Gözde Süreç Sarı - Yılmaz Yakar

Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın 145 milyon 333 bin 100 TL olan bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.

ŞAHİNER

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner  CMC atıkları konusunda  AB’nin  2008 yılında yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Tehlikenin ciddi  boyutta olduğunu bin dönemlik arazi bulunduğunu, bölgeye kuş dahi konmadığını, konunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini kaydetti.

Şahiner, atıkların geçmiş yıllardaki yoğun yağışlar nedeniyle geniş bir alana yayılarak yer altı kaynaklarını da olumsuz etkilediğini söyledi.

ARIKLI

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, Lefke CMC bölgesinin bakır madenlerinin en yoğun olduğu bölge olduğunu ifade ederek, CMC’nin  10 milyon ton atık bırakarak gittiğini, bugün  çevre ve insan sağlığına  verdiği zararların hesaplanamadığını söyledi.

Bölgenin temizlenmesiyle ilgili 2003 yılından bu yana  yapılan sözleşmeleri  detaylarıyla   aktaran Arıklı,  CMC’ye devletin seyirci olarak bakmaya devam ettiğini ileri sürdü.

Arıklı CMC’nin temizlenmesinin maliyetinin 50 milyon dolar olduğunu, bunu devletin yapacak gücü olmadığını  ancak buna gönüllü olan 15-20 tane firma olduğunu bunun için ihale açılmasının yeterli olacağını devletin bu ihaleden gelir dahi elde edebileceğini söyledi.