Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit asgari ücretin günden güne eridiği KKTC’de engelli bireylerin ekonomik şartlardan daha çok etkilendiğine dikkat çekerek, engellilere verilen katkıların da asgari ücret üzerinden yapıldığının unutulmamasını istedi

 KKTC’de 5 binin üzerinde engelli bireyin olduğuna dikkat çeken Kibrit, yıllardır kamuya istihdamların yapılmadığı gibi, bazı kalemlerde engellilere verilen desteklerin de artan döviz ve yapılan zamlar karşısında hiçbir hükmü kalmadığını belirtti

 Kibrit, çalışmayan ve yatalak konumunda olan engellilerin aldıkları cüzi katkıların asgari ücret üzerinden verildiğini ifade ederek, dövizin yükselişi ve zamlarla birlikte engellilerin de resmen açlığa mahkum edildiğine işaret etti. 

 Kibrit, Elektrik için engellilere sağlanan katkının artmasını beklerlerken elektriğe yapılan yüzde 30 zamla şok olduklarına dikkat çekerek,  açlığa mahkum edildiklerini kaydetti

 Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Suay da,KKTC ekonomisinde, hiç çalışmayan ve devletten aldıkları cüzi katkılarla yaşamlarını sürdürmeye çalışan engelli bireylerin ekonomik olarak çok kötü duruma sürüklendiğini söyledi. Suay, engellilerin destek aldıkları alanlardaki zamların sosyal devlet anlayışı ile örtüşmediği gibi kendilerince kabul edilebilir de olmadığını vurguladı

Özlem ÇİMENDAL

Engelli dernekleri temsilcileri, sosyal devlet anlayışının gerekliliklerinin yerine getirilmediği gibi, engellilere asgari ücret üzerinden yapılan cüzi katkıların da yapılan zamlar ve döviz artışı nedeniyle hiçbir hükmünün kalmadığı KKTC’de engellilere bir engel de hükümetlerin çıkardığına vurgu yaptı. 

KTOÖD Başkanı Günay Kibrit:  “Biz 100 TL’nin artırılmasını beklerken yüzde 30 zam geldi”

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, asgari ücretin günden güne eridiği KKTC’de engelli bireylerin ekonomik şartlardan daha çok etkilendiğine dikkat çekerek, engellilere verilen katkıların da asgari ücret üzerinden yapıldığının unutulmamasını istedi. 

“Yatalak engelliler aç mı kalsın?”

KKTC’de 5 binin üzerinde engelli bireyin olduğunu anlatan Günay Kibrit, yıllardır kamuya istihdamların yapılmadığı gibi, bazı kalemlerde engellilere verilen desteklerin de artan döviz karşısında hiçbir hükmü kalmadığına dikkat çekti. 

“Asgari ücret üzerinden alınan cüzi katkılar yeterli değil”

Asgari ücretin acil olarak yeniden belirlenmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Kibrit, çalışmayan ve yatalak konumunda olan engellilerin aldıkları cüzi katkıların asgari ücret üzerinden verildiğine dikkat çekerek, dövizin yükselişi ve zamlarla birlikte engellilerin de resmen açlığa mahkum edildiğine işaret etti.  

“Katkının artmasını bekliyorlardı, olan da gitti”

Elektrik için engellilere sağlanan katkının artmasını beklerlerken elektriğe yapılan yüzde 30 zamla şok olduklarını anlatan Kibrit, “Biz katkıya artış yapılmasını umut ederken, elektriğe zam yapıldı” dedi.

“Eriyen fark acilen telafi edilmeli”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun acilen toplanarak, akaryakıta, elektriğe gelen zamları ve döviz karşısında eriyen TL’ye telafi edecek önlemler alması gerektiğinin altını çizen Kibrit, engellilere bir engelin de hükümet tarafından çıkarıldığına işaret etti.  

Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay: “Verilen sözde elektrik desteğini geri aldılar”

KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay da, ülkede yaşayan 5000’in üzerinde engelli birey olduğuna dikkat çekerek, bu bireylerin anlayış ve sosyal devletin gerekliliklerini beklediklerini hatırlattı. 

“Engellilere yeni engeller çıkarılıyor”

KKTC’de engellerin aşılabilmesi için adımlar atılması gerekirken  yeni engeller ortaya çıkaran uygulamaların hayat bulduğuna vurgu yapan Suay, son  zamlar ve dövizin hızlı artışının engelli vatandaşların hayat şartlarını olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.  

“Engelliler ekonomik olarak çok kötü duruma sürükleniyor”

Sosyal yardım maaşı alan bazı bireylere yılbaşı itibariyle, 100 TL değerinde elektrik desteği  sağlandığını anlatan Ömer Suay, elektriğe yapılan son zam ile birlikte verilen sözde elektrik desteğinin fazlasıyla geriye alındığını söyledi. Elektriğe ve akaryakıta gelen zamlarla birlikte dövizin artışının da talan ettiği KKTC ekonomisinde, hiç çalışmayan ve devletten aldıkları cüzi katkılarla yaşamlarını sürdürmeye çalışan engelli bireylerin ekonomik olarak çok kötü duruma sürüklendiğini anlatan Suay, engellilerin destek aldıkları alanlardaki zamların sosyal devlet anlayışı ile örtüşmediği gibi kendilerince kabul edilebilir de olmadığını vurguladı.