Yılmaz Yakar 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda İçişleri Bakanlığı’nın 256 milyon 649 bin 500 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. 

Meclis Genel Kurulu, İçişleri Bakanlığı bütçesini görüşmeyi saat 00.35’te tamamladı.

ÇAVUŞOĞLU

İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu İçişleri Bakanlığının çok teknik bir bakanlık olduğunu ifade ederek, bakanlığın yürüttüğü görevlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Kadri’nin göreve geldikten sonra vatandaşlıklar konusunda basın aracılığıyla yaptığı açıklamalara değinen Çavuşoğlu, bu açıklamaların kamuoyunda eski hükümetle ilgili yanlış algılara sebep olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu,  Bakan Kadri’nin açıklamalarının kamuoyunda eski hükümetin vatandaşlık konusunda bir çok usulsüzlük yaptığı algısı yarattığını ifade ederek, “Varsa tespitiniz çıkar açıklarsınız” dedi.

Bakanın “hukuksuz işler”  şeklindeki yorumunun dosya ve soruşturma ortaya koymadığı için  havada olduğunu savunan Çavuşoğlu,  hukukun temel ilkelerine göre  suç tespiti yapılmadan, suç işlendiği algısı yaratmanın kabul edilemez bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu,  tüm dönemlerdeki yolsuzlukların araştırılması için her türlü desteği vereceklerini belirterek, “Bütün dönemleri temizleyelim” dedi.

Başbakandan hükümetin vatandaşlık konusundaki politikasının ne olduğunu, bugün dinlemek istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, hükümetin dış ülkelerdeki KKTC vatandaşlarını ülkeye kazandırma politikasına atıfta bulunarak, bu insanlara seçme hakkının verilmesine dahi yaklaşmayan bir zihniyet olduğunu, seçme haklarının kullanılması noktasında dahi temkinli davranıldığını ifade etti.

Çavuşoğlu, ortaya koydukları e-pasaport projesinin gereğini yaparak ülkeye kazandırdıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, kırsal kesim arsası dağıtımıyla  ilgili UBP hükümetlerine yöneltilen iddiaların doğru olmadığını, UBP’nin bunu kırsal kesimi  güçlendirmek amacıyla yaptığını, arsaları dağıtırken parti gözetmediklerini ve UBP’nin yaptıklarının arkasında olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu , TOKİ’nin,  Sosyal Konut Birimi’nin daha önce gerçekleştirdiği projenin  daha profesyoneli olduğunu söyleyerek,  fonun sürekli beslenemediği için sosyal konut projelerinin sürdürülemediğini ifade etti.

Çavuşoğlu,  bir çok konuda geri kalmış kısımların ileri götürülmesi gerektiğini, kendisinin kaygısının da bu yönde olduğunu söyledi.

Muhtarların sorunlarına değinen Çavuşoğlu, hükümetleri döneminde muhtarlara izaz ikram mantığıyla asgari ücretin yüzde 50’si oranında maaş bağlandığını, ancak ilerleyen zamanlarda bu miktarın artırılamadığını söyledi.

Çavuşoğlu, ülkesel fiziki planın ülkenin gelişiminde artık söz sahibi olması gerektiğini belirterek, bu konuda ön yargısız çalışma yapılmasını umduğunu söyledi.

ÖZTÜRK

UBP Milletvekili Yasemin Öztürk de, belediyeler konusuna değinerek Yenierenköy Belediyesi’nin durumunun içler acısı olduğunu, 5 aydır maaş alamadıklarını, çöplerin toplanmadığını ifade etti.

Yenierenköy’de vatandaşların su temin etmekte dahi zorlandığı için “içler acısı” olarak nitelendirdiği bu konunun  bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Karpaz’da ekonomik durumun iyileştirilmesi için yatırımlar yapılması gerektiğini söyleyen  Öztürk, yatırımda engel olduğunu düşündüğü Karpaz Emirnamesi’nin esnetilmesi konusunda  beklentileri olduğunu kaydetti.

21 yaş altı mahkumların  Merkezi Cezaevi’nde bulundurulmasının yanlış olduğunu söyleyen Öztürk, bu çocukların Merkezi Cezaevi’nde potansiyel suçluya dönüşebileceğini, Merkezi Cezaevi dışında ıslah edilmeleri gerektiğini kaydetti.

Öztürk, usulsüz vatandaşlık konusundaki iddiaların kaç yıl öncesine gidilerek araştırılacağını, yasa dışı vatandaşlıklar yapılmış ise bunların sorumlularına ne gibi işlem uygulanacağını sordu.

GÜNDÜZ

UBP Milletvekili Menteş Gündüz belediyelerin borçlarının ötelenmesinin zamana oynamak anlamına geldiğini, çünkü faizlerin devam ettiğini, bir sonraki dönemde göreve gelecek olan bakanın aynı sorunlarla karşılaşacağını ifade etti.

Belediye seçimlerine az bir zaman kaldığını söyleyen Gündüz, haziran ayında belediye başkanları seçildikten sonra belediye sayısının azaltılmasında sıkıntı yaşanacağını hatırlattı.

Gündüz, tüm yerleşim birimleri belediyelere bağlandıktan sonra, muhtarların fonksiyonlarını yitirdiğini, muhtarlığın küçük olmakla birlikte mükemmeliyetçiliğin örneği olduğunu, muhtarlara yeniden önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Sokak hayvanlarının zehirlenmesinin toplumun ne hale geldiğinin göstergesi söyleyen Gündüz, bir insanı öldürmekle bir hayvanı öldürmek arasında bir fark olmadığını, belediyelerin barınaklar konusunu dikkate almaları gerektiğini kaydetti.

İşlenen suç ve suç oranlarının giderek arttığını söyleyen Gündüz, mevcut cezaevinin fiziki koşullar açısından yeterli olmadığını yeni  cezaevi projesinin başlatılmasının önemli olduğunu, bu konuda çabası  olan herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Gündüz, bir çok görevi birden yürüten kaymakamların bütçesi olmamasını da eleştirdi.

Gündüz, vatandaşlık konusunun bundan sonra süzgeçten geçirilerek yapılmasında fayda olduğunu, çünkü ülkenin fiziki koşullarının bir kapasitesi olduğunu söyledi.