Sendika başkanları, Başbakan Tufan Erhürman’ın Ankara ziyareti çerçevesinde   TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım görüşmesinde verilen demeçleri Yeni Bakış'tan Eniz Orakcıoğlu'na yorumladı.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan:

“Hiçbir ülke başka bir ülkenin iç işlerine karışamaz”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, TC Başbakanı Yıldırım’ın “Ülkemizin haklı davalarına dil uzatmaya çalışan birtakım kendini bilmez kurum ve kişilerin de bu faaliyetlerinin etkin bir şekilde kontrol altına alınması eminim ki yeni hükümet döneminde dikkate alınacak bir konudur” şeklindeki sözlerini,  “Hiçbir ülkenin bir yetkilisi, bir başka ülkenin iç işlerine karışamaz” dedi. Kaptan, “Hele ki konu demokrasi ile ilgili olduğunda bir o kadar daha anlam kazanır. Ve Sayın Yıldırım’ın bu açıklamasını kınıyorum. Buradaki değerler ve kararlar buranın yetkili organları tarafından yapılır ve hayata geçirilir. Bu konudaki demokratik anlayışı hazmetmek gerekir. Eleştiri karşılıklı olabilir, herkes düşündüklerini saygı çerçevesi içerisinde söyleyebilir. Ama şiddet veya demokrasinin katledilmesi ise kabul edilir değildir. Umarım söylenenler bir daha okunur ve tekrar edilmez” dedi.

“Hükümet teslimiyetçi bir hükümet değildir”

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise Başbakan Erhürman’ı kabulünde herhangi bir açıklama yapmamasını da değerlendiren Ahmet Kaptan, “Türkiye hükümetleri teslimiyetçi ve kayıtsız şartsız her sözlerini kabul eden bir hükümete alıştırılmıştır. Ama bu hükümet kendi ayakları üzerinde durmayı hedeflemiş ve kendi halkının refahı ve mutluluğu için çalışacağını taahhüt etmiştir. Öte yandan bu hükümet kolay teslim olan ve söylenenleri kayıtsız şartsız yapacak bir hükümet değildir. Sayın Erdoğan’da bunu biliyor ve bana göre bu nedenle bundan rahatsızlık duyuyor. Ama demokrasi açısından ve halka gösterilen saygı açısından bu durum hoş değildir. Herkes halkın iradesine saygı duymalı ve bu doğrultuda çalışılmalıdır” şeklinde konuştu.

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı:

“Burası bir hukuk devletidir”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da, devletler arasında ikili görüşme ve temasların olmasının önemine işaret ederek, “Bizim de özellikle TC hükümeti ile aramızda elbette ki ilişki ve iş birliği olmalıdır. Buna kimsenin diyeceği bir şey yoktur. Burada önemli olan iki devlet arasındaki ilişkilerin gerektiği biçimde olmasıdır. TC Başbakanı Binali Yıldırım’ın yaptığı konuşmada “Ülkemizin haklı davalarına dil uzatmaya çalışan birtakım kendini bilmez kurum ve kişilerin de bu faaliyetlerinin etkin bir şekilde kontrol altına alınması eminim ki yeni hükümet döneminde dikkate alınacak bir konudur” şeklindeki açıklamaları da onun düşüncesidir. Bizim ülkemizi yöneten siyasi irade eğer anayasaya ve yasalara aykırı bir hareket görürse burası bir hukuk devleti olması nedeniyle hukukun gereğini yerine getirir. Bunun kararını da ülkeyi yönetenler verir. Eğer bir hukuksuzluk ve hukuka aykırı bir durum söz konusuysa yasalara aykırı hareket ettiği için yasal suç işlemiş olur ve yasal mercilerle gereği yapılır.”

Dev-İş Başkanı Hasan Felek:

“Bu görüşme protokol görüşmesi olarak değerlendirilmelidir”

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Hasan Felek ise, göreve yeni gelen hükümetin başbakanının TC Başbakanı ile görüşmesinin bir gelenek olduğunu ve her dönem bu görüşmenin gerçekleştiğini anımsatarak, “Genel olarak bu görüşmeler protokol görüşmeleridir ve KKTC’yi tek tanıyan ülke Türkiye Cumhuriyeti olduğu için birazda formalite görüşmeleridir. 

Bu görüşmede illaki 1-2 saatlik bir toplantı yaparak ülke sorunları çözülecek diye bir durum yoktur, görüşülen sadece satır başlıklarıdır. Bu ziyaretten önce de 4’lü koalisyon hükümetini TC hükümeti kabul etmedi, benimsemedi yönünde bazı iddialar da oluşmuştu, geçtiğimiz gün yapılan görüşmeyle bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. 

Neticede halkın iradesi ile yansıyan bir koalisyon hükümeti söz konusudur ve bu koalisyonda Kıbrıs Türk Halkının temsilcisidir, bu nedenle bir protokol görüşmesi olarak değerlendirilmelidir. Tabi ki iki ülke arasındaki ilişkinin ana yavru ilişkisinden ziyade karşılıklı saygı, iş birliği, anlayış ve eşit bir şekilde devlet ilişkisi olduğunu düşünüyorum. 

Ziyarette bugüne kadar yapılmış 42 hükümetin yaptığı bir protokol ziyaretiydi” dedi.