Havadis'ten Eniz Orakcıoğlu'nun haberine göre, Güney ile Kuzey arasındaki akaryakıt fiyat farkı KKTC’de ve Rum Gümrük Dairesi’nin Güneydeki vatandaşın Kuzeyden akaryakıt aldığını düşünülmesi üzerine Daire Rum basınında da yer alan bir genelge ile geçişlerde araçları kontrol edeceğini, KKTC’den alınmış akaryakıta ve araca el konacağını açıkladı. Bu durum ülke basınımızda ve Siyasetçilerimiz arasında gündem olurken, Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal Havadise konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.  Akaryakıtın Kuzey’den mi, yoksa Güney’den mi alındığının tespit edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Çağdal, Kuzey Kıbrıs’ın da akaryakıt standartının Avrupa Birliği standartlarında olduğunu aktardı.

“Litre başı 2 TL fark var”

Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, Güney ve Kuzey arasında 6 aydan bu yana ciddi bir fiyat artışı oluştuğuna vurgu yaparak, yaklaşık litre başına 2 TL bir fiyat farkı olduğunu söyledi.  Bu fiyat farkının bazı sınır noktalarından geçen Rumların sınır kapılarına yakın olan Akaryakıt istasyonlarından yakıt almasına sebep olduğunu belirten Çağdal, bu alımın söylendiği ve zannedildiği kadar büyük miktarlarda olmadığının da altını çizdi.

“Kalitesiz akaryakıt söylemleri doğru değil”

Kuzey Kıbrıs’a gelen akaryakıtın belli standartlarda geldiğini söyleyen Çağdal, Akaryakıtta TSE EN 224 diye Avrupa Birliğine uyumlu bir standart olduğunu ve Kuzeye gelen akaryakıtın kalitesinin de bu standartta olduğunu belirtti. Enerji Bakanlığının gelen her ürünü test ettiğini ve bu standartta ürünün belirlenip daha sonra satışa çıktığının altını çizen Çağdal, Kuzey’deki akaryakıtın Güney’deki akaryakıta göre daha kalitesiz olduğu söylemlerinin söz konusu olamayacağını ve gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

“Abartıldığı şekilde bir alım söz konusu değil”

Akaryakıtın Kuzey’den mi, yoksa Güney’den mi alındığının tespit edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Çağdal, Kuzey Kıbrıs’ın da akaryakıt standardının Avrupa Birliği standartlarında olduğunu aktardı. Sınırdan uzak olan akaryakıt istasyonlarında iki taraf arasındaki fiyat farkından dolayı bir artışın söz konusu olmadığını vurgulayan Çağdal, sadece sınır noktalarına yakın birkaç yerde akaryakıt alımı olduğunu ve gözlemleri doğrultusunda büyük denecek derecede bir alımın da olmadığını sözlerine ekledi.