Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, gıda denetim sonuçlarının her hafta yayımlanmasının amacının güvensizlik yaratmak değil, işin ciddiyetini ortaya koymak olduğunu söyledi.

Girne Limanı’nda  Tarım Dairesi teftiş memurları tarafından numune alımını yerinde inceleyen Çavuşoğlu, gıda güvenliğiyle ilgili  çalışmalar konusunda bilgi verdi.

Bakanlık açıklamasına göre, gıda denetim sonuçlarının her hafta yayımlanmasının amacının güvensizlik yaratmak değil, işin ciddiyetin ortaya koymak olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“İthal ürünlerden nasıl ve ne şekilde numune alındığını ve halk arasında yapılan spekülasyonların yersiz olduğunu kamuoyuna göstermek adına buradayız. Türkiye’den gelen özellikle cherry domateste kirlilik çıktığı yönünde çok spekülasyonlarda bulunuldu. Ancak bizim izin verdiğimiz domateslerde bazen limit üstü kalıntı çıkabilir. Limit üstü kalıntı çıktı, halk sağlığı tehlikeye girdi demek değildir. Numuneler en yüksek sayıda alınıyor ve ciddi denetimler sonucunda limit üstü kalıntı var ise ortaya çıkıyor. Her hafta yaptığımız gıda denetim yayınlarının halkımıza güvensizlik yaratmak maksadı yoktur. İşimizi ne kadar ciddi yaptığımızı, uzmanların bu konuda gösterdiği özveriyi ve limit üstü çıkan ürünleri anında tespit edildiğini gösterebilmek adına gıda denetim yayınlarını yapıyoruz.”

"AB’NİN BELİRLEDİĞİ LİMİTLERİN ALTINDADIR"

Tarım Dairesi yetkililerinin düzenlediği gündüz ve gece eğitimleri yanında, numune alım sayıları da gıda denetimine verilen önemin göstergesi olduğunu vurgulayan  Çavuşoğlu,  şunları ekledi:

“Kısa bir dönem önce analiz toleranslarıyla ilgili bazı tartışmalar yaşanmıştı. Bilinmesini isteriz ki şu anda tükettiğimiz gıda ürünlerindeki limitler AB’nin belirlediği limitlerin altındadır. Halkımızın bu konuda bizlere ve yapılan çalışmalara güven duymasını istiyoruz. KKTC’de gıda denetimleri, eğitim çalışmaları sonucunda birçok üreticimiz iyi bir noktaya taşınmıştır. Her hafta yayınladığımız gıda denetim sonuçları da şeffaflığımızın bir sonucudur.”