Yeni Bakış gazetesinden Deniz Abidin'in haberine göre, Meclis Eski Başkanlarından İsmail Bozkurt, hükümetin resmi olarak azınlık hükümeti olduğunu ve eğreti bir yapının söz konusu olduğunu belirterek, erken seçimin her zaman bu gibi durumlarda iyi olduğunu söyledi. Bozkurt, Anayasa açısından hiçbir sakıncası olmayan meşru bir hükümet olsa dahi demokratik meşruiyet tartışmalı oldu mu sürekli bir huzursuzluğun yaşandığını kaydetti. Bozkurt, erken seçimin gerekliliğine inandığını ancak yapılış şeklinin bir anlamda garip olduğunu söyledi. Bozkurt, seçimde restleşmeyi  yadırgadığını ifade ederek, bütçe konusunda sıkıntıların yaşanacak olmasının ise ayrı bir konu olduğunu belirtti.

“Parlamentoda köklü değişiklikler olacak”

Bozkurt, seçimin düşünüldüğü gibi 7 Ocak’ta yapılmasıyla birlikte sonucun 10 gün içinde açıklanacağı varsayılırsa yeni hükümetin yeni bütçe yapmasının Mayıs ayına kadar sarkacağını söyledi. Tüm bunların düşünülerek erken seçim tarihinin belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Bozkurt, seçimin Ocak ayında yapılmasının sıkıntıya neden olacağını düşündüğünü belirtti. Bozkurt,  seçimle birlikte parlamentoda köklü değişikliklerin olacağını belirterek, anketlerde de bunun görülmekte olduğunu söyledi. Bozkurt, anketlerin verdiği sonuçların büyük değişim olacağını gösterdiğini belirterek, son yapılan ankette yüzde 45 kararsız sonucu çıkmasının değişime açık anlamı taşıdığını kaydetti.

“Halk çoktan değişime gitti”

Bozkurt, halkın huzursuzluğunun ve bununla birlikte bir beklentisinin olduğunu dile getirerek, “ciddi bir değişim olacak” diye konuştu. Bozkurt, “Son iki veya üç seçim sonucuna bakıldığında aslında halkın çoktan değişime gittiği görülüyor. Hemen hemen her seçimde Meclis çoğunluğunu değişiyor. Son yerel yönetimde beklenmeyen sonuçlar çıkmıştı” dedi.
Bozkurt, halktaki siyasilere olan güvenin azalmasından ve bıkkınlıktan dolayı her seçim yaklaştığında sandığa gitmeyecek olanların oranının arttığını belirtti. Bozkurt, bu sefer sandığa gitmeyeceklerin oranının daha büyük görünse de seçim yaklaştıkça bu oranının düşeceğini kaydetti.

“Değişim olursa icraat olur”

Bozkurt, şöyle devam etti, “Bu oran bu dönemde siyasilerin ortaya koyacağı duruma bağlıdır. Bu böyle kalmaz diye düşünüyorum. Kararsızlar günün sonunda sandığa gider diye düşünüyorum. Son 20 yıla baktığımızda aktörler neredeyse hep aynıdır. Aynı tempo devam ederse çok fazla bir şey değişme ihtimali ben görmüyorum. Seçim sisteminin bütün sakıncalarına rağmen getireceği bir kalitenin olduğunu düşünüyorum. Tahmin ettiğim gibi parlamentoda köklü bir değişim olursa ciddi icraatın olacağına inanıyorum.  Olmazsa çok büyük bir şanssızlık olacak. O nedenle bu konuda iyimser olmak istiyorum. Vatandaş tek oyun bile önemini bilmelidir. Kimseye güvenmemek oy kullanmamak da bir haktır, ancak bunun çok fazla olacağını düşünmüyorum”

“Popülizm parlamenter sistemi rayından çıkarttı”

Bozkurt, her sistemin kendi içinde başarılı olduğunu belirterek, parlamenter sistemin çarpıcı örneklerinin olduğunu söyledi. Bozkurt, parlamenter sistemle yönetilen İngiltere, Almanya, İsrail gibi ülkeleri örnek göstererek, “suç sistemde değil” dedi. Bozkurt, bunun yanında aşırı popülizm nedeniyle parlamenter sistemin rayından çıktığını ifade ederek, rant sağlamaya dayalı politikaların söz konusu olduğunu belirtti.

“Bu gömlek bir uymuyor”

Bozkurt, şunları söyledi, “Bu gömlek bir uymuyor, belli. Sistemin değişmesi taraftarıyım. Başkanlık sistemi bir reçete mi? Hayır, değildir. Gömleği kendine göre uydurman gerekir. Bazı dengeler iyi oturtulursa sistem güzel işleyebilir. Başkanlık sisteminde en iyi çalışan Amerika olarak bilinir. Trump’ın seçilmesinden sonra görüyoruz ki bir adım atılıyor ve yargı bunu bir şekilde durduruyor. Dengeler çok iyi oluşmuştur. Eğer ki biz bir Başkanlık sistemi düşünüyorsak ve bu dengeleri iyi kurmadan bunu yaparsak başımıza bir diktatör gelebilir. O nedenle iyi ölçülüp değerlendirilmelidir. Mevcut parlamenter sistem de iyileştirilerek bu yapılabilir”
“Başkanlık sistemine karşı durmak mümkün değil”
Almanya’da bir hükümete güvensizlik oyu verilirken yeni hükümetin nasıl oluşturulacağının da belirtildiğini ifade eden Bozkurt, “Dolayısıyla hiçbir zaman bunalım olmaz. Muhalefet ya da karşı grup eğer ki o hükümeti düşürmeye karar vermişse, yeterli oyu varsa, güvensizlik oyuyla birlikte yeni Başbakanı da belirlemiş olur. Önemli olan bunu yapabilmektir. Başkanlık sistemine artık karşı durmak mümkün değildir. Dengeleri iyi oturtursak hiçbir sorun olmaz” diye konuştu.