Bertuğ Topal

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavının sonuçları önceki akşam açıklandı. Kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemlerinin 14-18 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.

Lisans Yerleştirme Sınavı Sonuçlarının önceki akşam açıklanmasının ardından öğrencilerin hangi üniversiteleri tercih ettiği, üniversitelerin kontenjanlarının ne kadar dolduğu ile ilgili veriler açıklanmaya başlandı.

LYS’de KKTC üniversitelerine yerleşen öğrenci sayısı geçtiğimiz döneme göre yüzde 10’luk bir düşüş ile 10 bin 795’te kaldı.

Bu yılda geçen yıl olduğu gibi Yakın Doğu Üniversitesi ülkede en fazla öğrenci alan üniversite olurken, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin düşüşü ise gözle görülüyor.

DAÜ’nün yıllardır sürdürdüğü ikinciliği ise bu yıl Lefke Avrupa Üniversitesi aldı.

Yüzde 10 düşüş var

KKTC üniversitelerini seçen ve yerleşen öğrenci sayısında geçen yıla göre yüzde 10’a yakın bir düşüş görülüyor.

Geçen yıl 11 bin 925 öğrenci KKTC üniversitelerine kayıt yaptırırken bu yıl bu rakam yüzde 9.66 ile 10 bin 795 öğrencide kaldı.

Tüm üniversitelerin öğrenci sayıları düştü

2016 yılına göre KKTC üniversiteleri arasında öğrenci sayısını bu yıl artıran Girne Üniversitesi haricinde üniversite bulunmuyor. Doğu Akdeniz Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi gibi eski üniversitelere geçen yıla göre daha az öğrenci yerleşmiş durumda. Ancak en az azalma Lefke Avrupa Üniversitesi’nde yaşandı.

DAÜ’de ciddi düşüş

2017 yılı LYS sonuçlarına göre KKTC üniversitelerine yerleşen öğrenci sayısına bakıldığında Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin ciddi bir hayal kırıklığı yaşadığı görülüyor. 2016 yılında 2 bin 205 kişinin yerleştiği DAÜ’ye bu yıl sadece bin 622 öğrenci yerleşti.

LAÜ büyüyor

KKTC üniversitelerinin sıralamasına bakıldığında ise son yıllarda ciddi bir çıkış ve büyüme gerçekleştiren Lefke Avrupa Üniversitesi’nin bu yıl KKTC üniversiteleri arasında en fazla tercih edilen ikinci üniversite olduğu görülüyor. Tüm KKTC üniversitelerinin geçen yıla göre neredeyse öğrenci kaybettiği 2017’de en az öğrenci kaybını yaşayan ve 2017’deki yükselişini koruyan üniversite Lefke Avrupa Üniversitesi oldu.

Rakamlar kötü

2017’de KKTC üniversitelerini tercih eden öğrenci sayısının düşmesi ülke ekonomisini de ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle yurtlar bakımından ciddi yatırımın yapıldığı Gazimağusa’da bu yıl öğrenci sayısının düşmesi kenti ve esnafı da etkileyecek.

Kontenjanların yarısı boş

Kontenjanlara bakıldığında ise KKTC üniversitelerinin yarı kontenjanının boş kaldığı görülüyor. 20 bin 331 öğrenci için açılan kontenjanların sadece 10 bin 795’i doldu. Buna ek olarak bu sayının ek kontenjanlarla birlikte bir kısım daha artması bekleniyor.

Yüzde 65’lerden 53’lere geriledi

Kontenjanların doluluk oranlarına bakıldığında ise 2016 yılında yüzde 65 iken 2017 yılında ise yüzde 53’te kaldı. Yaklaşık 10 bin kişilik kontenjan KKTC üniversitelerinde boş kaldı.

Türkiye’de de kontenjanlar bakımında durum farklı değil. Toplamda 224 bin kontenjan boş kalmış durumda.

“Başarı sıralamasının etkisi var”

Eğitimciler geçen yılın ardından bu yıl böyle bir düşüş yaşanmasının YÖK’ün koyduğu başarı sınırlandırmasının bir nedeni olabileceği konuşuluyor. Özellikle bazı bölümlerin sınırlama nedeniyle boş kalmış olabileceği ifade ediliyor.

Üniversiteye kayıt için gerekli belgeler

Üniversiteye kayıt için gerekli belgeler şöyle: “Lise diplomasının aslı (Bazı üniversiteler ilgili daireden onaylanmış fotokopisini de kabul ediyor.  Bunun için ilgili üniversiteden teyit alınabilir); 2017-ÖSYS Sonuç Belgesi (YTB veya üniversitelerin yabancı uyruklu kontenjanı ile yerleşen öğrenciler için üniversiteye kabul mektubu); Emniyet Müdürlüğü’nden alınacak iyi hal belgesi; muhtardan alınacak ikametgah belgesi; 6 adet vesikalık fotoğraf.”

TC Kimliği olmayan KKTC vatandaşları için KKTC pasaportunun İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı fotokopisi (Üniversitelerin yabancı uyruklu kontenjanı ile yerleşen öğrenciler için ilgili ülke pasaportunun fotokopisi) KKTC kimlik kartının İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı fotokopisi; Devlet hastanesinden alınacak Sağlık Raporu (Tıp, diş hekimliği gibi sağlıkla ilgili bölüme kayıt yaptıracaklar için Sağlık Kurul Raporu).”

Açıklamada, bazı üniversitelerin kayıt için söz konusu listede belirtilen belgelerin tümünü talep etmeyebileceği, öğrencilerin ilgili üniversitenin öğrenci işlerine ulaşıp kayıt için gerekli belgeler konusunda teyit alabileceği kaydedildi.

Sağlık sigortası için yapılacaklar

Anne veya babası Sosyal Sigortalı olan ve Türkiye’de bir üniversiteye kaydını yaptıran öğrenciler Genel Sağlık Sigortalısı olma hakkından yararlanmak için üniversiteye ilk kayıt tarihinden itibaren 3 ay içinde KKTC Sosyal Sigortalar Dairesi’nden alacakları belge ile TC Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuracak.