Sönmezliler Ocağı Başkanı Erdel Esenyel, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Crans Montana sonrası son gelişmeler hakkında sivil toplum örgütlerine yönelik gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısını eleştirdi.

Esenyel yaptığı açıklamada, toplantı yapılmasını olumlu bulduklarını belirtti, ancak örgütler arasında ayrım yapıldığını iddia etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın örgütler arasında eşit mesafe uygulaması gerektiğini savunan  Esenyel şunları ifade etti:

“Cumhurbaşkanı makamında oturan Sayın Mustafa Akıncı, şu veya bu kesimin değil, halkın oyu ile seçilmiş olup, toplum içinde görüşü ne olursa olsun, her bireyi aynı şekilde kucaklaması gerekir. Cumhurbaşkanlığı makamı bunu öngörmektedir. Bilgilendirme ve değerlendirme toplantıları çerçevesinde 66 sivil toplum örgütü ve sendika temsilcileriyle bir araya gelmesi olumlu bir hareket olmakla birlikte, bazı kuruluşların çağrılmaması ayrımcılık yapılmakta olduğu çağrışımını yaratmaktadır.

Davet edilenler arasında bir takım ‘tabela örgütü’ olduğu da gözlemlenmiş bulunmaktadır. Onurlu geçmişiyle Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesinde varlığını ortaya koyan, nice şehitler veren mukavemetçi köklü bir örgüt olmasına rağmen, Sönmezliler Ocağı’nın bilgilendirme toplantısına çağrılmaması düşündürücüdür. Böyle bir zihniyeti şiddetle protesto eder ve sivil toplum örgütleri arasında ayrımcılık yapılmasının, toplumda birlik ve bütünlüğü sağlamak bakımından hiçbir olumlu katkı yapmadığını, halkı kamplara bölmeyi teşvik ettiğini anımsatmak isteriz.”