1, 8, 15, 22 ve 29 Kasım ile 6, 13, 20, 27 ve 30 Aralık olmak üzere toplam 10 gün sürecek Büyük Av Mevsimi’nde ova tavşanı, keklik, turaç, sülün, çulluk, bıldırcın, yaban güvercini, fasa, karga ve saksağan avlanabilecek.

Her avcı, en fazla bir tavşan, beş keklik veya turaç ve sekiz fasa olmak üzere toplam en fazla 30 tane av hayvanı vurabilecek.

Avlanma, güneşin doğuşu ile batışı arasında, baraj ile göletlerden en az 500, yerleşim birimlerinden 200, piknik alanlarından 300 metre uzakta yapılabilecek. Avcılar yanlarında en fazla 3 köpek bulundurabilecek.

Merkezi Av Komisyonu açıklamasında, av haritasındaki 1 ve 30 numaralı av bölgelerinin sürdürülebilir avcılık anlayışıyla geçilen “Dönüşümlü Av Bölgeleri” sistemi kapsamında kapalı olacağı; ayrıca geçen yıl kapalı olup, bu yıl açılan yeni bölgelerden Yayla, Yuvacık, Mevlevi, Kalecik, Değirmenlik bölgelerinin ava ilk defa açılması nedeniyle buralardaki levha ve işaretlemelere özellikle dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, “Av faaliyeti yapacak avcıların, av faaliyeti esnasında telefon ve elektrik kabloları ile trafik işaretlerine ve bilgi verici levhaların korunmasına ve av faaliyeti ile ilgili uyulması gereken kurallara azami dikkat göstermeleri gerekmektedir” denildi.

AVCILARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR

Avcılara uymaları gereken kuralların da hatırlatıldığı açıklamaya göre, kurallar özetle şöyle:

“Güneşin doğuşu ve batışı arasında faaliyet yapabilirler.Baraj ve göletlerden en az 500 (beşyüz) metre uzakta av faaliyeti yapılabilir.Meskun mahalden en az 200 (ikiyüz) metre uzakta av faaliyeti yapılabilir. Sürek avı yöntemi veya sonucu sürek avına benzer başka bir yöntem uygulamak veya uygulattırmak veya böyle bir yönteme başvurmak veya katılmak suretiyle av faaliyeti yapılamaz. Av bölgelerine araçla gidecek avcılar, tüfeklerini araçlarının bagajlarında ve kırık olarak bulunduracaklardır. Av faaliyetinde tel, tuzak, kapan, file, ökse ve ses bandı veya sesi çıkaran bir alet veya cep telefonu kullanılmaz. Avcıların ava kapalı bölgelere girip avlanmamaları ve Yasada yer alan kuralların dışına çıkmamaları gerekmektedir. Avcılar; Av Koruma Görevlilerinin uyarılarına uymak zorundadırlar.”

Açıklamada, yasa veya tüzük kuralları dışına çıkan avcılar hakkında yasal işlem başlatılacağı da vurgulandı.