Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, vatandaşlık iptallerinin ciddi bir hukuki inceleme sonucu gerçekleştirildiğini söyledi ve “Vicdanla değil, hukukla ilgilidir” dedi.

Gündem dışı konuşma gündemiyle güncel konuşmaların yapıldığı Meclis Genel Kurulu, saat 17.00 itibarıyla 6 saatten beri kesintisiz devam ediyor.

ZAROĞLU

YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu ise, “İptal Edilen Vatandaşlıklar” başlıklı konuşma yaptı.

Bazı iptallerin hukuksuz yapıldığını savunan Zaroğlu, iptallerden bazı örnekler verdi, 4 yaşında ülkeye gelip ömrü boyunca sadece 10 gün yurt dışında bulunan birinin vatandaşlığının neden iptal edildiğini sordu.

Zaroğlu, Bakanlar Kurulu’nun neden vatandaşlık verildiğini açıklama yükümlülüğü olmadığını ancak vatandaşlığın neden iptal edildiğinin açıklanması gerektiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun gerekçe göstermeden vatandaşlık vermesini doğru bulmayanlar olabileceğini dile getiren Zaroğlu, “Allah nasip eder iktidara gelirsek biz de bu iptal edilen vatandaşlıkları geri veririz” diyerek, ortada bir sorun varsa ilgili yasanın değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

BAYBARS

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da yanıt konuşmasında, Zaroğlu’nun konuşmasının bilgiden değil, duyumlardan ibaret olduğunu kaydetti.

Bakanlar Kurulu kararlarının idari işlem olduğunu, bu nedenle gerekçeli olmak zorunda olduklarını söyleyen Baybars, bu gerekçenin de ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

İptallerin ciddi bir hukuki inceleme sonucu gerçekleştirildiğini söyleyen Baybars, iptal kararlarını gerekçeli olarak verdiklerini de ekledi.

Vatandaşlığın bir haktan ziyade yükümlülük olduğunu anlatan Baybars, gerekçelerin eşit ve herkese aynı şekilde uygulanan bir noktada olması gerektiğini belirtti.

İsimler üzerine konuşmayı doğru bulmadığını kaydeden Baybars, vatandaşlık konusunun vicdanla değil hukukla ilgili olduğunu söyledi.

Baybars, iptal edilen vatandaşlıklarla ilgili listenin bakanlar tarafından imzalanarak yayınlanmak üzere gönderildiğini belirtti.

Vatandaşlıklar konusunda bir çalışma yürüttüklerini anlatan Baybars, bu çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.