Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, Avukat Boysan Boyra, ülkede yaşanan adli vakaların ne durumda olduğu, suç sayısında artış olup olmadığı çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Boyra, bir adli yılın daha geride kaldığını belirterek, ülkemizdeki adli vakaların çeşitlerine ya da miktarına bakarak, KKTC’nin sosyolojik ve hukuksal kimliğini, hatta insanlarımızın genel psikolojik durumlarını tanımlamanın mümkün olduğunu belirtti.

Boyra, adına ne isterseniz deyin, ister alacak davası deyin, ister banka davası deyin, KKTC Mahkemelerini meşgul eden davalarda bu yıl birinci sırada borçlulara karşı açılan davaların geldiğini söyledi. Boyra, borcun nereden kaynaklandığı konunda çok daha çarpıcı bir sonucun ortaya çıktığını ifade etti. “Yurttaşlarımızın çoğu borçlu ve bir şekilde borcunu ödeyemediği için aleyhlerine açılan davalarla cebelleşiyorlar” diyen Boyra, Türk Lirasının döviz karşısındaki değer kaybı ve KKTC’nin başarısız ekonomik yaşamının artık sürdürülebilir olmadığını kaydetti. 

“Yakında evine haciz gitmeyen kalmayacak”

Boysan Boyra, “Çok yakında eline dava celpnamesi tutuşturulmamış, evine haciz gitmemiş kimseyi bulamayacaksınız” diyerek,  KKTC vatandaşlarının çoğunlukla borçlu ve çoğunlukla borcunu ödeyemez durumda olduğunu kaydetti.

Boyra, şöyle devam etti, “Özellikle döviz borçlanan ailelerin parçalandığını görmek mümkün. Şöyle ki; KKTC’de yaşarken ödenemeyen döviz borçlarını bir şekilde ödeyebilmek için insanlarımız özellikle İngiltere’ye gitmektedir. İngiltere’ye gidip orada çalışmakta ve elde ettikleri parayı KKTC’ye göndererek günü gelmiş taksitlerini veya mahkeme kararı gereğince ödemesi gereken taksitleri ya da bunlar sebebiyle çıkan mazbataları ödemeye çalışmaktadırlar. Son günlerde mazbata hikâyesi duymasak da mazbata mağduriyeti ortadan kalkmış değildir. Tüm polis karakollarını dikkate aldığımızda binlerce mazbata polislerin elinde mazbata mahkûmlarına ulaştırılmayı bekliyor. Dolayısı ile bu yıl Hukuk Mahkemelerinde açılan davaların ezici bir şekilde borçlular aleyhine açılmış alacak davaları olduğunu söyleyebiliriz.”

“Uyuşturucu davalarındaki suçlularda öğrenci sayısında artış var”

Boyra, ceza davaları açısından olaya bakıldığında yıllardan beri süre geldiği üzere uyuşturucu davalarının bu yıl yine ilk sıradaki yerini koruduğuna dikkat çekerek, henüz 2017-2018 istatistiklerinin yayınlanmadığı için çok net bir şey söylemek mümkün olmamakla birlikte, uyuşturucu davalarındaki suçlularda öğrenci sayısında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Boyra, “Bu durumda ise şu sonuca varmak kaçınılmazdır; ya üniversitelerde uyuşturucu kullanımı çok artmıştır, ya da ülkeye gelen öğrencilerin bir kısmı eğitim amacı ile ülkeye gelmemektedir” diye konuştu. 

“Daire satın alıp çeteleşiyorlar”

Boyra, henüz basına yansımamış olmakla birlikte yabancı ve özellikle 3’üncü ülke vatandaşı bazı öğrenci gruplarının çeteler oluşturduklarının konuşulmakta olduğunu belirterek, “Doğruluğu kanıtlanmamış bilgilere dayanarak söylüyorum ki; çeteler konuşlanmak için daireler hatta apartmanlar satın almaktadırlar. Bunlardan bazıları öğrenciler arasında haraç toplamakta ve her türlü suçu işleme konusunda eğilim göstermektedirler. Yani şunu söylemeye çalışıyorum: önceki yıllarla kıyaslandığında adli vakalar açısından geldiğimiz nokta vahimdir. Bireysel suçların yanında örgütlü suçların da ortaya çıkmaya başladığı bir döneme doğru gitmekteyiz. Fakat bu durum önlenebilir mi? Evet hala önlenebilir. Yeter ki polis gerektiği şekilde çalışabilsin ve adaletin önüne gelecek olanlar gerektiği şekilde yargılansın “dedi. 

“Boşanmalar hız kesmiyor”

Avukat Boyra, aile davalarından söz etmeden konuyu kapatmanın doğru olmayacağını ifade ederek,  boşanma davalarının hız kesmeden devam etmekte olduğunu söyledi. Bugüne kadarki bütün istatistiklerin boşanma davalarındaki artışı doğrulamakta olduğunu belirten Boyra, “2017-2018 istatistiklerinin henüz yayınlanmamış olmakla birlikte öyle inanıyorum ki boşanma davalarında da bir önceki yıla oranla artış vardır” dedi. Boyra, trajikomik bir durumla karşı karşıya olduğumuzu belirterek, “bu hafta sonu gideceğimiz dört düğün merasiminde, mutluluklar dileyeceğimiz dört çiftten ikisi çok erken bir zamanda boşanacaklardır” şeklinde konuştu.

“Yaşananları kimse umursamıyor”

Ülkemizde bir devlet düzenlemesi ve örgütlenmesi bulunmadığını belirten Boyra, devletin bu sorunların önüne geçmesinin mümkün görünmediğini söyledi. Boysan Boyra, yaşananları kimsenin umursadığını sanmadığını,  umursuyorlarsa da uzaktan seyretmekten başka çareleri olmadığını belirterek,  bu nedenle herhangi bir konuda tedbir alanın olmadığını, kafaya takan dahi olmadığını kaydetti.