Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın 68 milyon 482 bin 300 TL olarak öngörülen bütçesi üzerindeki görüşmeler 6 saat sürdü 

Bütçe görüşmesinde HP Milletvekili Hasan Topal, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle söz aldığını belirterek, Kıbrıs için önemli bir isim olan Dr. Mehmet Ali Erginel’den söz etti.

Erginel’in Balkan Savaşı’na öğrenci, Çanakkale Savaşı’nda da doktor olarak katıldığını söyleyen Hasan Topal, “Mehmet Ali Erginel, Kıbrıs’ta Trahom’lamücadelede adını tarihe yazdırdı. Bunları bilirsek dünyada kulis yapabiliriz” dedi.

Topal, Dr. Kaya Bekiroğlu’nu da rahmetle andı, tarihsel değerlerin ortaya çıkılması ve bunların insanlara sunulması gerektiğini söyledi.

CANDAN: “BU KONUDA TESPİT VARSA, İLGİLİ BAKANA AKTARILIR”

CTP Milletvekili Armağan Candan da konuşmasında, BM’nin Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün durumuyla ilgili bir ziyaret yaptığını anımsattı ve bu konuda Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’dan bilgi talep etti.

Kıbrıslı Rumların kuzeyde ayin yapması konusundaki son durumun ne olduğunu soran Candan, Dışişleri Bakanlığı için açılan 20 münhalle ilgili sınavın bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. 

Candan, “Sınav kağıtların, Türkiye’den gelecek akademisyenler tarafından değerlendirileceği yönünde duyumlar var. Sınav, tüzükle doğru bir noktaya getirildi. Bu konuda dikkatli ve hassas olunmalı. KHK ile iletişimde olmakta fayda var” dedi.

Candan, Derinya ve Aplıçsınır kapıları ile Maronitler konusundaki açılımların Kıbrıslı Türklerin çıkarları için önemli olduğunu belirterek, bu konularda geciktirilmeden adım atılmasını istedi. 

Armağan Candan, Arıklı’nın “dış temsilcilerin bazıları iş yapıyor” açıklamasına işaret ederek, “Bu konuda tespit varsa, ilgili bakana aktarılır. Ama buradan konuşarak, herkesi zan altında bırakmak doğru değil” şeklinde konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı’yla temaslara da değinen ve teşkilatın alt kuruluşlarından birinin Bakü’de İslam Ülkeleri Dayanışma Oyunları’nın 4’üncüsünü düzenlediğini kaydeden Candan, 54 ülkeden 3 bin sporcunun katıldığı bu organizasyona KKTC’den katılım olmadığına dikkat çekti. 

Bir sonraki organizasyonun İstanbul’da düzenleyeceğini belirten Candan, “Bu organizasyona katılmamız sağlanmalı” dedi.