Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun, dün yaklaşık 3 saat polisle ilgili yasa önerisini görüşmesi ancak önerinin genel kuruldan geçmeyip komiteye çekilmesi hakkında Haberal Kıbrıslı'dan Candan Mert'e konuşan Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP) Milletvekili Zeki Çeler, polislerle dalga geçildiğini ve özür dilenmesi gerektiğini ifade etti.

“Polisin huzuru, toplumun huzuru demektir”

Milletvekili Zeki Çeler, polislerle oynandığını dile getirerek, meclis içerisindeki bazı şahısların bu yasanın geçmesini istemediklerini ve meclisin de bu noktada iradesini kullanamadığını kaydetti. Ana muhalefetin bu bağlamda bahane uydurduğunu aktaran TDP Milletvekili Çeler, parti olarak 40 senedir polisin sivile bağlanması, sivile bağlanırken siyasileşmeyecek bir özerk yapısının olması için mücadele ettiklerini dile getirdi. 

Polisin bu ülkede huzur içinde görev yapmasının sağlanmaması halinde, topluma huzur sağlanmasının mümkün olmayacağını savunduklarını belirten Zeki Çeler, polisin çok ciddi ve riskli bir görevi olduğunu da yıllardır söylediklerini ifade etti. Polislik gibi özverili bir görevde çalışanların tüm haklarının en üst seviyede verilmesi gerektiğini savunduklarını söyleyen TDP Milletvekili Zeki Çeler, bu yasanın meclise gelmeden önce konuşulduğunda da gelmesini istediklerini ve geldiğinde de sevinerek ivediliği için mücadele ettiklerini dile getirdi.

“Polisle maskara gibi oynadılar”

Meclise bu yasayı kimin getirdiğinin bir öneminin olmadığını ve her şekilde bu yasaya destek olacaklarını aktaran Çeler, grupları olmamasına rağmen komitesine de katıldıklarını vurgularken, meclise getirildiğinde nisabın sağlanması için 2 vekilin partileri tarafından tam yetki ile görevlendirildiğini ve meclis nisabının açılması için orada bulunduklarını ancak ‘birileri’ gelmeyince nisabın sağlanamadığını kaydetti. Polisten taraf olarak geçmişte de yapmış oldukları savunmayı TDP olarak mecliste de yaptıklarını ve ‘Değiştirilmesi gereken nokta varsa ara verilsin, gerekirse sabahlanılsın ancak bu yasa geçsin’ dediklerini dile getiren TDP Milletvekili Zeki Çeler, meclisteki rakamlarının bu noktada yetersiz geldiğini aktardı. Ana muhalefet ve hükümetin seçimi nasıl ortaklaşa karar alıp birbirleriyle ‘dirsek temasına girerek’ erken seçimi alelacele yaptıklarını belirten Çeler, “Bu yasa ile de polisle maskara gibi oynayarak gene dirsek temasıyla hareket ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“Buna rağmen polislerimiz görevlerine devam edecek”

Sorunun bu noktada bütçe bağlamında oluşacak mali sıkıntıların olduğu düşünülüyor ise, zaten polisteki bireylerin ‘Yasa girsin, varsın 2018, 2019 ortasında olsun’ diye onay verdiklerini dile getiren TDP Milletvekili Zeki Çeler, bu noktada bütçedeki sıkıntının da kalmayacağını ifade etti. Gelen hükümetin 2019 bütçe planlaması yaparken polislerin yasası için de bir ayarlama yapabileceklerini kaydeden Çeler, “Kaldı ki geldiklerinde 2018 bütçesinin de ayarlaması yapılmalı” dedi. Milletvekili Zeki Çeler, 2019 bütçesinin de 2018’in sonuna doğru hazırlanacağını belirtirken, bu yasanın da o noktada yürürlüğe girişinin söz konusu olabileceğini ve bunun herhangi bir sıkıntı teşkil edebileceğini düşünmediğini aktardı. 

Mevcut durumda tüm polis camiasında ve ailelerinde ciddi anlamda bir huzursuzluğun hakim olduğunu dile getiren Çeler, polislerin kendileriyle oynandığı düşüncesi ile bundan sonra görevlerini yaparken sıkıntı yaşayacaklarını ve artık isteklerinin de kalmadığını belirtirken, “Ancak inanıyorum ki buna rağmen görevlerine devam edecekler.” ifadelerini kullandı.

“Konu polis hakları olunca ‘olmaz’ deniliyor”

Bomba imha uzmanı ve narkotik şubeden trafikte çalışanlara kadar bütün polislerin ‘ezim ezim elendiğini’ ancak söz konusu polis hakları olunca ‘yok o olmaz, yok bu olmaz’ felsefesiyle hareket edildiğini ifade eden TDP Milletvekili Zeki Çeler, “Polis, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı altında mıdır, yoksa İç işleri Bakanlığı altında mı; karar verelim. İşlerine gelince GKK, işlerine gelmeyince de İç işleri Bakanlığı altında deniliyor” dedi.  Bu gibi oyunlardan artık vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Zeki Çeler, 24 saat çalışıp 2 gün boş yapan bir polis mensubu ile günde 8 saat çalışan sivil memur hakkında yapılmış olan bir analizi bizimle paylaştı.

“Polislere 25 yılda emeklilik hakkı verilmeli”

Milletvekili Zeki Çeler, 24 saat çalışıp 2 gün boş yapan bir polisin ayda 10 gün 24 saat olarak çalıştığını ve bunun 240 saat yaptığını dile getirirken, bu rakamın 1 yılda 2880 saate ve 25 yılda 72 bin saate tekabül ettiğini ifade etti. Buna ek olarak, günde 8 saat, haftada 5 gün çalışan sivil bir memurun haftada 40, 1 ayda 160, 1 yılda 1920 ve 25 yılda 48 bin saate tekabül ettiğini kaydeden TDP Milletvekili Zeki Çeler, bu hesaplamalara göre polisin sivil memura oranla aslında 25 değil, 37,5 yıl çalışmış olduğunu aktardı. 

Milletvekili Çeler, polisin çalışma saatlerine bir de alarm, maç görevi, toplumsal olay görevi, toplumsal olay eğitimleri, kurslar, brifingler, heyet karşılamalar ve bayramlaşmalardan daha birçok görevin bu çalışma saatlerine eklendiğinde 25 yılda 37,5 yıl değil 50 fiili yıl çalıştığını, dolayısıyla polislik görevini icra edenlere meslekte 25 yılı tamamlayınca emeklilik hakkının verilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.