Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yüzde 80 ortopedik engelli Güngör Baş’a başkent Lefkoşa 'da belediye zabıtasınca "engelli park yerini işgal ettiği" gerekçesiyle park cezası kesildi.

KKTC'nini İskele’ye bağlı Kaplıca köyünde yaşayan engelli Güngör Baş, 7 Şubat'ta gezmek için geldiği Lefkoşa 'da aracını, Dereboyu Caddesi'nde engelliler için ayrılmış park yerine park etti. Engellililer için ayrılan bölüme aracını park ettiği için engelli Baş'a Lefkoşa Türk Belediyesi zabıtasınca ceza kesildi.

"CEZAYI ÖDEMEYİNCE BELEDİYE DAVA AÇTI"

Kesilen cezayı ödemeyen Baş, belediyenin açtığı davayla ikinci defa mağdur oldu. İlk duruşması 10 Ağustos'ta görülecek olan Baş, para cezası almasına neden olan otoparkta AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu belirterek, ailesinin desteğiyle ayakta durmaya çalıştığını anlattı.

Lefkoşa 'da engeli yerine park ettiği dolayısıyla zabıta ekiplerince ceza yazıldığını dile getiren Baş, şunları kaydetti: "KKTC'de yaşıyorum. Lefkoşa 'ya gelmemin gayesi engellilere yapılan haksızlığı, engellilere yapılan yanlışı dile getirmek. Bana yapılan haksızlığı sağ olsun destekleyip kamuoyunda bir algı oluştu. Bu olguyu ceza yazıldığım yerde göstermek istiyorum. Ben burada mahkemeye çağrıldım. Aracımda engelli işaretleri de var. Engelli işaretlerimin olmasına rağmen buraya park ettim diye bana zabıta ceza kesti ve bu ceza ne amaçla kesildi, niye kesildi, neden kesildi bilemiyoruz. Yani bu engelli yerine biz park etmeyeceksek kim park edecek?"

"YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUM" 

Yetkilileri göreve davet eden Güngör Baş, görevlilerden kendilerine tanınan hakların sunulmasını talep etti.Kendisini Lefkoşa Türk Belediyesinden bir görevlinin aradığını kaydeden Baş, "engelli yerine park ettin diye ceza kesildiğini" söylediğini belirtti.

Baş, görevliye engelli olduğunu ifade ettiğini ancak bunun üzerine görevlinin " Lefkoşa Türk Belediyesi'ne gel, 5. kata çık. Bana engelli olduğunu ispatla" karşılığını verdiğini dile getirdi. Cezayı ödemediği için kendisi hakkında dava açıldığından yakınan Baş, "Tekerlekli sandalyedeyim ve görüyorsunuz halimi. Bu dünyanın neresinde olur bilmiyorum. Aracım engellilere göre dizayn edildi ve gümrüksüz olarak aldım. Üzerime engelli olarak kayıtlı ehliyetim ve askerden çürük raporum var. Oda kayıtlı, bütün engelli derneklerine üyeyim." diye konuştu.

"ENGELLİLER OLARAK YAŞAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ"

Baş, engelli vatandaşların zor şartlar altında hayatLa mücadele etmek zorunda kaldığını anlatarak, "Burada engellilere çok az hak tanınıyor. Bu ülkede yetkililere sesleniyorum. Engelliler olarak yaşamakta zorluk çekiyoruz." diye konuştu.