Eniz Orakcıoğlu

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Şubatın 1’inde Yüksek İdare Mahkemesinin 2’inci işle ilgili kararını açıkladığını anımsatarak, “Mahkemenin verdiği 6 aylık geçiş dönemi kararı vardı. Bu süre için özellikle altyapı ve yeni yasalarla ilgili sıkıntı olabileceğini ve bu sürenin genişletilip, genişletilemeyeceği konusunda yetkililerle sözlü olarak bu konuyu tartıştık ve kesinlikle bu sürenin genişletilemeyeceği, bunun bir mandamus kararı olduğu cevabını aldık. Bunun üzerine bizde geldiğimiz günden bu yana çalıştığımız yasaları bu 6 ay içerisinde bitirdik. Bu yasalardan bir tanesi özlük haklarıydı ki meclisten geçen bu düzenlemeyle geçtiğimiz ay doktorlarımız yeni maaşlarını aldılar” diye konuştu.

“Döner sermaye yasası Anayasa Mahkemesinde”

6 aylık geçiş döneminde hazırladıkları yasaların içerisinde “Döner sermayenin” de olduğunu belirten Sucuoğlu, “Özellikle bu yasa ikinci iş yasağıyla ilgili önemli bir açılım olacağı için oldukça önemliydi. “Döner sermaye Yasası” 64 gelişmiş ülkede uygulanmakta bu yasayla birlikte de doktorlar performansa bağlı daha fazla çalışma hakkı kazanmakta ve çalışmaları da ücretlendirilmektedir. Döner sermaye yasası için olağan üstü bir yoğunlukla çalışıldı ve meclisin  kapanmadan önceki toplantısında oy birliği ile  geçti. Bu yasa geçtikten sonra Cumhurbaşkanımız yasayı Anayasa Mahkemesine gönderdi. Anayasanın vereceği karar belli olmadığından dolayı da bizler geçiş dönemi için ne yapabiliriz araştırmaya başladık. Çünkü hem 2’inci iş yasağı, hem de döner sermayenin olmayışı hastanedeki kadrolu doktorlarımızın bırakın özel hasta bakmayı, hastaneden sonra yani saat 14,00’dan sonra bile hasta bakamayacakları bir duruma geldi” dedi.

“Tüzük doktorlara nefes aldıracak”

Döner sermaye yasası geçene kadar yoğun bir mesai harcayarak Tabipler Birliğinin mimarı olduğu bir tüzük hazırladıklarını anımsatan Sucuoğlu, “Geçtiğimiz Pazartesi günü yani 10 gün önce Bakanlar Kurulundan sonra Başbakan Müsteşarı, Maliye Bakanı müsteşarı, ben ve müsteşarım 4 saate yakın bir toplantı yaptık. Biz toplantıyı gerçekleşirken, Tıp-İş ve Serbest Çalışan Hekimler Birliği toplantıya zaman zaman çağrılarak görüşleri alınarak, bu tüzüğün döner sermaye yasası geçene kadar bir geçiş süreci olsun diye onayladık. Oluşturulan tüzüğün nedeni ise doktorlara bir nefes aldırma, bunu yaparken de yasalar çerçevesinde ve hastane başhekimlerinin göstereceği ihtiyaç doğrultusunda ve yapacağı çizelge doğrultusunda yapmaya karar verdik” şeklinde konuştu.

“Tüzük 6 ay daha kazandırdı”

6+6’nın tüzükle kazanıldığını ama mahkemenin verdiği 6 aydan farklı olduğunu belirten Sucuoğlu, “Mahkemenin verdiği 6 aylık sürede devlet hastanelerinde görev yapan doktorlarımız aynı zamanda özel kliniklerde de çalışabiliyorlardı, ama tüzükle kazanılan ek 6 aylık sürede özel kliniklerde çalışamayacaklar. Tüzükle belirlenen 6 ay doktorlara öğleden sonra hastanede özel hasta bakmayı kazandıracak. Ama bunun yanında, hastanedeki alt yapı yeterli değilse ve hastane başhekimi altyapının hazır olmadığına dair ve doktorların bir kısmını barındıramayacağına dair bize uyarıda bulunursa. Bu doktorlar içinde Sağlık Bakanlığının şu ana kadar izinlendirdiği özel hastanelerde veya özel muayenelerde çalışma hakkı olacak. Yalnız bu uygulamada da mesai saatinden sonra ve nöbet tutmadıkları günler dışında, kazancının yüzde 35’ini maliyedeki fona vererek gerçekleştirilebilecek.” dedi.

“Önemli olan bundan sonra kaç istifa olacağıdır”

Sucuoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Basında yer alan 7 ayda 14 istifanı konuyla alakası yoktur bu istifalar daha önce gerçekleşen istifalardır. Bu istifalara karşılık 42  hekim istihdam edilmiştir. Bizim için önemli olan bugünden sonra kaç istifa olacağıdır ki bir istifa bile bizi derinden üzmektedir. Bilindiği üzere sağlıkta yeni bir döneme girildi ve her zaman söylediğim gibi bu dönem sancılı ve sıkıntılı geçebilir. Ama yineliyorum bu yargının verdiği bir karardır, yargıyı tartışma lüksümüz yoktur ve yargı böyle bir karar verdiyse bu karar doğrultusunda yine yasalar çerçevesinde yapabileceğimiz açılımlarla ancak yürüyebiliriz.”

“Daha fazla kişi istifa edebilir”

Başhekimlerle geçtiğimiz gün toplantı yaptığını belirten Faiz Sucuoğlu, “Maaş düzenlenmesinden sonra bilindiği üzere mesailere uyulması yönünde kesin bir tavır başlattık. Artı bunun yanında önemli olan 2’sinden  (Bugünden) itibaren gündeme gelecek istifalardır ki bir doktorun bile istifa etmesi bizim canımızı sızlatıyor. Zaten doktorların istifası bizi ilgilendirmese biz de kararın alındığı 1 Şubat’tan olayın  bizi ilgilendirmediğini söyleyip kalan kalsın giden gitsin diye bilirdik. Ama biz bu yöntemi seçmedik. Dün kulağımıza istifaların 5 olduğu yönünde bilgi geldi ama bu 5 kişiden biri Selçuk beydir ve kendisi istifa etmemiş emekliliğine ayrılmıştır. Henüz bu 4 istifa da elimize ulaşmamıştır, ama bundan sonraki süreçte de daha çok istifa yaşanabilir. Bunun yanında bir kısım doktor arkadaşımız izne çıkarak sürecin ne şekilde gelişeceğini görmeyi tercih etmiştir” diye konuştu.

“50 yıllık statüko yıkılmıştır”

Zor bir döneme girdiklerini vurgulayan Sucuoğlu, “Bilindiği üzere 1963 yılından beri devam eden bir düzenin artık sonuna gelindi.  Güney Kıbrıs’ta da 2002 yılında aynı yöntem izlenmiş ve devlette çalışan bütün doktorlar gemiyle Girit’e kaçmıştı. Orada da büyük bir çalkantı yaşanmış, istifalar olmuş ve yeni şartları kabul eden yeni doktorlarla açıklar kapatmıştı. Ama bu sürecin sancılı bir süreç olacağını başından beri söylemiştim ki 50 yıllık bir statüko yıkılmıştır” dedi.

“20 sene hiçbir şey yapılmadı”

Döner sermaye yasasının 1990’larda tartışılmaya başlandığını anlatan Sucuoğlu, “1998’de UBP ve koalisyon ortaklığında Sağlık TKP’deydi. İlk defa resmi olarak döner sermaye ve genel sağlık sigortası konularını Gülsen Bozkurt tartışmaya açmıştı. Kaderin cilvesine bakın ki 20 sene geçti hiçbir şey yapılmadı ve döner sermaye yasallaşmadı, ama şimdi yasallaştı ve o dönemin parti başkanı ve başbakan yardımcısı olan Sayın Akıncı şimdi Cumhurbaşkanı ve yasayı Anayasa Mahkemesine götürdü. Bunlar yeni ve zor adımlar ama açıkçası mahkeme kararı da çıktıktan sonra bunu tartışmanın bir anlamı yoktur” şeklinde konuştu.

“Kırmızı alarmla ortaya tüzük çıktı”

Sucuoğlu, sözlerine şu şekilde son verdi; “Tüzüğün onaylanıp, resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte, dün ve bugün özel hastanelerle görüşmeye başladık. Özel hastanelerle protokoller yapıp ihtiyaç olduğu takdirde doktor arkadaşlarımızı hastanede belli branşlarda alt yapı yeterli değilse bu anlaşmalı olduğumuz özel hastanelere yasal çerçevede aktarma yapacağız. Özel hastaneleri neredeyse bitirmek üzereyiz, bunun yanında ferdi başvurular da başlamıştır, onlara da yasal çerçevede izinleştirilmiş kliniklerde veya hastanelerde başhekimliğin de onayı ile geçici bir süre bu imkânı sağlayacağız. Bu tüzük ortada bile yokken böyle bir tüzüğü gerekli görmemizin sebebi döner sermaye yasasının anayasaya gittiği gün bizim için bir kırmızı alarmdı ve hemen Tabipler Birliği Başkanı ve Yönetim kurulu ile bir toplantı yaparak tüzüğü oluşturduk.”