Yeni Bakış'tan Gamze Pir Baykur'un haberine göre, Dağyolu (Fota) Köyü Muhtarı Mustafa Arap Çavuşoğlu, köyün bir takım sorunları olduğunu kaydetti. Muhtar, köyün İngiliz döneminden kalma giriş yolunun dar ve trafik için sakıncalı olduğunu belirtti. Muhtar Çavuşoğlu, bir yıl önce asfaltı yenilenen yolda zaman içinde bir takım bozulmalar meydana geldiğini ifade etti. Çavuşoğlu, köyde yıkılmaya yüz tutmuş bir öğretmen evi bulunduğuna da dikkat çekerek “Eğer bina için tamir ya da yıkım izni çıkarsa, orayı muhtarlık binası ya da kadın kursu merkezi olarak değerlendirebiliriz” dedi. Ağıllar bölgesine giden yolun da asfaltlanması gerektiğini dile getiren Muhtar Çavuşoğlu, bölgede elektrik olmadığını da söyledi.

“Köy girişindeki yol çukurla dolu”

Dağyolu Köyü Muhtarı Mustafa Arap Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağırdağ köyünün girişindeki asfalt yol, yaklaşık 1 yıl önce yapıldı. Banketi de yapılmadı. Yolda yer yer ölüm çukurları meydana geldi. Üstelik yol oldukça dar, iki araç zar zor geçiyor. Köy içinde birçok şey yoluna girmeye başladı. Yaklaşık 4 ay sonra 1 etap daha ihaleye çıkılacak. Köy yollarımız daha iyi olacak. Köyün içinde eski bir öğretmen evi var. Yıkılmaya yüz tutmuş bir lojmandır. Bu evin ya tamamen yıkılması, ya da tamir edilmesi gerekiyor. Bu bina köyde mevcut olmayan muhtarlık binası olarak ya da kadın kursu binası olarak da hizmete girebilir diye düşünüyorum.”

“Yeni okul yapamadık”

“Köyümüzün doktoru olan Ümit Sakallı, bir süre önce yeni okul binası yapılsın diye kendi arsasını hibe etmişti. Şu an eğitim veren okulumuz oldukça eskidir. Her 2-3 yılda bir, çok masraf yaparak tamir ediliyor. Biz de dedik ki başka bir okul yapalım. 

O dönem TC Yardım Heyeti yaklaşık 728 bin TL gibi bir para çıkarttı. Dönemin eğitim bakanı Özdemir Berova, bu parayı Güzelyurt Kurtuluş Lisesi’ne vermiş. O okulun daha çok ihtiyacı varmış diye. Köydeki okul için proje tamamlanmıştı. Yeni okul yapıldıktan sonra eski okulu kadın kursu merkezi ya da müze yapmayı planlamıştık. Mevcut okul tarihi eser konumundadır.”

“Ağıllar bölgesinde elektrik yok”

“Ağıllar bölgesine giden yol, topraktır. Bu yolun asfaltlanması gerekiyor. Ayrıca ağıllar bölgesinde elektrik de yoktur. Bir süre önce proje yaptık ve tüm tarla sahiplerinden imza aldık. Her ağıl sahibi bin lira, devlet ise 10 bin lira verecekti. Yaklaşık 3 yıl önceydi. Her şeyi hazırlamıştık ve arsalar dağıtıma hazırdı. Köye kaymakamı da getirmiştik. Her ağıl sahibine parselini verdik. Daha sonra hükümet değişti ve siyasi nedenlerden dolayı, arazilere mandıralar taşınamadı. Yarım kalan bu iş için sadece işlem yapılmasını bekliyoruz.”