Özlem Çimendal

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları bazı üreticilerin brusellalı et sattığı söylemleri üzerine Yeni Bakış’a açıklamalarda bulundu.

“Küçükbaşa 200, büyükbaşa bin 500 TL ödeme yapıldı”

Brusella hastalığı ile mücadelede Avrupa Birliği Hayvan Hastalıkları Mücadele Projesi çerçevesinde hastalığın önlemi ve tespiti noktasında çalışmalar yapıldığını söyleyen Naimoğulları, hastalık barından ve mezbahaya giden her küçükbaş hayvan için 200 TL, büyükbaşlar için de bin 500 TL ödeme yapıldığını ifade etti.

“Brusellalı hayvan kesilemez, halkın içi rahat olsun”

Naimoğulları, brusella nedeniyle hastalıklı olan hayvanların tespiti ve kontrollü kesimi yapıldığı için hastalıklı hayvanların kontrol dışı kesiminin de yapılamayacağını vurgulayarak, halkın içinin rahat olması gerektiğinin altını çizdi.

“Büyükbaşta %1, küçükbaşta %2 brusella tespit edildi”

Haziran 2016’dan Haziran 2017’ye kadar olan süre boyunca KKTC’deki bütün hayvan ve çiftliklerin tarandığını hatırlatan Naimoğulları, “Büyükbaşlarda %1, küçükbaşlarda ise %1,5 oranında brusella hastalığı tespit edildi” diyerek, rakamın yüksek ve tedirginlik yaratacak bir rakam olmadığına işaret etti.

“3 bin 500 küçükbaş, bin civarında da büyükbaşta tespit edildi”

Bugüne kadar 3 bin 500 küçükbaş ve bin civarında da büyükbaş hayvanın brusellalı olduğu için mezbahaneye gönderildiğinin altını çizen Naimoğulları, hastalıklı bir hayvanı kesen herhangi bir çiftlik olursa o çiftliğin hem para hem de kapatılma cezası ile cezalandırılacağını vurguladı.

“Mezbahanın dışında herhangi bir brusellalı hayvanın kesimi mümkün değildir”

Brusellalı hayvanı bildirmeden kesimi gerçekleştirmeye hiçbir üreticinin yeltenemeyeceğine değinen Naimoğulları, “Böyle bir şey mümkün olamaz. Bugüne kadar böyle bir şey yaşanmadı böyle bir vaka da gerçekleşmedi. Mezbahanın dışında herhangi bir brusellalı hayvanın kesimi mümkün değildir” dedi.

Birinci tarama tamam, sıra ikinci taramada    

Ülkede brusella alarmındaki birinci taramanın tamamlandığına ikinci taramanın da bir ay içerisinde gerçekleşeceğine dikkat çeken Naimoğulları, birçok çiftliğin hastalıktan arındırıldığını söyledi.

“Cezası asgari ücretin 10 katı ve çiftlik kapatma”

KKTC’de brusella oranının beklentinin de altında çıktığını ve oranın oldukça düşük olduğunu dile getiren Naimoğulları, “Veterinerlerin tespiti neticesinde uyarılan üreticilerin hayvanları mezbahaya getirmediği vakalarda uygulanacak cezaların ağırlığı nedeniyle de bu mümkün değildir. Asgari ücretin 10 katı cezanın yanında çiftlik de kapatılır” ifadelerini kullandı.

“70 bin büyükbaş, 280 bin küçükbaş hayvan kontrolden geçti”

Haziran ayı itibarı ile tüm çiftliklerin bütün taramasının bittiğini söyleyen Naimoğulları, 3 bin 570 küçükbaş; bine yakın da büyükbaş hayvan çiftliği olmak üzere 70 bin büyükbaş, 280 bin küçükbaş hayvanın kontrolden geçtiğinin altını çizdi.

“Brusellalı hayvan kesildiği söylemleri yalan”

Brusellalı hayvanların veteriner hekim kontrolü olmadan üretici tarafından kesilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Naimoğulları, “Brusellalı hayvan kesildiği söylemleri yalandır” dedi.

“Ülkede 3 mezbaha olması gerekirken 30 mezbaha var”

Ülkede en fazla 3 mezbaha olması gerekirken 30’a yakın mezbahanın var olduğuna dikkat çeken Naimoğulları, “Birçoğu veteriner kontrolündedir ancak köylerde olan bir iki tane küçük mezbahada küçükbaş havan kesilebilir mi diye bakılacak olursa, evet kesilebilir. Yine kurban bayramlarında tüm uyarılarımıza rağmen vatandaşlar kurbanlık da kesiyor ancak bu hayvanlar hastalıklı hayvanlar değildir, çünkü hastalıklı hayvanların tespiti de kontrolü de gerçekleşmiştir, kesilmesinin imkanı yoktur” dedi.

“Hastalıklı hayvanların hareketleri dahi kısıtlandı”

Hastalığın pozitif çıktığı hayvanların hareketlerinin dahi sınırlandırıldığından bahseden Naimoğulları, “Bir çiftlikten damızlık hayvan bile satamazsınız, herhangi birine hayvan verip ya da başka bir çiftliğe hayvan götüremezsiniz. Bu faaliyetlerin hepsi sınırlandırılmıştır ve çok ağır cezaları vardır. O nedenle bu gibi polemikler asılsızdır. Bilen bilmeyen herkes konuşuyor bu konularda” diye konuştu.

“AB’nin sıkı denetiminde”

Hem KKTC olarak hem de AB olarak ciddi çalışmaların gerçekleştiğine vurgu yapan Naimoğulları, brusella hastalığı ile mücadelede özellikle AB’nin ciddi kaynak ayırdığını dile getirdi. Naimoğulları, “AB birliği gözetimi ve denetimdedir bu konu. Bugün Veteriner Dairesi’nin içinde AB şube açmıştır. Her gelen kanın kontrolü ve hayvanların bazlanıp bazlanmadığı ve sistemin doğru işleyip işlemediğini kontrol ediyorlar. Yanlış yapılma ya da gözden kaçan bir durum da kesinlikle söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.