Havadis'ten Duygu Alan'ın haberine göre, Lefkoşa-Surlariçi bölgesindeki terk edilmiş birçok ev, güçlükle ayakta duruyor. Kısmen çökmüş olan evlerin her an çökmeye hazır olan duvarları ise adeta ölüme davetiye çıkarıyor.

Surlariçi bölgesinde derin çatlaklarla dolu olan tarihi binalar, bölge sakinleri için büyük tehlike teşkil ediyor.

Bu binaların yanındaki evlerde ikamet edenler ve araçlarını söz konusu binalara yakın yerlere park etmek zorunda olanlar, resmen Allah’a emanet yaşıyor.

Yıkılmak üzere olan evlerden asfalta dökülen duvar parçaları, ayrıca güzergahı kullanan sürücülerin ve yolcuların yaşamlarını tehdit ediyor.

İntibası da kötü

Lefkoşa-Surlariçi bölgesindeki bakımsızlıktan birer birer yıkılan tarihi binaların yarattığı görüntü kirliliği bölgedeki tarihi dokuya zarar verirken bölgeyi ziyaret eden turistler tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor.

Ülkenin yabancı turistler gözünde itibarını zedeleyen yıkık, dökük binalar, bölgenin tarihi dokusuna ve otantik görünümüne de olumsuz etkide bulunuyor.

İçleri çöplük

Surlariçi’nde harabe yapıların birçoğu suçlulara ev sahipliği yaparken bazı duyarsız kişilerce çöplük olarak kullanılıyor.

Özellikle Reşadiye Mahallesi’nde bulunan bir yarı yıkılmış durumda olan tarihi yapının içi pislikten geçilmiyor.

Mahalle halkından alınan bilgiye göre, bu yapının içerisinde bulunan çöpler geçmişte yangına sebebiyet verdi ve komşu evler de yangından kısmen zarar gördü.

Mahalleli, içleri çöplüğe dönüştürülen bu yapılarda çeşitli kemirgen hayvanların yaşadığını ve evlerini sık sık bu yüzden ceplerinden ödeyerek ilaçlattıklarını söyledi.

Reşadiye Mahallesi’nde vatandaşlar, söz konusu yapının içerisinin tamamen temizlenerek binaya girişin önlenmesi için tedbir alınmasını istedi.

Bölge halkı tadilat istiyor

Surlariçi’nde ikamet eden bazı vatandaşlar, Havadis’e yaptığı konuşmada, bölgede tehlikeli ve görüntü kirliliğine neden olan tarihi binaların tadil edilmesini istedi.

Tarihi yapıların tamamen yıkılmasını istemediklerini kaydeden bölge halkı, “Eski ve mevcut durumu ile tehlikeli durumda olan yapılar tadil edilerek hem tehlikeli bir yapı olmaktan çıkarılabilir hem de yeniden ekonomiye kazandırılabilir” dedi.

Bölgede ikamet eden bazı vatandaşlar ise Surlariçi’ndeki eski evlerin tümünün tarihi dokularına dokunmadan restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti.