Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Berova ziyarette, Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasında her zaman çok sıkı ilişkilerin olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin çok mesafe kat ettiğini belirten Berova, "Milli Eğitim Bakanı olarak Milli Eğitim adına geçen yıl anavatanımız Türkiye'den yaklaşık 22 milyon lira destek aldık. Bu bağlamda da ülkemizdeki okullarımızın alt yapısını geliştirme adına pek çok çalışmalar yürüttük" dedi.

"Türkiye'nin varlığı ve güçlü bir devlet olarak devamı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin teminatıdır. Bundan sonraki süreçte de anavatan Türkiye’mizin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin her zaman yanında olacağına inancımız tamdır."  diyen Berova, Türkiye'den eğitim ve kültür için yaptıkları projelerde destek istediklerini söyledi.

AKDAĞ: “DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da, KKTC heyetine ziyareti için teşekkür etti. Akdağ, hükümet adına Başbakan Binali Yıldırım'ın görevlendirmesiyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili ekonomik iş birliği ve kalkınma konusunda sorumluluğun kendisine verilmesinden dolayı meseleyi yakından takip etme imkânı olduğunu belirtti.

Akdağ, "Gördüğüm şudur: Ciddi bir potansiyel var. Bu potansiyel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kalkınması için el ele verildiğinde kısa sürede kalkınmayı çok ileri seviyeye götürecek bir potansiyeldir. Bunu kesinlikle müşahede ettiğime inanıyorum. Burada önemli olan kalkınma meselesine odaklanmak." şeklinde konuştu.

"GENÇLERİN BU ŞEKİLDE YETİŞİYOR OLMASI ÇÖZÜMÜ KOLAYLAŞTIRACAK BİR İŞ"

Kalkınma meselesinde orta ve uzun vade açısından eğitimin önemini bildiklerini ifade eden Akdağ, şunları söyledi:

"Beşeri sermayeyi ne kadar geliştirirseniz ve ne kadar güçlü olursa, o kadar kolay kalkınıyorsunuz. Bu itibarla Kıbrıs'taki çocuklarımıza, gençlerimize elbette ki hükümet olarak her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Kıbrıs ziyaretlerimde şunu da gördüm, Türkiye'ye gelen öğrenciler var. Proje dâhilinde zannediyorum 5 bin civarında Çanakkale'yi ziyaret eden öğrenci olmuş. Bir grup öğrenci ve öğretmenleri ile beraber Yunus Emre merkezimizde toplantı yapma imkânım oldu ve gerçekten onların da, bizim de gözlerimizi yaşartacak çok güzel konuşmalar oldu. Gençler mükemmel bir milli şuur gösteriyorlar. Kendi tarihlerini, Türklüklerini, geleceklerini çok iyi kavramışlar, umut verici gerçekten. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, güneyindeki Rumlar karşısında onlarla münasebetlerinde güçlü olması, gençlerin de bu şekilde yetişiyor olması orada çözümü kolaylaştıracak bir iş."

Çözüm denildiğinde ilk akla gelen unsurun kalkınma olduğunu dile getiren Akdağ, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kalkındıkça mesele kolaylaşacaktır. Zaten kalkınmanın da anlamı şu, insanlar huzur içinde, refah içinde yaşayacak. Allah'a şükürler olsun, Türkiye Cumhuriyeti bu topraklarda var oldukça, Cenab-ı Allah kıyamete kadar payidar kılsın, Kıbrıs Türkü'nün beraberliğini sağlama hususunda hiçbir tereddüt yok. Önemli olan kalkınma meselesi. El birliğiyle bunu sağlayacağız." diye konuştu.