Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs sorunuyla ilgili temaslarda bulunmak üzere KKTC'ye geliyor.

TAK muhabirinin edindiği bilgiye göre yarın akşam KKTC'ye gelmesi beklenen Çavuşoğlu, perşembe günü Cumhurbaşkanlığı'nda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere heyeti, hükümet ve Meclis'te temsil edilen siyasi partilerle müzakere süreciyle ilgili değerlendirme toplantıları yapacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile ortak basın toplantısı da düzenleyecek Çavuşoğlu, Meclis Başkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'yla da bir araya gelecek.

Çavuşoğlu'nun temaslarının ardından perşembe akşamı KKTC'den ayrılması bekleniyor.

"AMAÇ 11 ŞUBAT ÇERÇEVESİNDE KALICI ÇÖZÜM"

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ankara'da Gabon Dışişleri Bakanı Pacome Moubelet Boubeya ile görüşmesi sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Kıbrıs müzakerelerinin 11 Şubat 2014’teki ortak deklarasyondan sonra hız kazandığını, amaçlarının bu çerçevede kalıcı bir çözüm olduğunu söyledi.

KKTC’ye perşembe günü ziyaret gerçekleştireceğini dile getiren Çavuşoğlu, son zamanlarda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile sık sık görüştüklerini belirtti.

Çözümün parametrelerinin belli olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, 12 Ocak’taki görüşmelerin dışişleri bakanı düzeyinde yapıldığını, o toplantıdan sonra yol haritasının belirlendiğini ve bu çerçevede müzakerelerin devam ettiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, “Fakat son zamanlarda, Rum kesiminin özellikle son 3-4 ay içerisinde süreci baltalamaya yönelik ‘Ama tamamen de bitmesin, uzatalım, gittiği yere kadar gitsin’ anlayışı içerisine girdiğini görüyoruz. Bunun değişik sebepleri olabilir ama onlardan bir tanesi Şubat ayındaki seçim. Oysa seçime daha çok var ama Rum kesiminde seçim atmosferine erken giriliyor. Son günlerde yine Anastasiadis Cenevre’de beşli konferansa gitmek için hem 11 Şubat 2014’teki ortak deklarasyona hem de 12 Ocak Cenevre belgesine aykırı şekilde ön şartlar koymaya başladı. Maalesef süreç tıkandı” dedi.

Çavuşoğlu konuşmasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin Ankara ziyaretine de değindi.

Eide’nin sürecin işlemesi için Yunanistan’ı ziyaret ettiğini, ardından Türkiye’ye geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, Biz Eide’ye sürece olan inancımızı ve ön şart kabul etmediğimizi belirttik” diye konuştu.

"METİNLER ÇERÇEVESİNDE BİZ CENEVRE'YE GİTMEYE HAZIRIZ"

Çavuşoğlu “Biz sürece olan inancımız söyledik. Biraz önce söylediğim metinler çerçevesinde biz Cenevre’ye gitmeye hazırız. Beşli konferansa hazırız. Çözüm isteyen bir ülke olarak, bugüne kadar Annan Planı dahil tüm çözüm girişimlerini destekleyen bir ülke olarak biz halen bu çizgideyiz ama ön şartları da kabul etmeyiz” ifadelerini kullandı.