi Türkseven, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı gönderisinde, konuyla ilgili şöyle yazdı;

“Lefkoşa Türk Lisesi'nin bahçesindeki ağaçlara astığımız 4 kuş yuvasından ikisinde Baştankaralar yuva yaparak üredi. Emeği geçen tüm öğrencilere teşekkürler.”

Ötücü kuşlar takımından olan Baştankaralar, renkli ve küçük bir kuş türü olarak literatüre geçmiş durumda. Onlarca çeşidi olan Baştankaraların ülkemizdeki türü ise, “Çam Baştankarası”. 

Çam Kese böceğine karşı, Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) ve Orman Dairesi işbirliğinde yürütülen biyolojik mücadelede etkin rol oynayan Baştankaralar için bu yıl, ülkenin çeşitli noktalarında bulunan ağaçlara 150 yuva yerleştirilmiş durumda.