Haberal Kıbrıslı gazetesinden Rabia Çakmak'In haberine göre; Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası(KTAMS) Başkanı Güven Bengihan ve Genel Sekreteri Devrim Barçın müşavirlik konusunda yapılan haksızlıkları değerlendirirken zam ve toplu iş sözleşmesi konusunda açıklamalarda bulundular.

Kanal T’de yayınlanan ve Kartal Harman’ın hazırlayıp sunduğu “Kartal Harman’la Ayak Üstü 1 Saat” isimli programa konuk olan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, eski KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan’ın KTAMS’ı çok iyi yerlere getirdiğini ve bundan sonraki süreçte yeni arakadaşların dinanizmiyle bu yolu daha sağlıklı ve emin adımlarla Kaptan’ın bıraktığı yerden daha iyi yerlere getirmek için çalışacaklarını belirtti.

KTAMS Genel Sekreteri Devrim Barçın, müşavirliğin kaldırılması konusunda bir yasa tasarısının hazırlandığını ve teknik konularda Bengihan ile yer almalarının yanında öneri ile alakalı isteklerini teknik kurumlara ilettiklerini, amaçlarının evde oturmadan müşavirlik yapılması olduğunu aktardı. Normalde müşavirliğin üç madde olduğunu ve bunlardan birincisinin mevcut müşavirlik olmak üzere Başbakanlıkta veya bağlı dairelerinde ve cumhuriyet meclisinde görevlendirildiğini ifade eden Barçın, bu kurumlarda görevlendirilmeyen müşavirlerin olduğunu ve bununla alakalı seçim öncesi dörtlü koalisyondan “bundan sonra müşavir yaratmayacağız” sözünü aldıklarını açıkladı.

“Böyle bir iktidarsızlaştırma olamaz”

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, teknik konularda yapılan yasa tasarısının müşavirlik için yapılan beklentileri karşılamadığını belirtirken, bunların içinde UBP döneminde mevcut atanmış olan müşavirlerin müşavirlikten önceki görevlerine döneceklerini ve eğer 2 yıl görev yaptıysa ve memursa müdürlük statüsünden maaş alacaklarını, müdür ve muavinin altında görev yapacaklarını aktarmasıyla birlikte “böyle bir iktidarsızlaştırma böyle bir intikamcı düşünce olamaz” diyerek sözlerini vurgulamasının yanında “Müşavirliği kaldıracağız sözü bu kadar basit değil” dedi.

“Haksız kazanç söz konusu”

Güven Bengihan, hükümetin bir yıl sonra emekli olacak birini ataması gibi saçma işlerin yapıldığını belirtirken, atanan kişinin bir yıl sonra milli piyangodan para çıkması gibi yüksek gelir edeceğini ve en önemlisi hükümete karşı olan güvenin sarsılacağını bildirdi. KTAMS Genel Sekreteri Devrim Barçın, şuanki hükümetin hiç bir hükümet ile aynı olmadığı fikrine sahip olduğunu, kamu yönetimi alanında hareket etme noktasında bir harekat planının olmamasıyla beraber hükümetin atamaları üç şekilde ayırdığını, bunlardan birincisinin müşavirlik hakkını elde etmiş olanlar ikincisinin atanıp şuanda görevde olanlar üçüncüsünün de yasadan sonra atanacak olanlar şeklinde olduğunu açıkladı. Yasadan sonra atanacak olanların düşük maaşla çalışacağını, yasadan önce atananların yüksek maaşla çalışacağını ifade eden Barçın, bu konunun eleştirilecek bir konu olduğunu ortada bir haksız kazancın döndüğünü iletti.

Kartal Harman tarafından “henüz yasa geçmeden ortada acil bir atama söz konusu” demesinin ardından bu yapılanın belirli kişilerin belirli yerlere getirilmesi için yapılan haksız tolerans olduğunu aktardı. Atamanın yapılabileceğini fakat yasa geçtikten sonra para verilmesi şartıyla olabileceğini açıklayan Barçın, bu noktada bu yapılan hareketlerin eleştirmeyi hak ettiğini belirtti.

“Böyle bir adaletsizlik olamaz”

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, diğer bir konu olan göç yasası ile ilgili 2011 yılı öncesinde meydanlarda göç yasasının geçmemesi için büyük mücadele verdiklerini fakat başarılı olamadıklarını aktarırken, bu konu ile alakalı pes etmediklerini, kaldırılması için bu yasa kapsamında istihdam edilenlere toplantılar gerçekleştirerek bu arkadaşları örgütleyip farklı eylem modelleri ile aradaki maaş farkını en azından kapatabilme adına büyük mücadeleler verdiklerini ifade etti. En son yaptıkları gelişme olarak 2011 sonrası 47 2010 sayılı yasanın kapsamında istihdam edilenlerle ilgili bir değişiklik ve bir talebimiz çerçevesinde bu yasa kapsamında işe giren lise hizmet sınıfındaki üniversite mezunlarına bitirmiş oldukları her öğrenim yılına karşılık 8 barem içi artış aldıklarını ileten Bengihan, yasayı kaldıramadıklarını fakat iyileştirmeler yaptıklarını aktardı. Son yapılan görüşmede şuanki göç yasasında bulunanların  devlet yetkisine girmek istemeleri durumunda sınava girdiklerinde almaları gereken başarı puan notu 70 olduğunu ancak 2010 yılından biri ile terfi sınavına beraber girmesi durumunda 2010 yılında sınava girenle 2011 yılında sınava giren iki kişinin başarı için almaları gereken puan arasında 20 gibi bir sayı farkının olduğunu belirtmesinin ardından “böyle bir adaletsizlik olamaz” diyerek tepkisini belirtti.

Bu konunun görüşülüp anlaşıldığı bir konu olduğunu belirten Bengihan, ikinci bir konu olarak göç yasasından girenlerin 7 üzeri puan almaları dahilinde terfi olunabildiğini fakat yaptıkları görüşmede bu konuda da uzlaştıklarını ve protokol noktasına geldiklerini ifade etti. Bundan sonra göç yasasından önce ve sonra kamuda çalışan personellerin başarı notlarının 50 olarak ele alınacağını aktardı.

 Bengihan, hayat pahalılığı  konusunda yaptıkları çalışma sonucunda %7 verdiklerini fakat aradaki farkın kapanması için lise hizmet sınıfından girenlere 1.75 üniversite hizmet sınıfından girenlere %2’lik ek bir artış yapılması dahilinde bu farkı biraz olsun dengeleyebilecekleri konusundaki isteklerini Serdar Denktaş’a ilettiklerini ve olumlu yanıt aldıklarını kayıt etti. KTAMS Genel Sekreteri Devrim Barçın, toplumun bütün kesimlerinin kamudan oluşmadığını, hükümetten beklentilerin sadece kamu çalışanları için yapılması gibi bir beklentinin olmadığını aktarırken, ülkede bir özel sektör alanında çalışan olduğunu ikinci olarakda kamu çalışanı olduğunu ve girecekleri bütün sınavların paralı olduğunu aktarmasının ardından insanların kendine gelip ağladıklarını bunun için bütçelerinin olmamasına yakındıklarını ifade etti.

“Zam acilen geri alınmalı”

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, bir diğer sıkıntı olan zam konusunda ülkedeki yaşanan bir çok sorunu çözmek vaadi ile kurulan dörtlü koalisyon hükümetinin beklentileri karşılamadığını açıklarken, Türk lirasının sürekli değer kaybetmesi ve halkın alım gücünün büyük oranda erozyona uğraması karşısında hükümetten acil tedbirler beklediklerini fakat aksi takdirde akaryakıta yapılan zam ve buna bağlı olarak oluşacak zincirleme zamlarla, özellikle asgari ücretli, özel sektör çalışanları ve sabit gelirli kesimin ekonomik olarak yok oluşun eşiğine sürükleneceğine vurgu yaptı. Hükümetten yapılan zammın derhal geri alınmasını talep ettiklerini ve Türk lirasının değer kaybetmesi karşısında dar gelirlilerin ve çalışanların alım gücünü koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için süratle gerekli adımların atılmasını beklediklerini aktardı.

“Haksız 1132 geçici istihdam yapıldı”

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, diğer bir konu olan toplu iş sözleşmesine değinirken, geçici çalışanlar hakkında sözleşmeden yararlanması konusunda herhangi bir taleplerinin olmadığını ve geçicilerin kadrolanmasının 1997 anayasasının ilgili maddelerine aykırı olmasından dolayı oluşabilecek fırsat eşitliğine aykırı bir kadrolanmayı kabul etmeyeceklerini ifade etti. Geçici memur istihdamı kaldırılıncaya kadar 1132 geçici istihdam yapıldığını ve hiç bir beceri sınavına dayanılmadan partizanca istihdamlar yapıldığını vurguladı.

Beden eğitimi öğretmeninin AMME Memurlar Sendikası ile kadrolandığını fakat yüksek lisans yapan insanların böyle bir statükodan yararlanmadığını aktarırken bu konu ile alakalı “torpil var” dedi.

KTAMS Genel Sekreteri Devrim Barçın, “bu ülkenin bugün bu halde olmasının en büyük sebebi, güvensizliğin en büyük sebebi bu zihniyetin olmasıdır” demesinin ardından başsavcılığın konu ile alakalı olumlu bir düşünceye sahip olmadığını ve etrafta ki olumlu bakılıyor haberlerinin yalan olduğunu bildirirken, bu ülkenin düzelmesi için sendikalara ve siyasilere “sendikal popülizmden vazgeçin” çağrısı yaptı.

Insanların sözleşme konusunda Bakan performansımı değerlendirsin performasım olumlu ise benim sözleşmem yenilensin” sözünün oldukça insani bir istek olduğunu, hiç bir siyasinin sözleşmeliler ile ilgili toplu sözleşme imzanalanmaz denmediğini, sadece maddi talep olmadığına dair taslak öne sürdüklerini açıkladı.