NTV’nin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tatar, egemen Kıbrıs Türk devletinin Türkiye ile istediği gibi anlaşma yapabileceğini kaydederek, “Tek egemenlikte çoğunluk azınlığı yönetir ve özellikle AB içinde 3’üncü ülke olarak görülen Türkiye Cumhuriyeti’nin zaman içinde buradan çekilmesiyle Kıbrıslı Türkler yapayanlız kalır. Dolayısıyla varlık ve halk olarak erozyon, asimilayon ve yok edilişe kadar gidebilecek tehlikeli bir süreç yaşanır” ifadelerini kullandı.

20 Temmuz Barış Harekatı’nın yıldönümünde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla güçlü mesajlar verileceğini kaydeden Tatar, Türkiye ve KKTC arasındaki bağların ne kadar muhabbetli bir şekilde gelişmekte olduğunu vermenin büyük bir güç gösterisi olduğunu söyledi.

Yılda 300 milyon euroluk silahlanma yapan Güney Kıbrıs’a karşı bir takım askeri tedbir alınmasının şart olduğunu da vurgulayan Tatar, “Madem ki Rumlar bu şekilde bir silahlanma iştahı ile hareket ediyor benim burada Geçitkale’ye İHA, SİHA veya deniz üssü gibi bir takım askeri anlamda tedbir almam lazım” dedi.