Kamu Sağlık Çalışanları Yasa Tasarısının Meclis Komitelerinde ivedilikle ele alınmasına ilişkin tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasa Tasarısının Meclis Komitesinde ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alınırken söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, yasanın gecikmesini eleştirdi. 

Bunun üzerine Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek’in söz almak istemesiyle bunun içtüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle tartışma çıktı.

Dinçyürek kürsüden inerek yerinden söz aldı. Dinçyürek kendisinin daha önce konuyla ilgili yasa önerisi getirdiğini anlattı. Meclis Başkanı Siber de tüzükte yanlışlıklar varsa bunu düzeltmenin milletvekillerinin görevi olduğunu söyledi. 

Söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner de göreve geldiği ilk günden itibaren konuyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, kamudaki engellilerin yaşadığı eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için ilgili tasarıyı ortaya koyduklarını belirtti.

“Bu neden şimdi geldi” sorusuna karşılık, yasanın hazırlanmasının zaman aldığını dile getirerek, erken gelen seçim sonucu böyle bir durum ortaya çıktığını anlattı. 

Daha sonra tezkere oybirliğiyle kabul edildi. 

Ardından Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy’un Turizm Endüstri Teşvik Yasa Önerisinin Meclis Komitesinde ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oylandı. 

Soyer’in konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın fikrini sormasıyla, Denktaş konuyla ilgili en ufak bir fikirleri olmadığını kaydetti. 

Bunun üzerine Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy kürsüye çıkarak, Meclis prosedürü nedeniyle sürecin gecikmesiyle konunun seçimlere yakın bir zamanda gündeme geldiğini dile getirdi. 

Taçoy rekabet koşullarını artırmak açısından yasa önerisinin önemine işaret etti. 

Bunun üzerine söz alan Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, önerilerin neden partilerden değil de tek tek milletvekillerinden geldiğini sordu. 

Taçoy yeniden söz alarak, vekillerin tek başına öneri sunma hakkı olduğunu hatırlattı ve öneriyi bağımsız milletvekili olarak verdiğini kaydetti. 

CTP Milletvekili Tufan Erhürman da söz alarak, şu anda görüşülenin, önerinin meclise sunulması değil ivedilikleri olduğunu dile getirdi ve  “ivedilik demek meclis görev süresini tamamlayana kadar bunu görüşmesini tamamlasın demektir” şeklinde konuştu. 

Teşvikler konusunun çok ciddi bir mesele olduğunu dile getiren Erhürman, hükümetin büyük ortağına üye olan milletvekillerinin, konuyla ilgili hükümetle gerekli görüşmeleri yapmadan öneri sunduğunu belirtti. 

Meclis değişeceği için önerinin kadük olacağını dile getiren Erhürman, “Bu iş son 15-20 günde ne hale geldi herhâlde görülüyor. Bizim bu tezkereye oyumuz rettir” dedi. 

Tezkere oyçokluğuyla reddedildi. 

Daha sonra Taşınmaz Malların Tazmini Takası İadesi Değişiklik Yasa Tasarısının komitede ivedilik görüşülmesine ilişkin tezkere oybirliğiyle kabul edildi. 

Genel Kurul’da, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Değişiklik Yasa Tasarısının Komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere de ele alındı.

Konuyla ilgili söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, meclisin bunları karara bağlayacak zamanı kalmadığını dile getirerek, ivedilik taleplerinin “şeklen” olduğunu söyledi. 

Şahali, durum böyleyken neden ivedilik istendiğini sordu. 

Tezkere oyçokluğuyla reddedildi. 

Ardından Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Önerisinin Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oylandı ve oybirliğiyle onaylandı. 

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Yasa Önerisinin Genel Kurul’da üçünü görüşmesine ilişkin tezkere ise oyçokluğuyla kabul edildi.