Muş'un Yoncalıöz köyü yakınlarında çekildiği ileri sürülen ve sosyal paylaşım sitesinde paylaşılan videoda bir eşeğin 4 bacağından vurularak ölüme terk edilmesi tepkilere neden oldu.

Hayvanseverlerin eşeğin görüntü videolarını izlemeleri üzerine çok sayıda vatandaş duruma tepki gösterirken, hayvan hakları dernekleri harekete geçti. Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Rehabilitasyon ve Eğitim Derneği (SOHAYKO) Başkanı E. Yasin Yılmaz, eşeğin bu köye ait olmadığını dile getirdi. Yılmaz, bu olayların İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde oldukça fazla karşılaşılan durumlar olduğunu belirtti.

Olayın zanlılarının bulunması için gerekli başvuruyu yapacaklarını dile getiren Yılmaz, bu şiddet içerikli videoların insanların ruhunda derin yara açtığını dile getirdi. Yılmaz, bölgede aktif olarak çalışan hayvan hakları savunucularından Fatih Oğuzhan ve Okan Oflaz'ın çalışmaları ile bu hayvanın yerinden alınıp veterinere götürülmesi için Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü emri ile bir araç çıkartıldığını söyledi.

Yılmaz, köylülerin de hayvanı yaşatmak için yardım istediklerini söyledi.

"ŞİDDET İÇERİKLİ VİDEOLAR ÇOCUKLARI ETKİLİYOR"

Şiddet içerikli videoların özellikle sosyal paylaşım sitelerinde yaş ortalaması küçük çocukları derinden etkilediğini, daha önce defalarca belirttiklerini dile getiren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Unutmayalım ki, çocukların şiddeti öğrenmeleri için birebir maruz kalmaları gerekmez. Çocuklar bir bireyin başka birine şiddet uygulamasını izleyerek model alma yoluyla şiddeti öğrenmektedir. Özellikle kitle iletişim araçlarının, sosyal medya araçlarının rolü belli davranışların öğrenilmesinde önemlidir. Videoda bir eşeğin bacaklarından vurulması ve ölüme terk edilmesi tarifi imkansız bir şiddet göstergesinin içten dışa vurmasıdır bu görüntüler egosunu hayvanlar üzerinde tatmin etmek için fırsat arayan kişilerde bir tetikleme işlemi görerek hayvanların ciddi zarar görmesine neden olacaktır. Ülkemiz ne yazık ki hayvanlara yönelik şiddetin cezasının olmaması veya çok az olması nedeniyle bu eşeğe veya başka bir hayvana şiddet uygulayan bireyler şiddet, saldırganlık içeren dürtülerini hayvanlar üzerinden tatmin etmektedir."

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Eşeğe yapılan zulüm nedeniyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu olayı yapan şahısların uygun ortam ve koşulların oluşması halinde bu yıkıcı şiddet içeren dürtülerini insanlar üzerinden karşılamaları olasıdır. Bununla birlikte şiddet uygulanan varlığın hayvan olması şiddet davranışının yıkıcılığını ve bunun gibi materyalleri izleyen çocuk ve yetişkin bireyler üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaz. Bu tür davranışların temelde şiddet davranışını makul, kabul edilebilir kılıp normal bir olgu olarak kabul edilmesi gibi toplumun ve bireylerin vicdani gelişimi açısından uzun süreçte şiddet dolu bir toplum oluşmasına zemin hazırladığı öngörülebilir bir gerçektir."

Bahse konu videonun 5199 sayılı kanunun ilgili maddelerince cezalandırılması gereken bir davranış olduğu ifade eden Yılmaz, "5199 sayılı kanunun 2. bölüm 8. maddesi gereği yasaklanmıştır. Biran önce bu hayvanın tedavi edilip güvenilir bir yerde bakımının yapılması gerekmektedir. Biz dernek olarak bu şahısların bulunması için elimizden geleni yapacağız ve video hakkında gerekli şikayetleri yaptık takibini yapacağız" ifadelerini kullandı.

Yaralı eşek, SOHAYKO temsilcilerin girişimiyle Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Bitlis İl Temsilciği yetkililerine götürüldü. HAYTAP yetkilileri eşeği alarak Bitlis'in Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürülüp burada tedavisinin yapılacağı belirtildi.