Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde “2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” görüşmeleri çerçevesinde Cumhuriyet Meclisi’nin 23 milyon 274 bin TL’lik bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı bütçesinin komiteden geçmesi ardından görüşülmeye başlayan Cumhuriyet Meclisi Bütçesi için ilk sözü UBP Milletvekili Ersin Tatar aldı.

TATAR

Toplantıda ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, meclisin önemine işaret ederek, zaman zaman meclisin hiç iş yapmıyor gibi gösterildiğini, ancak, meclis çatısı altında çok iyi işler yapan milletvekilleri ve çalışanlar olduğunu söyledi.

Hukuk adına daha donanımlı çalışmaların yapılabilmesi gerektiğine işaret eden Tatar, yasamanın daha iyi çalışabilmesi için bu konuda gerekenlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Geçen yılın bütçesine bakıldığında bu sene artış olmasının, enflasyona bağlı olduğunu düşündüğünü ifade eden Tatar, 2017 bütçesinin hayırlı olmasını temenni etti.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, meclisin halkın iradesinin yansıdığı yer olduğunu söyleyerek, tüm eleştirileri dikkate alarak, meclisin daha iyi çalışmasını sağlamanın görevleri  olduğunu kaydetti.

Mecliste yasaların hazırlanıp geçmesinin istenilen hızda olmadığını söyleyen Siber, bunun nedeni sorgulandığında ise hukuk komisyonuna ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Komitelere gelen yasa tasarılarının iyi bir şekilde gelmesi halinde vakit kaybedilmeyeceğini ifade eden Siber, bütün bunların yaşanmaması için hukuk komisyonu kurulmasına karar verildiğini ve çalışmaların başlatıldığını kaydetti. 

Bütçede geçen yıla oranla az bir artışla faaliyetlerini sürdürmeye çalıştıklarını belirten Siber, aynı kalitede hizmeti daha fazla tasarrufla yapmak için çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Elektrik konusunda tasarruf yapmak adına güneş enerjisine geçilebilmesi yönünde bazı çalışmaları olduğunu da anlatan Siber, elektrik konusunda ciddi bir tasarruf yapılabileceğini kaydetti.

Meclis olarak, bir arşivlendirme çalışması başlattıklarını belirten Siber, kağıt yükünden kurtulmak adına dijital ortama geçilmesi gerektiğini söyledi.

Bilgi işlem için 250 bin TL’lik bir proje hazırladıkları bilgisini veren Siber, devletin arşivinin çok önemli olduğunu ve önümüzdeki dönemde bu konuya daha da önem vereceklerini kaydetti.

Siber, önümüzdeki dönemde arşiv yasası yapma konusunda çalışma yapılacağına inanç belirterek, Meclis’te yapılması planlanan diğer işlere de değindi.

ÖZGÜR

CTP Milletvekili Birikim Özgür de, Meclis’in bütçesinde, geçen yıla oranla 1. 6 milyon TL’lik bir artış olduğuna dikkat çekerek, günün sonunda meclis bütçesine olumlu oy vereceklerini söyledi.

Meclisin verimli çalışmasının, ülkenin imajını doğrudan etkilediğine dikkat çeken Özgür, Meclis bütçesine bakıldığında, giderlerin büyük bir oranın personel giderlerine ait olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Özgür, Hukuk Komisyon’un eksikliğinden kaynaklanan sıkıntılara değindi.

ARABACIOĞLU

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, da meclisin önemine değindi.

Meclis komitesindeki kişilerin belli konularda eğitilmesi gerektiğini söyleyen Arabacıoğlu, komitelere Merkezi Mevzuat Dairesi’nden amaca uygun kişilerin komitelere atanarak, yasaların o şekilde hazırlanması gerektiğine işaret ederek

Arabacıoğlu, bütçeye oylarının olumlu olacağını söyledi.

HAMZAOĞULLARI

CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları, iki hukukçuyla 5 tane komitenin yasa çıkarmasının mümkün olmadığını söyledi.

Bu memlekette işe alınacak memurlar, hukukçular ve herkesin sözleşmeli olması gerektiğine inanç belirten Hamzaoğulları, hakkı olmayan insanların işe alınarak, memur yapıldığını ileri sürdü. Hamzaoğulları, durumu eleştirdi. 

Daha hızlı yasalar çıkarılması gerektiğini vurgulayan Hamzaoğulları, gerçekten çok çalışılması gerektiğini belirtti.

Hamzaoğulları, bütçeye olumlu oy vereceklerini kaydetti.

GÜNDÜZ

Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz de, Cumhuriyet Meclisi’nin ekip, donanım ve personel açısından dünyanın çok gerisinde olduğunu kaydetti.

Ülkede olmayan suçların artışa geçtiğini belirterek, meclise herhangi bir kişinin elini kolunu sallayarak girebildiğini ifade eden Gündüz, güvenlik zafiyetine işaret etti.

Artık fiziki güçlerle güvenliğin sağlanamadığını belirten Gündüz, güvenliğin arttırılması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında meclisten geçirilemeyen yasalara da değinen Gündüz, meclisin sitemini de eleştirdi. Gündüz, meclise hiç gelmeyen milletvekillerinin görevinin sonlandırılamadığını kaydetti.

Bütçeye destek vereceğini belirten Gündüz, ancak bu bütçeyle bir şey yapılamayacağını da sözlerine ekledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, meclisin beyin olduğunu ve örnek olması gerektiğine dikkat çekerek, meclis ne kadar iyi yönetilirse, diğer kurumların da bundan o kadar etkileneceğini söyledi.

Hukukçu sorununun, Meclisin kendi içindeki kadrosuyla çözülmesi gerektiğini ifade eden Angolemli, meclis personelinin daha verimli çalışması için içi huzurun olması gerektiğini belirtti.

Angolemli, yeterli, maliyeci ve hukukçunun olması halinde sorunların aşılabileceğine işaret etti.

Meclisin çalışma saatlerine de değinen Angolemli, meclisin canlı yayınını kaç kişinin izleyebildiğini sorarak, çalışmaların halk tarafından denetlenebilmesi için meclis çalışma saatlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Angolemli, TC’nin pasaport vermemesi nedeniyle yurt dışı ziyaretlerinde artık heyetlerle eşlik etmesi için meclis personelinin götürülmemesini de eleştirdi.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler de, komitelerden çıkan yasalarda yaşanan sıkıntılara değinerek, sıkıntının milletvekillerinden kaynaklandığını düşündüğünü söyledi.

Çeler, dile getirilen raportör ve hukukçuların yetersizliğinin, iş bilmezlikten değil, sayıdan dolayı yetersiz olduğunu ifade ederek, meclis personelinin özveriyle çalıştığını kaydetti.

Yasaların anayasaya aykırı olmaması ve başsavcılıktan geri dönmemesi için komitelerde bir hukukçu olmasının önemine işaret eden Çeler, denetim günündeki çalışma saatlerinde değişiklik yapılması halinde daha verimli çalışılabileceğini söyledi.

Çeler, bir anlaşma olması halinde bu yapıyla, bir yere varılamayacağını sözlerine ekledi.

BAKIRCI

UBP Milletvekili Hamit Bakırcı da,  mecliste iç güvenlik konusunda yaşanan sıkıntılara değinerek, oylarının olumlu olacağını söyledi.

ŞAHALİ

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, bütçenin yüzde 80’inin personele ayrıldığına işaret ederek, aslında hizmetler ve insan kaynaklar konusu üzerinden konuşmayı temenni ettiklerini ancak, personeli konuşabildiklerini kaydetti.

Personelin yeterli olmamasının, verimi de düşürdüğünü ifade eden Şahali, yasalarda yaşanan sıkıntılara da değindi.

Günün koşullarına uygun yasaları geçirmek gerektiğine işaret eden Şahali, geçirilen yasaların insanların hayatlarında belirgin farklılıklar yaratabilmesi gerektiğine işaret etti.

Meclisin fiziki koşullarında yapılacak düzenlemelerin gerekliliğine değinen Şahali, değişikliklerin çalışma düzenin sağlanması açısından yapılacağını düşündüklerini dile getirdi.

İmar planında yapılacak değişiklikle Meclis’in yerinde kalmasını, düzenlemeleri desteklediklerini ifade eden Şahali, insan kaynağını sayısal olarak arttırmanın ihtiyaç olduğunu, ancak mevcut insan kaynağının doğru yönetilip kullanılmasının da gerekli olduğunu vurguladı.

Şahali, bütçenin hayırlı olmasını temenni etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, meclisi hep birlikte daha iyiye götürmenin görevleri olduğunu belirterek, tüm çalışanlara ve katkı koyanlara teşekkür etti.

TAÇOY

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy da, meclisin bir çok görevi olduğuna dikkat çekerek, Meclisin faaliyet ve imkanlarının arttırılarak devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Meclis personelinin daha etkin hizmet verebilmesi için hizmet içi eğitimlerin arttırılabileceğini söyleyen Taçoy, meclisin çalışanlarının mevki ve sıra içerisinde çalışmalarını sürdürebilmesine olanak verilmesini istedi.

Cumhuriyet Meclisi bütçesi, oy birliğiyle kabul edildi.