Yılmaz Yakar

Bütçe görüşmelerini sürdüren Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Sağlık Bakanlığı’nın 423 milyon 114 bin 200 TL’lik 2018 bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bütçe maratonu devam ediyor. Genel Kurul dün akşam Turizm ve Çevre Bakanlığı bütçesinin ardından saat 20.45 sıralarında görüşülmeye başlanan Sağlık Bakanlığı bütçesi saat 01.15 sıralarında oylandı.

Meclis’te bakanlığının bütçesi görüşülürken konuşan Sağlık Bakanı Filiz Besim, sağlıkta ciddi bir sistemin güçlü bir bakanlıkla kurulabileceğini vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı’nı reorganize etmek için kolları sıvadıklarını söyledi.

Besim, sağlıkta otomasyonu en geç iki ay içerisinde kurmayı hedeflediklerini açıkladı.

Besim, günlük işlerde boğulmayacaklarını, yerinden yöneterek herkesin kendi işini yapacağını, yıllardır yapılamayan yasaları yapacaklarını, sistemi düzeltmeye çalışacaklarını, yapamazlarsa da görevi bırakıp gideceklerini ifade etti.

BESİM

Konuşmaları yanıtlayan Sağlık Bakanı Filiz Besim,  görev yaptığı bütün örgütlerde sağlığı partiler üstü tuttuğunu, yılardır kurulamayan sağlık siteminin birlik ve beraberlik içerisinde kurulabileceğini söyledi.

Meclis’in verimliliği üzerinde ciddi kuşkuları olduğunu belirten Besim, yasa yapmadan hiçbir sistemin kurulamayacağının altını çizdi.

Güçlü olmayan Sağlık Bakanlığı’nın ciddi bir sistem kuramayacağını söyleyen Besim, Sağlık Bakanlığı’nı reorgenize etmek için kolları sıvadıklarını ifade etti.

“112 Acil Sevis’e hemşire atamaları siyasi olur mu?” diyerek serzenişte bulunan Besim,  sağlık üzerinden politika yapmadan gerekeni yapacaklarını ifade etti.

Devlet hastanelerine başhekim ve diğer atamaları Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yapacağını belirten Besim, “Biz bu dönemde kamu hastanelerine başhekim ataması yapmayacağız. Kamu Hizmeti Komisyonu’nun görevine soyunmayacağız” dedi.

Besim, yıllar sonra, sağlık sisteminde koruyucu sağlık hizmetlerini bu dönemde kuracaklarını söyledi.

Besim, sağlıkta sistem olduğunu ancak doğru şekilde yönetilemediğini belirtti.

Bakan Besim, birinci derece sağlık merkezlerinin güçlendirilmesi gerektiğini, bu konuda çalışma başlattıklarını ifade etti.

Her sağlık merkezinde basit bir röntgen cihazı olması gerektiğinin altını çizen Besim, bunu sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin yerine hastane gerektiğini, kendisinin bunu beş yıldır söylediğini kaydeden Besim, Cengiz Topel, Girne Akçiçek ve Gazimağusa hastanelerinin de güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Girne’nin nüfusunun son zamanlarda arttığını ve hastanenin yetersiz kaldığını belirten Sağlık Bakanı Filiz Besim,  Girne Akçiçek Hastanesi’ne üç –dört hekimi görevlendirdiklerini ifade etti.

Besim, günlük işlerde boğulmayacaklarını, yerinden yöneterek herkesin kendi işini yapacağını, yıllardır yapılamayan yasaları yapacaklarını, sistemi düzeltmeye çalışacaklarını, yapamazlarsa da görevi bırakıp gideceklerini belirtti.

Besim, sağlıkta otomasyonu en geç iki ay içerisinde kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Yasaları sistemin organizasyonu ve yapısal olanlar olarak ikiye ayırdıklarını söyleyen Bakan Besim,  yasalar yapılmazsa sağlıklı bir sistem oluşturulamayacağını kaydetti.

Besim, Devlet Laboratuvarı’yla ilgili dava dosyalamaya başladıklarını da açıkladı.

Acil servislerin her zaman sıkıntılı olduğunun doğru olduğunu, bunun birçok nedenleri bulunduğunu söyleyen Besim, acil servislerin işleyişinin düzenlenmesi gerektiğini, bunun için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Lefkoşa’da yeni hastanenin olmazsa olmaz olduğunu söyleyen Besim,  bu konunun üzerine gideceklerini, Güzelyurt Hastanesi’nin birinci etabının yapıldığını, ikinci etabının projesinin ihalesine çıkacaklarını söyledi.

Besim, geçmişte TAK binası olarak temeli atılan projenin Devlet Laboratuvarı binası inşaatına dönüştürüleceğini ve Devlet Laboratuvarı binasının yapılacağını açıkladı.

Meclis Genel Kurulu, bütçe görüşmelerini bugün saat 11.00’den itibaren sürdürecek.

Meclis’in bugünkü gündeminde Mahkemeler, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçeleri var.