24 Haziran’da gerçekleşecek yerel yönetim seçimleri öncesi, mevcut belediyelerin bir çoğunun mali sıkıntılarla boğuşması, seçimlerin bu yapıya etki edip edemeyeceğini gündeme getirdi. Gönyeli Belediyesi eski başkanlarından Ali Çetin Amcaoğlu, ve Lefkoşa Türk Belediyesi eski başkanlarından Fellahoğlu, Yeni Bakış gazetesinden Deniz Abidin'e belediyelerin mali ve idari yapılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Amcaoğlu, bazı belediyelerin birleştirilmesinin iyi sonuç verebileceği gibi belediyeler üzerindeki denetimin daha da sıklaştırılması gerektiğini belirtti. Belediyelerin popülist yaklaşımlardan uzaklaştırılması gerektiğine işaret eden Ali Çetin Amcaoğlu, belediyelerin  insanların  yaşamını kolaylaştırma adına, günlük beklentilerinin karşılanabilir olması gerektiğini kaydetti

LTB Eski Başkanlarından Kadri Fellahoğlu da, belediyelerde personel sayısını azaltacak yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade ederek, “ciddi bir reforma ihtiyaç vardır. Merkezi hükümetin bu konuyu ciddi bir şekilde ele alması gerekir.Hükümet bu şekilde olan belediyelerin sorunlarını giderecek çalışmalar yapmalıdır” diye konuştu. 

Fellahoğlu, 24 Haziran yerel seçimi için iktidardaki 4 partinin  Lefkoşa için düşündükleri ittifakın zaman kaybına neden olduğunu savunarak, “Toplumsal uzlaşı adında 4 partili bir hükümet kuruldu. Bu iyi oldu. Ancak bunu yerel yönetimlerde de yapalım düşüncesini doğru bulmuyorum. Bunun iyi sonuç vereceğini düşünmüyorum” dedi.

Fellahoğlu, CTP’nin ise Lefkoşa’da aday çıkarmama kararını eleştirerek, yerel yönetimlerde çok büyük işleri hayata geçiren bir partinin Lefkoşa’da aday çıkarmayacak olmasını doğru bulmadığını belirtti. Fellahoğlu, “Bir önceki dönemde seçimin birlik ittifaklar sayesinde kaybedildi,  yeniden talip olunması gerekirdi” diye konuştu.

Gönyeli Belediyesi Eski Başkanlarından Ali Çetin Amcaoğlu:

“Denetim sıkılaştırılmalı”

Gönyeli Belediyesi Eski Başkanlarından Ali Çetin Amcaoğlu, görev yaptığı dönemde imkanların çok daha fazla kısıtlı olduğunu, yapılan yasal değişikliklerle yerel yönetimlere büyük olanaklar sağlandığını söyledi. Amcaoğlu,  her belediyenin kendine göre imkanların nispetinde programlara girişmesi gerektiğini belirtti. Amcaoğlu, bunun bir gün gelip bir çıkmaza dayanabileceğine vurgu yaparak, belediyenin batak bir duruma düşebildiğini kaydetti. Amcaoğlu, dikkatli davranılması yanında devlete düşen görevlen de olduğunun altını çizerek, belediyeler üzerindeki denetimin daha da sıklaştırılması gerektiğini belirtti. 

Amcaoğlu, Meclis kararlarının günübirlik takip edilmesi gerektiğine işaret ederek, buradan çıkacak yanlış veya hatalı bir işlemin ileride büyük sıkıntı yaratacağı dikkate alınarak denetimin sıkılaştırılmasının şart olduğunu kaydetti. 

Amcaoğlu, gelir kaynakları bakımından devletin katkısının gözden geçirilebileceğini ifade ederek, bunun artırılabileceğini söyledi. Belediyelerin popülist yaklaşımlardan uzaklaştırılması gerektiğine dikkat çeken Ali Çetin Amcaoğlu,  insanların bugün yaşamını kolaylaştırma adına günlük beklentilerinin karşılanabilir olması gerektiğinin altını çizdi. 

“Toplanan vergiler verimli kullanılmıyor”

Amcaoğlu, şöyle devam etti, “Lüzumsuz işlerin yapıldığı da görülüyor. Toplanan vergilerin verimli kullanılmadığı sonucu da ortaya çıkıyor. Bu da memnuniyetsizliği doğurur. Benim başkan olduğum dönemde Gönyeli Belediyesinde en düşük düzeyde vergiler uygulanıyordu,  halk verilen hizmetten son derece memnundu. Beklentiye göre acil konular öncelikli çözülebilsin diye bir takım program yapılıyordu. Ben görevim boyunca hep damı delik makam arabasında gezdim. Yağmur yağdığı zaman içine suların girdiği bir arabayı 12 yıl kullandım. Yolların düzenlenmesi, çevrenin temizliği, su olanaklarının artırılması gibi temel hizmetlerin verilebilmesi için çok ciddi programların yapılması şarttır”

Ali Çetin Amcaoğlu, belediyelerin sayılarının azaltılmasının daha iyi bir sonuç vereceği görüşünde olduğunu belirterek, bu yapılırken siyasi partilerin kendilerine göre hareket etmemesi gerektiğini söyledi. 

“Bazı belediyelerin birleştirilmesi iyi sonuç verebilir”

Amcaoğlu, bölge halklarıyla bu konuların görüşülüp tartışılması gerektiğine vurgu yaparak, Akıncılar’da belediyenin kenarda köşede kaldığını söyledi. Amcaoğlu, Akıncılar Köyü’nün yaklaşık 300 nüfusu olduğunu ifade ederek, 4-5 belediye birleştiği zaman daha sağlıklı hizmetlerin doğabileceğini söyledi. Amcaoğlu, daha az araç gerecin kullanılması ve daha az personelle idare edilmesi olanağının ortaya çıkacağını kaydetti. Amcaoğlu, bu bakımdan bazı belediyelerin birleştirilmesinin daha uygun olacağını düşündüğünü belirtti. Yeni Erenköy Belediyesine de değinen Amcaoğlu, “düşünün ki o bölge sahipsiz kaldı ve bölge halkı için ızdırap içinde geçen bir yaşam söz konusu” diye konuştu. 

“Büyük bir değişim beklemiyorum”

Amcaoğlu, 24 Haziran’da yapılacak olan yerel seçimlerde çok büyük bir değişimin olabileceğini sanmadığını ifade ederek, katılım oranının da düşük düzeyde olma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. Amcaoğlu, Haziran ayının insanların genellikle tatil programlarının uygulamaya girdiği bir ay olduğuna dikkat çekerek, daha katılımcı bir oranla yerel yönetimlerin belirlenmesinin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

LTB Eski Başkanlarından Kadri Fellahoğlu:

"Ciddi bir reforma ihtiyaç var"

Lefkoşa Türk Belediyesi eski başkanlarından Kadri Fellahoğlu da, Lefkoşa Türk Belediyesi ve Yeni Erenköy Belediyesinin geçmişte kötü yönetildikleri için ve de gereksiz, popülizm amaçlı istihdam yaratılmasından dolayı büyük zorluk içinde olduklarını kaydetti. Fellahoğlu, Mağusa, Girne belediyelerinin CTP’li başkanlar döneminde doğru yönetilmiş olmalarından dolayı sosyal sigortalara ve devlete vergi borçlarının olmadığını söyledi. Fellahoğlu, LTB’nin bugün itibarıyla devlete sadece 130 milyon TL borcu olduğunu ve bu borcun her ay faiziyle birlikte arttığını kaydetti.
Fellahoğlu, şöyle devam etti, “Ciddi bir reforma ihtiyaç vardır. Merkezi hükümetin bu konuyu ciddi bir şekilde ele alması gerekir. Örneğin LTB’nin memur sayısının 600 civarında, işçi sayısı ise 200 civarındadır. Bunun tam tersi olması gerekir. Cemal Bulutoğluları döneminde belediye çok kötü yönetildi, batma noktasına geldi. O dönem belediyeyi en zor dönemde devraldım. Sonrasında başka bir arkadaş devraldı, 4 yıl görev yaptı. Başarılı mıydı diye sorarsanız bana göre değildir. Çünkü, LTB özelinde bugünkü borç yapısı, bugünkü devlete olan yükümlülükler ve personel yapısı ile başarılı olabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle merkezi yönetimin bu şekilde olan belediyelerin sorunlarını giderecek çalışmalar yapması gerekir”

“Personel sayısını azaltacak yasal düzenleme şart”

Kadri Fellahoğlu, personel sayısını azaltacak yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini ifade ederek, bu konuda çok net olunması, yuvarlak konuşmamak gerektiğini kaydetti. Fellahoğlu, bu belediyelerin personel sayısı azalmazsa vatandaşın hak ettiği çağdaş hizmeti almasının mümkün olmadığını belirtti. Personel giderlerinin toplam gelirin yüzde 80’i olduğunu ifade eden Fellahoğlu, devlet katkısının tümünün ise borçlara gittiğini söyledi. Fellahoğlu, halktan toplanan dozu artırılmış vergilerin ise altyapıya hizmet olarak gidemediğini belirtti. Ciddi anlamda bir reforma ihtiyaç olduğunun altını çizen Fellahoğlu, bu ülke için 28 belediyenin fazla olduğunu dile getirdi. 

“İttifak iyi sonuç vermeyecek”

Kadri Fellahoğlu, emekliliği geçici bir dönem için özendirecek ve haklarından da mağdur etmeyecek şekilde bir yasal düzenlemenin hazırlanması gerektiğini belirtti. Fellahoğlu, hükümetin yerel yönetimleri bir başına bırakarak sorunların çözümlenmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Fellahoğlu, 24 Haziran yerel seçimi için bir ittifaktan bahsedildiğini belirterek, bunun çok iyi gitmediğini, zaman kaybına neden olduğunu söyledi. “Hükümet toplumsal uzlaşı adında 4 partili bir hükümet kuruldu. Bu iyi oldu. Ancak bunu yerel yönetimlerde de yapalım düşüncesini doğru bulmuyorum” diyen Fellahoğlu, bunun iyi sonuç vereceğini düşünmediğini kaydetti. 

“CTP’nin Lefkoşa’da aday çıkarmama kararı doğru değil”

Fellahoğlu, “Bugün oldu hala adaylar net değil, partilerin ne yapacağı net değil” diyerek, “DP’nin Lefkoşa’da mevcut adayı destekleme eğilimi varken şimdi aday çıkarma kararı aldığını duyuyoruz” dedi. Fellahoğlu, CTP’nin ise Lefkoşa’da aday çıkarmama kararı aldığını belirterek, bunu doğru bulmadığını, CTP’nin özellikle Lefkoşa’da aday çıkarması gerektiğini söyledi. Fellahoğlu, yerel yönetimlerde çok büyük işleri hayata geçiren bir partinin aday çıkarmamasını eleştirdi. Bir önceki dönemde seçimin birlik ittifaklar sayesinde kaybedildiğine işaret eden Fellahoğlu, “yeniden talip olunması gerekirdi. Araştırma yapılarak uygun bir aday belirlememiz gerekirdi”diye konuştu.