ATALAY BU GECENİN İNSANLIĞIN BARIŞ VE HUZURUNA VESİLE OLMASINI DİLEDİ

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, pazartesi gününü salı gününe bağlayan gecenin, içtenlikle yapılan duaların karşılık bulacağının müjdelendiği af ve mağfiret gecesi olarak kabul edilen kurtuluş, af ve arınma gibi anlamlara gelen Berat Gecesi olduğunu kaydetti.

Şâban Ayı’nın on beşinci gecesinde, Allah’ın affı ve bağışlaması ile günahlardan kurtulacağı umularak Müslümanlarca bu geceye Berat Gecesi dendiğini belirten Atalay, müminlerin asırlardır bu geceyi, hata ve günahlardan tövbe ederek kurtulma, Yüce Allah’ın rızasını ve yardımını kazanmak için inananların önüne açılmış fırsat kapısı olarak gördüğünü, hayatın seyri içerisinde ortaya çıkan manevi hasarları onarmaya gayret gösterildiğini belirtti.

Atalay yayınladığı Berat Kandili mesajında, bütün kandiller gibi Berat Kandili’nin de insanın kendisine, ailesine, ülkeye, insanlığa ve çevresine karşı sorumluluklarını ve görevlerini hatırlatan, insan olmanın yüklediği bu görev ve sorumlulukları yerine getirip getirmediğini kontrol etme imkânı sunan istisnai zaman dilimleri olduğunu hatırlattı.

Atalay şöyle devam etti: 

“Bu zaman dilimlerinin rahmet ve bereketinden hakkıyla faydalanabilmek için hayat rehberimiz olan Kur'an-ı Kerim'i okumalı, anlamalı, öngördüğü biçimde yaşamaya özen göstermeliyiz. Bu gecelerin tam manasıyla tadına varabilmenin, kutsal kitabımız Kur’an’ın en doğru uygulayıcısı olan Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in işaret ettiği, evrensel ahlaki değerleri yaşamımıza dahil etmekle mümkün olacağını unutmamalıyız. 

Bu gecede kendimiz, ailemiz, ülkemiz için bol bol dua etmeli, yıllardır savaş ve terörün kıskacında inleyen, bir Ramazan’a daha zulüm altında, gayr-i insani şartlarda girmeye mecbur kalan milyonlarca mazlumu hatırlamalı, onların hayatlarını kolaylaştırmak için elimizden gelen bütün imkânları seferber etmeliyiz. 

Bu duygularla, halkımızın ve bütün İslam âleminin Berat Kandili’ni kutluyor, bu gecenin insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını diliyor, Allah’a açılan ellerin rahmetle dolmasına, edilen tövbe ve duaların kabulüne vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.” 

BERAT KANDİLİ PROGRAMI TV’DEN CANLI YAYINLANACAK

Bu arada, Osman Fazıl Polat Paşa Camii’nde yarın akşam  20.15’te başlayacak Berat Kandili Programının BRT TV’den canlı yayınlanacağı da bildirildi. 

* * *

DİN-GÖR-SEN’İN BERAT KANDİLİ MESAJI…

Din Görevlileri Sendikası (DİN-GÖR-SEN) Başkanı Süleyman Çakır, üç aylar iklim kuşağında yer alan, af ve bağışlanma gecesi olarak kabul edilen Berat Kandili’nin yarın akşam idrak edileceğini kaydetti.

Çakır yayınladığı Berat Kandili mesajında, borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan kurtulma, günahlardan arınma, temize çıkma, ilâhî af ve rahmete kavuşma anlamlarına gelen Berat’ın; Hicri takvime göre, her yıl Şaban ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gece idrak edildiğini hatırlattı.

“Üç aylar gibi bir rahmet ve bereket mevsimini bu yıl da insanlığını kaybetmiş güçlerin bombalarıyla can veren Müslümanları izleyerek geçirdik” ifadelerini kullanan Çakır, yaklaşan bir Ramazan ayına daha “bombalar altında can veren masumların, zulümden kaçarken atladığı derin sularda boğulan mazlum çocuk ve kadınların çığlıkları ile girildiğini” belirtti.

Çakır, bir oruç ayının daha yerinden yurdundan edilmiş milyonlarca Müslümanın acılarının hissedilerek geçirileceğini, sahurda ve iftarda yenilen her lokmada onların hatırlanacağını ifade etti.

Çakır şöyle devam etti:

“Bu Kandil gecesinde, gücü her şeye yeten Yüce Allah’a ellerimizi açıp, bütün gece mazlumların acılarının dinmesi için dua edelim. Onların Ramazanlarını bir nebze de olsa rahat geçirmeleri için neler yapılabileceğini tefekkür edelim. Zulme maruz kalan insanlar için düzenlenen yardım kampanyalarına elimizden geldiğince destek olalım. Dertlerine yeteri kadar derman olamadığımız kardeşlerimizden hiç olmazsa dualarımızı esirgemeyelim. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in biz müminlerin birbirimize karşı nasıl olmamızı istediğini hatırlayalım. 

Bu gecenin insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, bütün müminlerin tövbe ve dualarının kabulüne vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ederim.”

* * *

KKTC DİN GÖREVLİLERİ DERNEĞİ’NDEN BERAT KANDİLİ MESAJI

KKTC Din Görevlileri Derneği Başkanı Gökhan İnik, beratın borçtan, cezadan ve günahtan kurtulup arınmak anlamına geldiğini belirterek, halkın ve bütün İslam Alemi’nin Berat Kandil’ini kutladı.

İnik, konuyla ilgili açıklamasında, keder ve sıkıntı dönemlerini geride bırakıp, mutluluk mevsimine başlamanın zaman dilimi olarak da tarif edebilecek mübarek gün ve gecelerin, öteden beri Müslümanlar tarafından önemsenip hep kutlandığını belirtti.
 
İnik açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 
“Kutsal geceler; kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için önemli fırsatlardır. Bu gecelerde esas amaç, Sevgili Peygamberimizin “ibadetin özü” dediği dualarla gönül dünyamızı temizleme gayretidir.
 
Berat; borçtan, cezadan, günahtan kurtulmak, arınmak demektir. El açıp Rabbimize, kusurlarımızdan, günahlarımızdan pişmanlık duyarak yakarış gecesidir. Bu gecenin önemli bir özelliği de 'Tövbeler Gecesi' olmasıdır. Tövbe kötülüklerden, günahlardan vazgeçip iyiliklere yönelmenin ilk adımıdır.
 
Kardeşler arasında dahi güven duygusunun iyice akamete uğradığı, değer yargılarının tamamen dünyevileştiği ve siyasallaştığı bir dönemde bizi yaratana dönüp iç muhasebe yapmaya ciddi manada ihtiyaç vardır.
 
Hesaba çekilmeden önce hesaba çekilmenin, kendi nefsi için istenilenlerin diğer kardeşler için de istenmesinin, konuşmadan daha ziyade yaşayarak örnek olmanın adı olsun Berat Kandili.
 
Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın ve bütün İslam Alemi’nin Berat Kandil’ini şahsım ve yönetim kurulum adına kutlar,  tüm insanlığının barış içerisinde yaşamasına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim”

* * *

KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ HALKIN BERAT KANDİLİ'Nİ KUTLADI

Karadeniz Kültür Derneği, tüm halkın Berat Kandili’ni kutladı.

Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Kandili’nin yaşandığı bu anlamlı gecenin barış, huzur ve hoşgörü ortamında geçmesini dileriz” denildi.

* * *