Doğuş Özokutan Çiftçioğlu 

İlk olarak yükseköğrenimdeki sorunlara değinen Çağlar, üniversite sayısındaki artışa işaret etti. Bu artışa paralel öğrenci sayısının arttığını kaydeden Çağlar, nüfus gibi, üniversite sayısının da planlanması gerektiğini anlattı.

Öte yandan bu yıl yükseköğretimdeki öğrenci sayısında düşüş yaşandığı tespitini paylaşan Çağlar, bu düşüşün nedenlerinin bilimsel olarak belirlenmesini talep etti.

Çağlar yükseköğretimde LAÜ-AÖA arasındaki protokol, DAÜ Yasası gibi belli başlı sorunlara da işaret etti.

İlköğretim ve ortaöğretimdeki öğretmen ve yönetici eksikliğine değinen Çağlar, sınıflardaki öğrenci sayılarının yüksek olduğunu da kaydetti. 

Mehmet Çağlar kış saatine geçilmemesinin özellikle küçük yaştaki öğrenciler için sıkıntı yaratacağını söyledi.

Ombudsman’ın din dersleri konusunda yayımladığı rapora işaret eden Çağlar, bu derslerin zorunlu değil seçmeli olması gerektiğini belirtti.

Öğrencileri sınav odaklı sistemden uzaklaştırmak gerektiğini dile getiren Mehmet Çağlar, gerekirse kolej eğitiminin yaygınlaştırılabileceğini kaydetti.

CTP Güzelyurt Milletvekili Çağlar, yabancı dil eğitimine gereken önemin verilmediğini de söyledi.

BEROVA: “ÜNİVERSİTE İZİNLERİYLE İLGİLİ YASA CTP DÖNEMİNDE HAZIRLANDI”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Çağlar’a cevap vermek için kürsüye çıktı.

LAÜ – AÖA protokolüyle ilgili eleştirilere değinen Berova, AÖA’yı kapatma gibi bir düşünceleri olmadığını anlattı.

Üniversite sayısı konusunda bugüne kadarki sürede mevcut yasaya göre Milli Eğitim Bakanlığı’nca üniversite izni verildiğini söyleyen Berova, ilgili yasanın CTP hükümeti döneminde hazırlandığını anlattı.

Berova kendi hükümetleri döneminde bu konuda karar verme yetkisinin Meclis’e devredilmesi için çalışma yaptıklarını kaydetti.

Yükseköğretimdeki düşüş konusundaki düşüş konusunu da değerlendiren Berova, YÖK’ün aldığı bazı kararlar neticesinde bazı bölümlere kota konduğunu, düşüşte bunun payı olduğunu ifade etti.

Özdemir Berova, kolej sınavları konusunda eleştirilere katıldığını ancak sistem değişikliklerinin alelacele yapılmasının ciddi sıkıntılar yaratacağını söyledi.