Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye devam ediyor. Meclis Genel Kurulu, 733 milyon 762 bin 300 TL olarak öngörülen  Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesini oy çokluğuyla onayladı.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu,  Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’ten   ömrünü eğitimde geçirmiş bir kişi olarak tecrübelerinin icraata yansımasıyla eğitimde  sorunları aşacak bir performansa imza atmasını beklediklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanlığının ülkenin geleceğini yönlendiren bakanlık   olduğunu belirterek,  gelenek görenek ve devletine bağlı, dünyayı okuyabilen, beyin gücüyle kazanan bir gençlik yetiştirme hedefinin başarılıp başarılmadığının tartışılması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu,  tam gün eğitimi kendisinin de desteklediğini, ancak bu söylemin boş olduğunu, bunun altyapısını oluşturmak için birçok şey  yapmak gerektiğini ifade etti.

KKTC’de eğitimin süre olarak dünya sıralamasında ortanın alt sırasında olduğunu, eğitim içeriğinde  ise  son sıralarda yer aldığını ileri süren  Çavuşoğlu, LYS sınavlarında KKTC’nin Türkiye’nin imkanları yetersiz olan Doğu illerinin de altında olmasının izahının zor olduğunu savundu.

Ailelerin çocukları için  özel ders harcamalarının ciddi oranda olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, özel ders ve dersanelere karşı olmamakla birlikte buralarda kamuda görev yapan öğretmenlerin çalışmasını doğru bulmadığını kaydetti.

Çavuşoğlu, Bakanlığın öğretmenlere yönelik meslek içi eğitim hizmeti programı,  motivasyonu artıracak  ödül,  ceza  ve denetim sisteminin olmayışının  eğitimde kalitenin artmasının önünde engel olduğunu ifade etti

Öğretmenlerin motivasyonunun yüksek ve saygınlığının en üst seviyede tutulması  gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, fırsat eşitliğini hem öğretmen hem öğrenci için savunduğun kaydetti.

Kolej tartışmalarına değinen Çavuşoğlu, kolejlerle ilgili sorunların 20 yıldır çözülemediğini, “eğitimde ana yola” ihtiyaç  olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, eğitimde fırsat eşitsizliğinin kaldırılmasının herkes açısından bir gereklilik olduğunun atını çizdi.

Ülkede 40 bin yabancı işçi  bulunmasının sorgulanması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, eğitim sisteminin baştan ele alınması gerektiğini, sistemin zanaatkar yetiştirmediğini  kaydetti.

Okulları çok programlı okullara çevirmek gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu,  bu yapıldığı takdirde mesleki anlamda bir çok sorunun ortadan kaldırılacağına işaret etti.

Çavuşoğlu, KKTC üniversitelerinin kalite denetiminin yapılması ve standartların oluşturulması için YÖDAK’a  görev düştüğünü ifada etti.

Çavuşoğlu, kendilerinin hazırladığı  bütçe rakamlarına inandıklarını  ve Bakan Özyiğit’in tecrübesine güvendiklerini ancak 4’lü koalisyon hükümeti olmasından  dolayı  uygulamada tereddütleri bulunduğunu bu nedenle Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı  bütçesine olumlu oy veremeyeceklerini ifade etti.