Esentepe Belediyesi Başkanı Cemal Erdoğan, 4 yıllık görev süresini değerlendirdi, hayata geçirdiği projeler ve belediyenin bugünkü mali yapısı hakkında bilgi verdi.

Erdoğan, önümüzdeki seçimlerde yeniden belediye başkan adayı olacağını açıkladı.

Seçim propagandasında halka vermiş olduğu tüm sözleri tuttuğunu söyleyen Erdoğan, belediyecilik hizmetlerinden asla ödün vermediklerini, belediye sınırları dahilinde hedeflenen büyüklü küçüklü çok sayıda projeyi de görev sürecinde hayata geçirdiklerini anlattı.

Belediye çalışanının geçmiş yıllardan bugüne gelen 6 maaş alacağının bulunduğunu söyleyen Erdoğan, çalışanın maaş mağduriyetinin Nisan ayı itibari ile çözümleneceğini söyledi.

Esentepe Belediyesi Başkanı Cemal Erdoğan, Havadis’den Duygu Alan'ın sorularını yanıtladı.

Soru: ‘Belediye maşları ödeyemez noktada, kriz kapıda’ söylemleri var. Mali açıdan Esentepe hangi noktada?

Erdoğan: Göreve geldiğimizde 2 maaş geriliği vardı. Belediyenin o günkü devlet katkı payı 118 bin TL, aylık maaş gideri ise 158 bin TL’ydi. O dönem belediye çalışanlarının sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı güncel primlerinin belediyenin devlet katkı payından kesilmesi yönünde karar alındı. Bu karar ile belediyeye ayda 120 bin TL’lik ek külfet geldi. Buna karşın belediye gelileri de artmadı. Ayda 120 bin TL ekstra bir külfet geldiği zaman gelirler de artmadığında 44 ayda 5 milyon para eder. 5 milyon TL de 28 maaşa denk geliyor. Yani biz, bizden öncekiler gibi sosyal sigorta, ihtiyat sandığı primlerini ve gelir vergilerini ödemeseydik bugün 6 maaş geride olmayacak hatta 23 maaş önde olacaktık. Benzer sorun diğer kırsal belediyelerde de yaşandı. Ama birçok belediyenin çek hesapları ve overdraft hesapları var. Örneğin bir belediyenin 1.5 milyon TL overdraft hakkı var. Maaş giderini buradan karşılıyor. Maaş geriliği yok gözüküyor ama aslında o borç var. Biz belediyeyi faize sokmak istemedik, bu nedenle overdraft hesabımız yoktur. Biz göreve geldiğimizde Esentepe Belediyesi’nin devlet katkı payı 118 bin TL’ydi, ikinci yıl 138 bin TL, üçüncü yıl 158 bin TL, 2017 yılında 179 bin TL oldu. Bu süreçte ilk yıl 158 bin TL olan maaş gideri de personelin özlük haklarını vererek ayda 300 bin TL’ye çıktı. Bu sıkıntılardan dolayı maaş geriliği arttı.

“Nisan ayında sorun çözülecek”

Erdoğan, personelin maaş sorununun Nisan ayı itibari ile çözümleneceğini kaydetti.

Cemal Erdoğan şunları söyledi: “Esentepe Belediyesi sınırları dahillindeki bin 500 konuta Türkiye’den gelen suyun Nisan ayında bağlanması gerekir. Bin 500 eve su sayacı bağlayacağımızdan her gün 1500 ton su satacağız. Belediyenin 1 ton suda karı 2.70 TL olduğunda günde 4 bin TL bir gelir gelecek, bu günde 4 bin TL, ayda 120 bin TL eder. Ayda ekstra 120 bin TL kar. Öte yandan her sayaçtan 5 bin 247 TL alınacak, bu da 10 milyon TL gibi bir rakama tekabül ediyor, belediyenin maliyeti düşürüldüğünde geriye çok ciddi bir gelir elde edilecek. Nisan ayı itibari ile personelin maaş geriliğini bitirmeyi planlıyoruz.

“Sancısız doğum olmaz”

Devlet katkı payına 2018 yılında yüzde 23.6 zam gelecek ve Haziran ayından sonra belediyeye her ay devletten 224 bin TL para gelecek. 224 bin TL artı, 120 bin TL, her ay 360 bin TL belediyeye para gelecek. Bu para borca da kesilmeyecek. Belediye zaten yatırımlarını Türkiye Cumhuriyeti Koordinasyon Ofisi ile yapıyor. Bu 360 bin TL tüm maaş geriliklerini ve güncel maaşları öder. Belediyenin plajından, ekstra bungalovlardan günde 6 bin TL gelir elde edilecek. Restoranlardan da hatırı sayılır bir gelir elde edilecek. Biz, ‘Bu dönem hamile kalma ve sancılı dönemdir’ dedik ve yolumuza devam ettik. 2018’den sonra doğum olacak. Kim gelirse gelsin Esentepe Belediyesi’nin herhangi bir maddi sıkıntısı olmayacak, bedel ödenmesi gerekiyorsa bunu biz ödeyeceğiz. Vatandaş da gerçeği bilecek ve seçimini ona göre yapacak’ dedik.”

Soru: personelin maaş geriliği ay itibari ile 6 maaş oldu. Personelin bu husustaki tavrı nedir?

Erdoğan: Belediye Emekçileri Sendikası (BES), çalışanlarla görüştü ve maaş geriliği nedeni ile grev kararı aldı. Ancak personel, buna yanaşmadı ve sendika yetkililerine; ‘Hayır. Biz grev yapmayacağız. Başkan doğrusunu yapıyor. Başkan göreve geldiğinde zor bir belediye buldu. Biz başkana fırsat vereceğiz ve güveniyoruz. Nisan-Mayıs ayı gibi tüm haklarımızı vereceğine dair güvenimiz tamdır’ diyerek, sendika ile anlaştı, grev kararını öteledi.

Soru: Esentepe Belediyesi yatırımlar konusunda hangi noktada?

Erdoğan: ‘Esentepe Belediyesi, tüm köyleri ile bir bütündür’ dedik, işe koyulduk.  43 yıldır belediye hizmeti almayan Beşparmak köyüne hizmet götürdük. Osmanlı Mezarlığı’nda ciddi bir iyileştirme yaptık. Köy içerisinde yol genişletme çalışması ve kaldırım yaptık. Alagadi’de çevre temizliği ve bakımını yaptık. 170 bin TL’lik parke, bordür ve asfaltlama yaptık. Karaağaç’ta 500 bin TL’lik bir duvar, asfalt, parke, kaldırım çalışması yaptık. Kadınları ekonomiye kazandırmak adına Karaağaç İlkokulu’nda atölyeler kurmak için Türkiye ile bağlantılar kurduk ve bitirme noktasına geldik. Karaağaç’ta yine bir halı saha yapma projemiz var. Yine Karaağaç’a bir çocuk oyun parkı yaptık. Köye yaşam boyu spor aletleri götürdük. Alagadi’ye de çocuk oyun parkı ve yaşam boyu spor aletleri götürdük. Bahçeli köyünde daha önce onaylanmış ancak sonradan iptal edilmiş bir halı saha projesi vardı,  ‘Bahçeli köyü halkı bu halı sahayı hak ediyor’ dedik ve köye bir halı saha yaptık. Köyde 680 bin TL’lik kaldırım, duvar yaptık. Tüm yıkılmış duvarları tadil ettik, kaldırımlar yaptık, yolları genişlettik. Önümüzdeki dönem köyde sıkıntılı su boruları değiştirilecek. ”

“Esentepe’de de ciddi yatırımlar yaptık”

Esentepe’nin Kıbrıs’ta çocuk oyun parkı olmayan tek beldesi olduğunu gördük ve bir mega oyun parkı yaptık. Parkı çizgi film kahramanları ile renklendirdik. O parkın içerisinde ise 0-3 yaş gurubu çocukların oynayabileceği oyun gurubu var, ailelerin oturup çay içebileceği, tenis oynayabileceği alan olacak. Çalışmalar hızla devam ediyor. Bu parkın üst tarafında bulunan araziyi Orman Dairesi’nden kiraladık. Bu arazide önümüzdeki yıl gençlik parkı yapmayı hedefliyoruz. Kapalı Spor Salonu’nun temelleri atılmış durumdaydı, orayı karkas şekline getirdik. Yeni hükümet yetkilileri görüşüp bu projenin hayata geçirilmesi için çalışacağız. Kaldırımları, yolları yaptık, 500 bin TL’lik duvar yaptık. Yıkık dökük kaldırım ve duvarları vatandaş, belediye işbirliğinde tadil ettik. Esentepe’nin girişine kardeş belediyemiz Ankara Elmadağ Belediyesi’nin finansmanlığı ile 250 bin TL’lik bir kapı yaptık. Bu kapının üzerine güvenlik kameralar yerleştirilecek. Sol tarafa barış heykeli yaptık, sağ tarafa da kafeterya inşa edip, bir işletmeciye kiralayacağız.

Esentepe Belediye Plajı’nda TC Büyükelçiği Yardım Heyeti ile birlikte bu yıl 6 tane bungalov, duvar, kaldırım, parke ve altyapısı ile beraber 12 milyon TL’lik bir gelir sağlayacak bir projeyi hayata geçireceğiz. Projeyi onaylattık.

Soru: Esentepe halkının desteğini hissediyor musunuz? Önümüzdeki yerel seçimlerde aday olacak mısınız?

 “Yüzde 66 oy ile yeniden başkan olacağım”

Erdoğan: Esentepe bölgesinde 5 ay önce memnuniyet anketi yaptık. Anket sonuçlarına göre, yüzde 66 memnuniyet var. Bu çok ciddi bir rakamdır. Ben yüzde 44.4 oy ile Esentepe Belediyesi başkanı oldum. Evet. Geçmişte bana oy verip, önümüzdeki seçimlerde oyunu bana vermeyecek olan veya geçmiş dönem bana oy vermeyip önümüzdeki seçimlerde oy verecek olanlar var. Ancak yüzdelik olarak bakıldığında giden oylar yüzde 5, gelecek olanlar yüzde 24.

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin ‘Tüm seçilmiş belediye başkanları önümüzdeki seçimde de yine istemeleri halinde adaydırlar’ şeklinde almış olduğu bir karar var. Bu yüzden ben önümüzdeki seçimlerde de Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden Esentepe Belediye Başkan adayıyım. Seçimden yüzde 66 oy ile de galip çıkacağım.

Soru: Belediyelerin “kamu Borçlarının tahsilini” öngören yasanın yaptırımı, 2020’ye ertelendi. Hükümetin bu kararı birçok belediye başkanı tarafından, “Krizi erteleme, öteleme” olarak yorumlandı. Sizin yorumunuz nedir?

Erdoğan: Devlet belediyelerin gelirlerinin az olduğunu ve mevcut gelirleri ile birikmiş eski kamu borçlarını ödeyemeyeceğine karar verdi. Kamu borçlarının tahsilini 2020 yılına erteledi. Ancak aynı zamanda Belediyeler Yasası değiştirildi. Yeni Belediyeler Yasası ile belediyeler, 1’e 7, 1’e 8 gelirlerini arttırmış olacak. Bu durumda belediyelerde 2020 yılına kadar borçları ödeyebilecek noktaya gelecek. Bu bakımdan bence yerinde bir karardır.

Soru: Hayata geçirmeyi hedeflediğiniz projeler neler?

Erdoğan: Esentepe Belediyesi’nde kırsal kesim arsası verilmesini yasa ile sınırlandırdılar. Biz de  ‘Esentepe Belediyesi Sosyal Konut Proje Arsaları’ adı altında TOKİ ile de bu hususta görüşüp, 2018 yılında 350 ye yakın genci, cüzi bir peşinat ve aylık taksitle konut sahibi yapmayı hedefliyoruz. Esentepe Belediyesi, Haziran ayından sonra maaşlar gününde ödenecek. Esentepe salon sporlarında ve futbolda çok başarılı bir bölgedir ama salonumuz yok. 2 yıl içerinde bu salonu bölgeye kazandıracağız. Duvar, kaldırım, parke, bordür ve yol çalışmaları devam edecek.

Yaşlı Bakım’a bir hemşire istihdam ettik maaşı AB tarafından finanse ediliyor. Kuaför hizmet bedelleri de Ab finansmanı ile karşılanmaktadır. AB’den 1 adet çöp kamyonu,  Türkiye Cumhuriyeti Koordinasyon Ofisi’nden 2 minibüs ve 2 adet sıfır kırıcı, delici, yükleyici kepçe, bir iş insanından 1 adet yaşlı bakım aracı aldık, belediye imkanları ile 2 adet iş aracı aldık. Yine AB’den 1 ay içerisinde 2 küçük iş arabası alınacak. Esentepe Belediyesi Mezarlığı yanındaki çöp alanı AB finansmanlığında ortadan kalkacak, alan otopark olacak. Bölgede çöp transfer ünitesi yapılacak. Çöpler ayrıştırılıp, dönüştürülecek.