Kıbrıs Postası'ndan Vatan Mehmet'in haberine göre; önce Kuzey’den ithal edildiği için ‘kabul edilemez’ bulunan ardından da ‘teknik sebepler nedeniyle’ kullanılmaması gerektiği ifade edilen Limasol Teknik Okulu’nun zemin kaplamaları hakkındaki gelişme ve açıklamalar Güney Kıbrıs’taki zihniyeti ortaya koyuyor.

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay sosyal medya hesabından Güney’de Limasol Teknik Okulu’nun zemin kaplamalarında kullanılan ve güneyin KKTC’den ithal ettiği mozaikler hakkında yaşanan gelişmeler hakkında yaptığı değerlendirmede Rum tarafında ve özellikle de Kıbrıs Rum liderliğinde bir zihniyet değişiminin şart olduğunu vurguladı. 

Özersay “Nedir bu mozaik işi gerçekten çok merak ediyorum. Limasol Teknik Okulu’nun zemin kaplamalarında kullanılan ve güneyin KKTC’den ithal ettiği mozaikler, sırf KKTC’den geliyor diye, gelen tepki üzerine sökülüyor diye bir haber çıktı önce Rum basınında… Ardındansa “teknik nedenlerle bu mozaiklerin okulda kullanılmaması gerektiği” yönünde bir haber daha geldi ki bu ikincisi pek de inandırıcı değildi. KKTC’de üretilmiş olan malların Yeşil Hat Tüzüğü’ne uygun olarak güneye geçmesi, güneyde satılması bile bu kadar rahatsız ediyor anlaşılan. İki taraf arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve toplumlara fayda getirmesi ancak kafalardaki engellerin aşılmasıyla olabilecek bir şey. Bu mozaik olayı tam da bunu yansıtıyor sanırım… Kıbrıs Türk tarafının, Rum tarafında ve özellikle de Kıbrıs Rum liderliğinde bir zihniyet değişimine ihtiyaç var diyor olması boşuna değildir…”  dedi. 

TİCARET ODASI ESKİ BAŞKANI TOROS: “DEĞİL ÜRÜNLERE, BUNLARIN REKLAMINA DAHİ TAHAMMÜL EDİLMİYOR”

Öte yandan Kıbrıs Postası’na konuşan Eski Ticaret Odası Başkanlarından CTP Milletvekili Fikri Toros, bu tip anti propaganda ve ürünlere yönelik adeta ırkçı yaklaşımları kınadığını ifade ederek şöyle dedi; “Bu mozaik meselesinde menşe Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında KKTC midir yoksa kaçak yollarla Türkiye’den midir bilmiyorum ancak Ticaret Odası başkanlığı da yaptığım 4 yıllık dönemde de pek çok üründe mesela patates ve domateste de bu tip anlaşılmaz tepkiler gördük ve bunları en sert dille kınadık. Bu tip mozaiklerin ve pek çok türünün ülkemizde üretimi vardır… Ayrıca değil ürünlerimiz, ürünlerin mesela reklamına dahi tahammül edemiyorlar… Bu konuya ve ürüne dair özel bir bilgim olmamakla birlikte Güney’den bu tip anti propaganda ve ürünlere adeta ırkçı yaklaşımlar tıpkı Dışişleri Bakanımızın dediği gibi Kıbrıs Rum liderliğinde bir zihniyet değişimi gerekliliğine işaret ediyor.”

ÇERKEZ: “BU ZİHNİYET DEĞİŞİMİ ANCAK EĞİTİMLE DÜZELEBİLİR”

Kıbrıs Postası’na konuşan Eski Ticaret Odası Başkanlarından Günay Çerkez ise “Geçmişte Güney’de bir belediyenin önündeki parke taşlar içinde benzer şeyler olmuş ve parkeler sökülmüştü. Yine benzer şekilde geçmişte tuğlalarımız sözde oradaki rekabeti bozduğu gerekçeyle itirazlara, bu şekilde tepkilere neden olmuştu. Oysa o tuğlalar pastada yüzde 5’i bile oluşturmuyordu. Özetle AB standardı ürünlerimize bile tahammül edilmiyor. Çok uğraş vermemize rağmen hala mesela Güney’deki süpermarketlerde bir tek ürünümüz yok. Bu zihniyet değişikliği küçük yaşta ancak sanırım eğitimle değişebilir…” değerlendirmesi yaptı.