Uzman doktorlar, hava kirliliğinin insan sağlığına olumsuz etkileri hakkında halkı uyardı. Hava kirliliğinin her yaş gurubundan kişileri olumsuz etkileyebileceğini söyleyen uzman doktorlar, özellikle toza karşı alerjisi olanların, kronik hastalıkları olanların ve çocukların risk altında olduğunu dile getirdi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mert Taşkın, konuya ilişkin Havadis’e yaptığı açıklamada, toz zerreciklerinin özellikle 0-1 yaş arası bireylerde ve 65 yaş üstü kişilerde üst solunum yollarında ciddi derecede enfeksiyona neden olabileceğini söyledi.

Dr. Taşkın, broşların tıkanması sonucu ortaya çıkan enfeksiyonların, özellikle çocuklar için ciddi tehlike arz ettiğine vurgu yaptı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fadime Tülücü ise kronik hastalığı olanların, kalp-damar rahatsızlığı bulunan veya nörolojik bir hastalığa sahip kişilerin bağışıklık sistemlerinin toza karşı daha hassas olduğunu ifade etti.

Dr. Tülücü, bu tür sağlık sorunları olan kişilerin tozlu havada bağışıklık sisteminin zayıf düşebileceğini, solunum yolu ataklarına kadar ilerleyebilecek rahatsızlıklar yaşayabileceklerini dile getirdi.

Maske kullanımı konusunda uzman görüşleri ayrıştı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mert Taşkın,  “solunum yapmama gibi bir durumumuz olmadığına göre maske takmalıyız” diyerek, tozlu havalarda en ideal tedbirin maske takmak olduğunu ifade etti.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Fadime Tülücü ise ülkemizde kullanılan maskelerin cerrahi müdahalelerde kullanılanlarla aynı olduğunu ve herhangi bir filtreleme özelliklerinin bulunmadığını söyledi.

Taşkın: Üst solunum yollarında ciddi enfeksiyona neden oluyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mert Taşkın, coğrafi konumu sebebiyle bu tür toz taşınmalarının ülkemizde sıkça yaşandığını belirterek tozlu havalarda, zorunlu kalmadıkça evden çıkılmaması konusunda halkı uyardı.

Dr. Mert Taşkın, Havadis’e yaptığı açıklamada, toz zerreciklerinin özellikle 0-1 yaş arası bireylerde ve 65 yaş üstü kişilerde üst solunum yollarında ciddi derecelerde enfeksiyona neden olabileceğini söyledi.

Bronşların tıkanmasıyla oluşan enfeksiyonların, özellikle çocuklar için ciddi tehlike arz ettiğini belirten Dr. Mert Taşkın, böyle zamanlarda, çocukların nefes darlığı şikâyetlerinin arttığını kaydetti.

Taşkın, sağlıklı insanın bile bu tür toz zerreciklerinin taşındığı havalarda maske kullanmasının toza karşı alınacak en ideal tedbir olduğunu kaydetti.

Tülücü: Herkes risk altında

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fadime Tülücü, kronik hastalığı olanların, kalp-damar rahatsızlığı bulunan veya nörolojik bir hastalığa sahip kişilerin bağışıklık sistemlerinin toza karşı daha hassas olduklarını ifade etti.

Sağlıklı kişilerin bile tozlu havalarda risk altında olduğunu ifade eden Dr. Tülücü, “Havanın tozlu olması, sağlıklı bireylerde bile yorgunluk ve dikkat dağınıklığı yaratabilir” dedi. Bu gibi havalarda baş gösteren yorgunluk ve dikkat dağınıklığı şikâyetlerinin her zaman hastalık belirtisi olmadığını da belirten Uzman Dr. Tülücü, halkı panik yapmamaları konusunda uyardı, şikâyetlerinin artması halinde ise muhakkak bir uzman hekime başvurmalarını tavsiye etti.

“Evde bile dikkatli olunmalı”

Uzman Dr. Fadime Tülücü, güneşin doğuş batış saatlerinde tozların soluduğumuz havaya daha da yakınlaşması sebebiyle dışarıda zorunlu kalmadıkça bulunulmamasını hatta evlerin havalandırılmaması gerektiğini söyledi.

Dr. Fadime Tülücü, ileri derecede üst solunum yolları rahatsızlıklarına sahip kişilerin ise kullandığı klimaların yabancı partikülleri temizleyen türden olmasını veya evde yabancı partikülleri temizleyen özel medikal cihazların bulunması gerektiğini söyledi.