Havadis'ten Devrim Demir'in haberine göre, Yıllardır çözümsüz bırakılan sorunlarına her gün bir yenisini ekleyen Merkezi Cezaevi’nde sıkıntılar katlanarak devam ediyor.

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde 1982 yılında inşa edilen Merkezi Cezaevi, 172 yatak kapasitesi ile artan nüfus karşısında ihtiyaca cevap veremez duruma geldiği yetmezmiş gibi, cezaevinde çeteleşen mahkûmlar büyük sorun oluşturmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz gün iki gurup arasında yaşanan kavgada iki kişiyi ciddi şekilde döverek hastanelik eden 8 kişi Cezaevi Yönetimi kararı ile 16 gün hücre cezası alınca, aileler ayaklandı.

Sıcaklığı 60 dereceye kadar çıkan 2 metre tecrit odasında 16 gün cezalı kalacak olan 8 kişinin ailesi, şikâyetlerini İçişleri Bakanına yapınca önceki gece bakanlık emri ile hücreden çıkarıldılar.

Mahkûmların çıkarılması ile bu kez gardiyanlar ayaklanınca 2 saatlik grev başladı.

8 mahkûmun yeniden hücreye konulması ile gardiyanların grevi son buldu.

Hastalıklar önlenemiyor

15 Temmuz itibarıyla cezaevinde mahkûm ve tutuklu sayısı 507 olarak açıklandı

Fiziki yapısı nedeniyle yıllardır SOS veren cezaevinde, hijyen koşullarından çok uzakta yaşayan mahkumlar yine salgın hastalıkla yüz yüze.

Geçtiğimiz hafta sahte pasaport suçundan cezaevine gönderilen F.D.H.’nin Hepatit B hastası olması ve bunu mahkemede itiraf etmesine rağmen, F.D.H., hiçbir önlem alınmadan cezaevine gönderildi.

Mahkûmlar ve cezaevi çalışanları, yeniden bir hastalıkla yüz yüze.

Cezaevinde salgın hastalık karşısında henüz tedbir alan yok.

Kayalı: Bir takım tedbirler alındı

Havadis’e konuşan Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı ise, ortada bir kavga olduğunu ve 2 kişinin ciddi şekilde dövülerek bayıldığını anlattı.

Hücre cezasının cezaevi yasasında olduğunu ifade eden Kayalı, tecrit odasının sıcaklığının oldukça yüksek olduğunu, bunun için önceki gün bir takım tedbirler alındığını kaydetti.

Bakanın kararı ile hücreden çıkarılan ve yeniden hücreye gönderilen 8 kişinin 16 gün ceza aldıklarını kaydeden Salih Kayalı, tecrit odasının hijyen ve sıcaklık açısından zor olduğunu ancak bunun için ileri tedbirler alınarak bir nebzede olsa sıcaklığı düşürmeye çalıştıklarının altını çizdi.

Kayalı, “Mahkûmların insani koşullarda yaşaması için yıllardır cezaevi için uğraşıyoruz, tecrit odası da yaşanılacak yer olmamasına rağmen, şartları elimizden geldiği kadar iyileştirmeye çalışıyoruz “dedi.

Mahkemede itiraf etmişti

10 Temmuz tarihinde teminat talebiyle mahkemeye çıkarılan F.D.H., 2 ayı geçmeyecek şekilde hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderilirken, mahkemede Hepatit B hastası olduğunu beyan etmişti.