KKTC’de sadece duymaya alışık olduğumuz kanayan yaralarımızdan biri olan kanser ve kalp gibi hastalıklar değil, son yıllarda cinsel yolla bulaşan hastalıkların arttığı söyleniyor. Değim yerindeyse cinsel yolla bulaşan hastalıklar kol geziyor. Konuyla ilgili gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulunan Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Gürpınar, KKTC’de şu anda  54 kayıtlı HİV Pozitif hasta olduğunu, günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülenin, HPV virüsünün neden olduğu genital siğillerin olduğunu açıkladı.

“EN SIK GÖRÜĞÜMÜZ CİNSEL YOLLA BULAŞAN GENİTAL SİĞİLLER”

Günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıklardan en sık HPV virüsünün neden olduğu genital siğilleri görmekteyiz diyen Gürpınar, genital siğiller, bu bölgede deri rengi veya daha koyu renkli et benine benzeyen oluşumlardır. Bazı tipleri kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabildiği için HPV enfeksiyonu ve genital siğiller önem arz etmekte ve tedavi edilmesi gerekmektedir dedi.

“RAHİM AĞZI KANSERİNE KARŞI AŞI ÖNERİLMEKTEDİR”

Gürpınar, genital siğile neden olan HPV tipleri %90 ihtimalle tip 6 ve tip 11’den oluşmaktadır ve bunların rahim ağzı kanseri yapma ihtimali en düşüktür. Tip 16 ve 18 ise daha tehlikeli olan tiplerdir. Genital siğiller çok sık gözlenmesine rağmen tedavisi nispeten kolaydır. Rahim ağzı kanserine karşı ise bunu yapan tiplerin çoğuna karşı aşı geliştirilmiştir ve yapılması önerilmektedir açıklamasında bulundu.

“AIDS’E NEDEN OLAN HIV ENFEKSİYONU MAALESEF GÖZLENMEKTEDİR”

AIDS’e neden olabilen HIV enfeksiyonu da  malesef gözlenmektedir diyen Gürpınar, cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Genital siğil dışında molluscum contagiosum adlı et benine benzeyen oluşumlar yapan hastalık, ucu beyaz dudakta görülenler gibi lezyonlar yapan genital herpes (uçuk), sık idrar şikayetiyle kendini belli eden ve hatta bazen sinzi seyreden ve hiçbir belirti vermeyen gonore (bel soğukluğu), ve bakteriyel bir hastalık olan ve çok farklı döküntülerle kendini belli edebilen sfiliz (frengi) diğer sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardır.

Saydığımız bu sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıkların dışında, daha nadir görülen, fakat daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen Hepatit B, Hepatit C, ve AIDS’e neden olabilen HIV enfeksiyonu da  malesef gözlenmektedir”.

“GECE KULÜPLERİNDE ÇALIŞAN KADINLAR DEVLET HASTANESİ MUAYENELERİNE TAİBİDİR”

Gürpınar, gece kulüplerinde çalışan kadınlar devlet hastanesinde haftalık muayenelere tabidir. Haftalık muayenelerinde, muayene ile gözle görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar genital siğil, molluscum, herpes ve diğer hastalıklar açısından değerlendirilmekte, gonore ve diğer enfeksiyonlar açıcından sürüntüleri alınmakta, ve aylık olarak kan tahlilleriyle Hepatit B, Hepatit C ve HIV virüsleri bakılmaktadır dedi.

“KKTC’DE 54 KAYITLI HİV POZİTİF HASTA BULUNMAKTADIR”

Kıbrıs’ın güneyinde aids vakalarında artış olduğunu belirtmemiz ve KKTC’de son durumla ilgili olarak da görüşlerini aldığımız Gürpınar, KKTC’de şu anda 54 kayıtlı hiv pozitif hasta bulunmaktadır. Hastanede gerekli tedavilerin yapılması olanağı olmasına karşın, toplum sağlığı açısından önemi belki daha fazla anlatılabilir, ve okullarda korunma yöntemleri hakkında daha fazla eğitim verilebilir yorumunda bulundu.

“ CİNSEL HASTALIKLARIN YOĞUN GÖRÜLDÜĞÜ YERLERDEN GELEN ÖĞRENCİLER KONTROLE TABİ DEĞİL”

Gürpınar, Gece Kulüplerinde çalışan kadınlara yoğun tedbirler alınmasına ve testler yapılmasına karşın, bu hastalığın daha yoğun görüldüğü bölgelerden gelen öğrencilerin herhangi bir kontrole tabi olmaması, hastalığın toplumdaki sıklığını kontrol altına almamızı engelemektedir dedi.

“TABULARDAN SIYRILIP BU KONULARDAN UTANMADAN, GEREKLİ EĞİTİMLER VERİLMELİ”

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların yaş oranında bir düşüş olması ve ailelere bu konuda düşen görevle ilgili olarak açıklamalar yapan Gürpınar, zaman içerisinde gelişen toplumda cinsel yaşamın daha erken başlaması, doğal olarak cinsel yolla bulaşan hastalık oranını da artırmaktadır. Tabulardan sıyrılıp bu konularda utanmamak ve hem aile içerisinde, hem de okullarda gerekli eğitimleri verebilmek önem arz etmektedir diyerek sözlerine son verdi.