Gazetemize ulaşan bazı market sahipleri, bayram boyunca kalitesiz ve az sayıda domatesin piyasaya sürüldüğünü, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın Toptancılar Birliği’nin talebi olmasına rağmen bayramda yeterli ürün olduğu kanaatiyle domatese ithal izni vermediklerini, bunun sonucunda ise piyasada büyük boşluk oluştuğunu,kalitesiz ve pahalı domatesin tüketiciye sunulduğunu belirttiler. 

Bayramdan önce iki kez 14 Ağustos ve 21 Ağustos tarihinde hak sahiplerine 4’er tondan toplamda 150 ton domates girişine izin verildğini belirten market sahipleri, yerli üreticilerin baskısı ile tekrardan domates girişine izin verilmediğini, Toptancılar Birliği’nin bu konuya karşı çıkmasına karşın sadece üreticiyi dinleyerek hareket edildiğini, hemen hemen tüm marketlerde domatesin tükendiğini kaydettiler. 

“Ülkemizde günlük domates ihtiyacı en az 70 ton” 

Ülkemizde günlük domates ihtiyacının en az 70 ton olduğunu belirten market sahipleri, domatesin temel gıda maddelerinden olduğunu, herhangi bir sebze ya da meyveye ihtiyaç olduğunda bakanlığa  toptancılar birliğinden ithal izni için talep gittiğini, bu talebi bakanlığın gerekli analizleri yaptıktan sonra izin verdiğini söylediler. 

“Marketlere gelen domateslerin çoğu çöplüğe gidecek şekilde “ 

Marketlere gelen domateslerin her on kasasından altı kasasının çöplüğe gidecek durumda olduğunu belirten market sahipleri, bu domatesler rafımızda erimeye başlıyor, tüketicinin bu kalitesi olmayan domatesi tüketmesi çok zor diyerek sitemde bulundular. 

“Vatandaş kurtlu ve pahalı domates tüketiyor” 

Tepebaşı ve Akdeniz köylerinde 10, 15 tane domates üreticisinin baskı yapması sonucu piyasada domateslerin tükendiğini belirten market sahipleri, vatandaşın kurtlu ve pahalı ürün tükettiklerini vurguladırlar. 

“Yerli ürünler yerinde kontrol edilmeli” 

Ülke ekonomisinde yerli üretimi desteğin son derece önemli olduğunu belirten market sahipleri, buna karşın kilosu 7 TL’den kalitesi düşük domatesler satılmasının tüketiciye haksızlık olduğunu, yerli ürünlerimizin yerinde kontrol edilmesi gerektiğini, daha fazla kaliteli üretim olması ile birlikte çok daha ucuza domates tüketilebileceğini ifade ettiler. 

“İthal izinlerde tonaj sınırlaması kalkmalı” 

Bunun yolunun verilen ithal izinlerde tonaj sınırlaması koymamak olduğunu belirten market sahipleri, böylelikle daha çok ürün geleceğini, malların fiyatının düşeceğini, arz talebin artacağını belirterek yetkililere çağrıda bulundular.