3 gün sürecek festival, renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Lapta Belediyesi ile ÇAMSEV işbirliğiyle düzenlenen festivale, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, bazı bakan ve milletvekilleri ile bölge halkı katıldı.

Yusuf Akmandor Ekolojik Pazar ve Eko Market Festival Alanı’nda yer alan etkinlik, kurdele kesimi ve stantların gezilmesiyle başladı.
Ardından bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla süren etkinlikte daha sonra açılış konuşmaları yapıldı.

ÇAMSEV Başkanı Adıgüzel Akdeniz etkinliğin açılış konuşmasını yaparak, bölgelerinde yetişen ‘domatesi’ festivalin ana teması olarak seçtiklerine işaret ederek, festivallerin halk pazarları olduğunu ve bölgesel ürünlerin sergilenmesine olanak sağladığını söyledi.

Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ da festivalin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Aktuğ, sivil toplum örgütlerinin önemine değinerek, sadece festivallerde değil bölgede yapılacak diğer işlerde de oluşturacakları halk konseyleri ile sivil toplum örgütleri, dernekler ve tüm vatandaşlarla birlikte çalışacaklarını vurguladı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da festivallerin insanların ekonomik kalkınmasına ve ülke kültürünün tanıtılmasına katkı koyduğuna işarete ederek, bu tür etkinliklerin bölge insanının kaynaşmasına da vesile olduğunu söyledi.

Ataoğlu, ülkedeki kültürün en iyi şekilde tanıtılması ve yerli ürünlerin ülkemizdeki otellerde tüketilmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğüne dikkati çekerek, bu tür etkinliklere desteklerinin tam olduğunu kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de ülkenin farklı yerlerinde değişik temalarda düzenlenen festivallerin, Kıbrıs Türk kültürünün yaşatılması ve yerel ekonomik katkı anlamında önemli olduğunu belirterek, özellikle tarımsal ürünler konusunda farkındalık yaratıldığını ifade etti.

Şahali, domatesin kalitesi konusunda son günlerde yaşanan tartışmalara da değinerek, üreticilerin geçmişe oranla nitelikli ürün yetiştirme konusunda daha duyarlı olduğunu, devletin de gıda güvenliği konusunda önlem ve denetimleri artırdığını söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de, Çamlıbel’in toprağı, suyu, havası ve tarihi dokusuyla çok özel bir belde olduğunu kaydederek, bölgede yetiştirilen ürünlerin yanısıra tüm yerli ürünlerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Töre, tarımda bilimselliğin öne çıkarak üretici ve tüketicinin de korunması gerektiğini ifade etti ve Türkiye’den gelen suyun en erken zamanda tarımsal kullanıma verilip üretimde kalite ve bolluk olmasını diledi.
3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da ülke genelinde birçok festivalin yapıldığını anımsatarak, bu festivallerin insanları yakınlaştırdığını söyledi.

Eroğlu, festivallerin KKTC halkının devleti ile var olduğunun önemli göstergelerinden olduğunu kaydederek, bu tür festivallerin devamını diledi.

Festivaller sayesinde yerli ürünlerin pazarlandığını da kayeden Eroğlu, gençlerin bu işlere gönüllü olmasını da çok güzel bulduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından festival, dans gözterileri ve müzik dinletileriyle devam etti.

3 gün sürecek festivalde kurulan stantlarda her türlü yerli ürün, yiyecek, içecek, konfeksiyon ürünleri satışa sunuluyor.