Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye devam ediyor. Meclis Genel Kurulu, 733 milyon 762 bin 300 TL olarak öngörülen  Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesini oy çokluğuyla onayladı.

GÜRÇAĞ

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, eğitimin önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasında, ülkedeki eğitim kalitesini irdeledi.

Gürçağ, devlet okullarında kadro ve altyapı sorunlarının eğitim yılı başından itibaren yaşanmaya devam ettiğini, bir çok okulda genel tadilat ihtiyacı yaşandığını belirtti.

Girne 23 Nisan İlkokulu’nun bin öğrenciye eğitim verdiğini, Girne Maarif Anaokulu da olduğunu, merkezde yaşayan ailelerin çocuklarını bu iki okula kayıt edemediğini, çünkü yer olmadığını söyleyen Gürçağ, yeni bir ilkokul ve ana okula ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Girne Turizm Meslek Lisesi’nin faaliyete girmesinin mutluluk verici olduğunu dile getiren Gürçağ, yaşanan derslik ve uygulamalı eğitim konusundaki bazı sıkıntıları aktardı.

İskele’de de özel eğitim ve iş eğitim okulu konusunda da sorunlar yaşandığını söyleyen Gürçağ, öğretmen sayısının yeterli olmadığını kaydetti.

İlk ve orta eğitimde sanat eğitimine daha çok önem verilmesi gerektiğini dile getiren Gürçağ, ülkede sanat eğitiminin yeterli düzeyde olmadığını ifade etti.

BEROVA

UBP Milletvekili Özdemir Berova, bütçenin geçtiğimiz yıla oranla azaldığını söyleyerek, eğitimi nasıl organize edilip düzenleneceği konusuna odaklanmak gerektiğini belirtti.

Bu noktada istatistiki bilginin öneminin ortaya çıktığını dile getiren Berova, bu bilgilerin toplanıp, derlenip, kullanılması adına e-devlet projesinin önemli olduğunu ancak bu projenin bir türlü hayata geçemediğini kaydetti.

Berova, Eğitim Stratejik Planı oluşturabilmek için sağlıklı veriye ihtiyaç olduğunu söyleyerek, çalıştaylarla bunun adımlarını atmak gerektiğini, bunun için de ciddi bir bütçe gerektiğini ancak bütçede buna yönelik bir kaynak bulunmadığını söyledi.

Uzaktan eğitim konusuna 1 milyon TL ayrıldığını belirten Berova, buna yönelik bir proje hazırladıklarını söyleyerek, detaylı bilgi aktardı.

Okullara yaptıkları yatırımları anlatan Berova, bütçenin çoğunluğunun cari işlemler için kullanıldığını, Türkiye’nin yatırımlara ciddi katkı sağladığını, ayrılan paranın tümünü kullandıklarını belirtti.

Berova, özel okul, devlet okulu öğrencileri arasındaki dağılıma bakıldığında, ilkokullarda özel okul tercihinin daha fazla olduğunun görüldüğünü, orta ve lisede ise kolejlerin devreye girmesi ile özel okul seçenlerin oranın düştüğünün görüldüğünü söyleyerek, bakanlığı döneminde kolejlerin daha fazla öğrenci almasının önünü açtıklarını kaydetti.

Berova, Girne bölgesinde yaşanan okul sıkıntılarına, okul bütçesi uygulamasına, güneş enerjisi ile okulların elektrik enerjisi üretmesi konusuna da değindi.

Okul öncesinde yaşanan sorunlar, ilköğretimde öğretmen açığı, kamusal alanda özel eğitimde eğitim saatleri ve yasalarla ilgili konuşan Berova, Temel Eğitimi Geliştirme Projesi’nin hayata geçmesinden duyduğu memnuniyeti aktardı.

Siyasetin   devlet üniversitelerinin ve kamunun içine sokulmasının sorgulanması gerektiğini kaydeden Berova,  “bu konuda jet hızıyla bir karar vermek yerine, anket yapıp sonuçlarına göre adım atmak gerektiğini” savundu.

Berova, üniversite burslarının yeniden düzenleneceğinin hükümet programında yer aldığını ancak nasıl yapılacağının belli olmadığını ileri sürdü. Berova,  önceki hükümet döneminde imzalanan  Ekonomik Mali Protokol’de  bursların aşağı çekilmesi gibi bir madde bulunduğuna dikkat çekerek, bursların artırılmasını kendilerinin de istediklerini ancak  hükümetin bu hedefini gerçekçi bulmadıklarını   söyledi.