Yeni Bakış'tan Özlem Çimendal'ın haberine göre, Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Başkanı Arslan Bıçaklı, KKTC’de 17 belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin, işçilerin maaşlarından kesinti yapmasına rağmen yasaları çiğneyip fona yatırım yapmayarak suç işlediğine dikkat çekti. Bıçaklı, bu yaşananlara rağmen ise söz konusu şahısların, herhangi bir cezai yaptırıma tabi tutulmadıkları gibi, temmuzda yapılacak belediye seçimlerinde yeniden aday olma girişimlerini eleştirdi.

“KKTC yasalara uyan bir hukuk devleti olamadı”

Bıçaklı, KKTC’nin bir devlet olduğu, devletlerin de Anayasa ve yasalara göre yönetildiğini belirtti. KKTC’nin yasalara uyma ve hukuk devleti olma yolunda yol kat edemediğine işaret eden Bıçaklı, yapılan hukuksuzluk ve yasa dışılıkların da hesabının sorulmamasını eleştirdi. 

“Sıfat ve makam gözetmeden yasalar önünde herkes eşit olmalı”

Ne belediye başkanı ne Cumhurbaşkanı ne Başbakan ne çiftçi ne çalışan ne de bir başkasının Anayasa ve yasalara göre yönetilen bir ülkede yasa dışılık yapamayacağına dikkat çeken Arslan Bıçaklı, herkesin sıfat ve makam gözetmeden yasalar önünde eşit olması gerektiğini kaydetti. 

Bıçaklı, “Her vatandaş bu ülkenin yasa ve Anayasasına uymak zorundadır, bu tartışılacak bir konu değildir” 

dedi. 

28 belediyeden 17’si yasalara uymayarak suç işliyor 

Belediyelerin de Belediyeler Yasası tahtında kurulduğunun altını çizen Bıçaklı,   son günlerde batma söylemleri ile gündeme gelen belediyeler ve istihdam edilen işçilerin kapı dışarı edilme ile karşı karşıya kaldığına vurgu yaparak, “KKTC’de 28 belediye var. Bu da demektir ki 28 belediye başkanı var. Bir de bunların belediye meclis üyeleri var. Son olarak da halka hizmet vermek için yeterli, yetersiz, az ya da çok tartışılır ancak sonuç itibarı ile çalışan işçileri var. Bu belediyeler de kaç kişinin çalışacağı veya istihdam edileceği de yasalarda yazıyor” diyerek, 28 belediyeden 17’sinin buna uymadığına işaret etti. 

“İsimler açıklanmalı İçişleri Bakanlığı konuya el koymalı”

Kamuoyunun gündemini sürekli meşgul eden ve battı denilerek açıklamalar yapılan belediyelerin isimlerinin tek tek hükmet tarafından açıklanarak İçişleri Bakanlığı tarafından duruma el konulması gerektiğini dile getiren Bıçaklı, “Bu battı denilen belediyeler gerçekten battıysa, kimlerin batırdığı da tek tek belirlensin, ki daima yönetenlerdir bir yeri batıranlar. Eğer bir yer battıysa beceriksiz yöneticiler yönetmeyi beceremediği için battı demektir” dedi.

Belediye bütçelerini talan edenler tutuklanarak, yargılanmalı  

Yasalara uymayan ve belediye kaynaklarını olması gerektiği gibi yönetemeyen belediye başkanları ve yönetim kademelerinin belirlenip yargılanması gerektiğini vurgulayan Bıçaklı, “Mal varlıklarına mı el koyarlar, hapse mi atarlar bunu biz bilemeyiz. Bu ülkede yasalara uymamak suç mu? Evet suçtur” şeklinde konuşarak, hala bunun gerekliliğinin yapılmamasını eleştirdi. 

İşçilerin maaşından kesiliyor, fona yatırılmıyor 

KKTC’de 17 belediye başkanı ve belediye meclis üyesinin yasalara uymadığının altını çizen Bıçaklı, “Yasalar diyor ki; işçilerin maaşlarında bu kadar yüzdelik keseceksin ve her ay sonu Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı Dairesi’ne bu kadar miktarı bu işçiler adına yatıracaksın. 

Bunu yasa emrediyor. Ancak yıllardır bu ülkenin 17 belediyesi, işçilerin maaşlarından kesinti yapmasına rağmen bunların hiçbirini yatırmadı. Yasal suç işledi. Her şey apaçık ortada” ifadelerini kullandı. 

“Suça göz yumanlar da en az işleyen kadar suçludur”

Yasal suç işleyenlere göz yumanların da aynı oranda suç işlediğine vurgu yapan Bıçaklı, “Buna göz yumanlar yasal suç işleyenler kadar sorumludur” diyerek, denetim mekanizmasının ve yaptırımların gerektiği gibi işlemediğine vurgu yaptı. 

“KTHY’yi batıranlar nerede yargılandı? Hangi hapishanedeler?”

KTHY olayını da hatırlatan Bıçaklı, battı denilerek kapatılan KTHY konusunda sorumlu kimsenin yargılanmadığına işaret etti. 

Bıçaklı, “Peki KTHY’yi batıranlar nerede yargılandı? Hangi hapishanedeler? Yoksa şu anda başka kurumlarda müdürler mi?” diye sordu. 

“Suçun bedelini günahı olmayan emekçilere yüklüyorlar”

Yasal suç işleyenleri görmezden gelen geçmiş ve şimdiki hükümetleri fark etmeksizin sert bir dille eleştiren Bıçaklı, “Suç işliyorlar” dedi. Suçun bedelinin de hiç suçu günahı olmayan emeğini satan insanların sırtına yüklenmesinin ise kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

Fatura hep başkalarına kesiliyor 

Yasalara uymayarak suç işleyen 17 belediyenin faturasının hiçbir günahı olmayan çalışanlarına kesildiğine dikkat çeken Bıçaklı, “Günü geldi yine faturayı onlara ödetmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu. 

Suçlular elini kolunu sallayarak en güzel makam koltuklarında oturuyor 

KKTC’de gerçek suçlu ve sorumluların elini kolunu sallayarak gezip, en güzel makam koltuklarında oturduklarının altını çizen Bıçaklı, “Ona buna akıl vermekte de ilk sıradadırlar” ifadelerini kullandı.  

Hem yasaya uymuyor suç işliyorlar hem de yeniden aday 

“Bu ülke hukuk devletidir, bu ülkenin yasalarına herkes uymak mecburiyetindedir. Bu 17 belediye ve meclis üyeleri, çalışanın maaşlarından kesinti yapmasına rağmen fona prim yatırmayarak yasal suç işliyorlar” diyen Bıçaklı, tüm bunlara rağmen bu belediye başkanlarının seçimlerde yeniden adaylıklarını koymasının ise akıl tutulması yarattığını söyledi. 

“Halk seçmeye devam ediyor, onlar Mercedes’lerde gezip ona buna akıl veriyor”

Yaşananların bir diğer boyutunun da seçmenler olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bıçaklı, “Halkımız da tüm bunlara rağmen yine gidip aynı insanlara oy veriyor. 

Bu yasal suç işleyen insanlar da seçiliyor. 

Her dönemde hiç suçu günahı olmayan çalışanlar bu günahın ceremesini çekiyor. Siyasiler de siyah Mercedes’lerde gezerek ona buna akıl veriyor” diye konuştu.