Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre, Meclis Eski Başkanlarından İsmail Bozkurt, iç siyaseti ve Kıbrıs konusunun geldiği durumu Yeni Bakış’a değerlendirdi. Bozkurt, son günlerde ülkede “Meclis yaz ayında toplanabilir mi? Toplanamaz mı?” tartışması yapıldığını ifade ederek, Kudret Özersay’ın açıklamasının doğru olduğunu, Meclis’in yaz ayında toplanmasının ilk olmayacağını belirtti. Bozkurt, “Meclis çalışamaz diye bir şey olamaz. Bazı kurallar konulabilir, ancak bu kurallar Meclis’in çalışmasını engellemez. Anayasa’daki zamanlama ile ilgili kurallar yol göstericidir. Geçmişte Anayasa mahkemesinin belirli konularda kararları vardır. Yaz döneminde de Meclis yasa çalışabilir. Olağanüstü toplantı çağrısı yapılarak yasa görüşülebilir” diye konuştu. Bozkurt, “Geçmişte yaz döneminde de toplandığımız olmuştu, bu tartışma neden yapılıyor anlamış değilim” dedi. 

“Mevcut hükümet sağlam durmuyor”

İsmail Bozkurt, yerel seçimin ardından UBP içinde kurultay hazırlıklarının başladığını belirterek, siyasetin değişken olduğunu, mevcut hükümetin çok da sağlam durmadığının görülmekte olduğunu kaydetti. Bozkurt, hükümetin dışarıya çok fazla açık vermediğini, ancak kendi içlerinde sorunları halledip devam etme yönünde kararlılık gösterdiklerini ifade ederek, “bu durum ne kadar sürer belli değil” dedi.

“UBP içinde bir yenilik şart”

Bozkurt, UBP içinde bir takım değişikliklerin olacağının beklenmekte olduğunu belirterek, “bana göre olması da gerekir. Kamuoyuna yansıyan onca şeyden sonra bir yenilik gelmelidir diye düşünüyorum. UBP’de geleneksel olarak iktidarda olma tutkusu vardır. Muhalefeti pek becermiyorlar. O nedenle yeniden hükümete gelme konusunda kurultay sonrası bir çaba içine girebilirler. Olur mu olmaz mı, mevcut hükümet bozulur mu bunu zaman gösterecek ama ihtimal dahilindedir” diye konuştu.

“İşler hızlı tempoda ilerlemiyor”

İsmail Bozkurt, hükümetin zafiyetine rağmen bir şeyler yapma çabasında olduğunu belirterek, bunun hakkını vermek gerektiğini söyledi. Bozkurt, Meclis’e peş peşe sunulan yasa tasarılarına karşın işlerin hızlı bir tempoda ilerlemediğini kaydetti. “İcraat hükümeti niteliği yok” diyen Bozkurt, sorunları peş peşe çözecek bir yapısının söz konusu olmadığını söyledi. Bozkurt, köklü değişiklikler ve sorunların çözümü için seri hareket edecek bir hükümet çalışmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“Genel sekreter çizmeyi aştı”

Kıbrıs konusunun geldiği durumla ilgili olarak ise Bozkurt, bazı çevreler tarafından yapılan “yakında masa oluşur” söylemlerine katılmadığını belirterek, bunun çok da kolay olacağını düşünmediğini kaydetti. Bozkurt, Guterres Belgesi’nin Türk tarafınca bu kadar benimsenmesine anlam veremediğini belirterek, şöyle devam etti, “Burada bizim çok temel bir sorunumuz var. Bizim temel sorunumuz ya var olmaktır ya da yok olmak. Bu da garanti anlaşmasıyla bağlantılıdır. Bunu ister beğenelim ister beğenmeyelim gerçek budur. Garanti anlaşmasının sürdürülebilir olmadığını söyleyen bir genel sekreter var. Bunu söyleyerek zaten çizmeyi aşmıştır, BM ise tarafsızlığını kaybetmiştir. Bu nedenle bu belgeye bağlı kalınmasını politik bir davranış olarak değerlendiriyorum. Ancak politik olsa dahi bana göre yanlıştır. Her şeyi bırakın zaten Rum tarafı hazır değildir. Sayın Akıncı da bunu dile getiriyor ki verilen beyanatlarda bunu görebiliyoruz.”

“Rum tarafı Kıbrıs sorununu sahiplendi”

Bozkurt, Rum tarafının 21 Aralık 1963 yılı öncesinden ve Anayasa’daki 13 maddelik değişiklikten bu yana politikasının hiç değişmediğine vurgu yaparak, bunun da ortak kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ne tek başına sahip olmak olduğunu söyledi. Bozkurt, görüşme sürecinin bunu Rum tarafına sağladığını belirterek, kademe kademe her yönüyle Kıbrıs sorununu sahiplendiğini kaydetti.

“Görüşmelerin başlayacağına ihtimal vermiyorum”

İsmail Bozkurt, Rum tarafının önündeki tek engelin doğal gaz konusu olduğunu ifade ederek, “ben egemen devletim, ben istediğimi yaparım demeyi başarabilirlerse Kıbrıs sorunu diye bir sorun onlar için sorun olmayacaktır. Rum tarafı egemen devlet olarak doğal gaz konusunda çalışmalarımı sürdüreceğim diyor ve bunun Türkiye tarafından kabul edilmesini bekliyor” dedi. “Diplomatik hareketlilik var, nabızlar yoklanacaktır, ancak yakın bir tarihe masa oluşmasını ben beklemiyorum” diyen Bozkurt, “görüşmelerin çok kolay başlayabileceğine ihtimal vermiyorum” dedi.