Deniz Abidin

9 Eylül İlkokulu velileri okulun dibinde Ortaköy Stadı önünde yapımına başlanan büfe için tepkili… Yeni Bakış’a ulaşan bazı veliler daha önce de tepkilere neden olan, ancak faaliyetini sürdüren küçük büfenin kaldırılarak yerine daha büyük bir büfe yapımına başlandığına dikkat çekerek, çocuklar için endişeli olduklarını dile getirdi.

Okul içerisinde kantinin var olduğunu ifade eden veliler, çevredeki dükkanların ise zaten boş olduğunu söyledi. “Eğitim Bakanlığı okul yanındaki bu tarz büfelere nasıl izin verebiliyor?” diye soran veliler, şunları söyledi, “Bu konu yap-işlet-devret meselesinden başka bir şey değil. Futbol sahasından gelir zaten sağlanıyor. Bu çocuklarımız için sakıncalı bir durumdur. Söz konusu büfede ne satılacağını bilmiyoruz. Alkol ve içki satılması durumunda bunu kim denetleyecek? Örneğin, kantinlerde cips ve kola satışı yasaklandı. Çocukların okul giriş ve çıkışlarda bu büfeden bu tarz gıdaları satın almasının önüne nasıl geçilecek? Bu tarz büfelerin okul yakınlarına açılmasına Bakanlık karşı çıkmalıdır”

Sarpten: “Eğitim Bakanlığı’nın kaygısı varsa devreye girmelidir”

Yeni Bakış’a konuşan Eğitim Uzmanı Salih Sarpten ise, okul yanı işletmelerinin Çalışma Bakanlığı ve Belediye tarafından izinlendirilmesinin özel değerlendirmeler sonucunda olacağını belirtti. Okula 500 metre yakın mesafede alkollü içki satılan ve şans oyunları oynanan yerlerin açılmayacağı gibi bir takım kriterlerin olduğunu belirten Sarpten, bu tarz büfelerin işletilmesiyle ilgili yasal mevzuatların dikkate alınmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Bunun dışında daha farklı özel uygulamalar varsa bilgisi dahilinde olmadığını ifade eden Sarpten, eğitim sisteminin olmazsa olmaz unsurlarından bir tanesinin sağlıklı eğitim olduğunu belirtti.

“Ebeveynlere tatmin edici yanıt verilmelidir”

Sarpten, sağlıklı ve güvenli eğitimin öğrencinin sabah evinden çıkıp tekrar evine dönene kadar olan süreci kapsadığına işaret ederek, buna taşımacılık, beslenme, oyun alanı, sınıf ortamının da dahil olduğunu kaydetti. Sarpten, şunları söyledi, “Her şey öğrencinin sağlığına göre düzenlenip organize edilmelidir. Sınıflar iklim koşullarına göre olmalı, çocuklar için yeterli hacimde olmalı. Oyun alanları güvenliği dikkate alacak şekilde düzenlenmelidir. Kantinler, büfeler, okul içinde ya da okul dışında çocuk sağlığını bozacak ve riske atacak herhangi bir unsur içermemelidir. Bu sağlıklı ve güvenli eğitimin olmazsa olmazıdır. Bu konuda anne ve babaların bir kaygısı varsa bunu gerekli mercilere bildirmiş olmalıdırlar. Bu gerekli yerler de ebeveynlere tatmin edici yanıtlar vermek durumundadır”

“Yasal mevzuatlar var”

Sarpten, okul alanı dışında dahi olsa bir işletme açılacaksa bu duruma karışan başka yasal mevzuatların olduğunu belirterek, Eğitim Bakanlığı’nın görevinin bu olduğunu söyledi. Sarpten, “Eğitim Bakanlığı,  belediyenin izin verdiği bu gibi işletmelere karşı bir kaygısı varsa devreye girmelidir. Devletin yapılanmasında bu mekanizmalar vardır. Eksik uygulamalar varsa giderilmesi gerekir” diye konuştu.