Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu Salı günü gerçekleştirmiş olduğu açıklamasında, örgütünün üyesi olarak bulunduğu Özel Sağlık Hizmetleri Kurulu’ndan istifa ettiğini duyurmuştu. Gardiyanoğlu istifa gerekçesi olarak, sağlığın hukuk düzeni içinde yönetilmemesi olduğuna vurgu yapmıştı. 

KTSÇHB Başkanı’nın iddialarına ilişkin Kıbrıs Postası'ndan Ertuğrul Şenova'nın sorularını yanıtlayan Özel Sağlık Hizmetleri Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Gardiyanoğlu’nun iddialarının tamamen asılsız olduğunu öne sürdü. 

DANA: “18 YILDA HİÇ TOPLANTI YAPILMADI”

1998 yılında yürürlüğe giren Özel Sağlık Hizmetleri Kurulu’nun, göreve geldikleri Nisan 2016’ya kadar hiç toplantı yapmadığını belirten Dana, Nisan 2016’dan sonra 6’sı resmi, 6’sı tüzük olmak üzere toplamda 12 toplantı yaptıklarını ifade etti. 

İlk toplantıda, eksik olan tüzüklerin tespitinin yapıldığını belirten Dana, süratli bir şekilde hazırlıklara başladıklarını kaydetti.

Tüzüklerin yürürlüğe girmesinden önce 1 kez tüm hastanelerin denetlendiğini ve eksikliklerinin de bildirildiğini belirten Dana, “Tüzükler henüz çıkmadığı için yaptırım gücümüz yoktu. Yaklaşık 1-2 ay önce tamamladığımız tüzüklerimiz sayesinde yaptırımlara başlamış olduk” açıklamasında bulundu.

“SİYASİ BASKI HİÇ OLMADI”

Gardiyanoğlu’nun “Kurul siyasi irade tarafından, ‘ahbap çavuş ilişkisiyle’ yönetiliyor” şeklindeki iddiasına da yanıt veren Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Deniz Dana, “Siyasi baskı hiç olmadı. Göreve geldiğimiz günden bu yana geçen 17 aylık süreçte 12 toplantı yaptık” dedi.

“HANGİ İRADE SORGULANMALI?”

Kurulun yürürlüğe girdiği 1998 yılından, yönetime geldikleri 2016 yılına kadar geçen 18 yılda hiç toplantı yapmayan komitenin içinde Gardiyanoğlu’nun birliğinin de bulunduğunu öne süren Dana, “Soruyorum; Tüzüklerle ilgili bir adım dahi atmayan irade mi sorgulanmalı, yoksa toplantıları yapıp tüzükleri çıkaran irade mi sorgulanmalı? Örgütlerin kişisel düşünceleri doğrultusunda devlet idare edilemez. Neden sadece Remzi beyin örgütü bu iddiaları ortaya atıyor?” şeklinde konuştu. 

“TÜZÜK ÇALIŞMALARI NEDENİYLE BAZI TOPLANTILAR EKSİK YAPILDI”

Her ay toplanması gereken kurumun, toplamda 6 kez resmi, 6 kez de tüzük çalışmaları gündemiyle toplanması konusunda da açıklamada bulunan Dana, “Bizim yaptığımız çağrılarla 6 kez tüzük, 6 kez resmi olarak toplanan kurulun yasaya göre ayda bir kez toplanması gerekiyor. Fakat tüzük çalışmalarımız nedeniyle bazı toplantılar eksik yapıldı” açıklamasında bulundu.

İKİNCİ İŞ YASAĞI

Gardiyanoğlu’nun, “Kamu hekimleri halen muayenehane kliniklerinde ve özel hastanelerinde kaçak ve hiçbir yasal mevzuatı yerine getirmeden sağlık hizmeti veriyor” iddiasına da değinen Özel Sağlık Hizmetleri Kurulu Başkanı Kemal Deniz Dana, “Bakanlığımız birçok karar üretti, tüzük hazırladı, denetimlerimiz devam ediyor ve gelen tüm ihbarlara soruşturma açıyoruz” dedi.

“KAMU SAĞLIK YASASININ 40’INCI MADDESİ”

Dana, bazı doktorların bakanlık tarafınca protokol imzalanan kurumlarda hasta baktığını ifade etti. Dana, “Kamu Sağlık Yasasının 40’ıncı Maddesi diyor ki; kamu doktorları hastane bünyesinde mesai dışında ve tatil günlerinde özel hastalara bakabilirler. Görev yapılan yerler, hastanenin bünyesine katılan noktalardır” açıklamasında bulundu. 

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana’nın açıklamaları üzerine cevap hakkı doğan Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, Kıbrıs Postası’na konuştu.

GARDİYANOĞLU: “KTSÇHB KURULA 2012 YILINDA GİRDİ”

Gardiyanoğlu, KTSÇHB’nin Özel Sağlık Hizmetleri Kurulu’na 2012 yılında kendi müracaatlarıyla girdiğini ve Dana’nın iddia ettiği 1998 yılından bu yana geçen sürece, KTSÇHB’nin dahil olmadığını dile getirdi.
KTSÇHB Başkanı, “Kurul, özel sağlık merkezlerini yani bizi denetliyordu ve denetimde herhangi bir özel sağlık kuruluşundan üye yoktu. Bu nedenle üye olduk. Sayın Müsteşarın bahsettiği 1998 yılından bu yana geçen sürece bizim örgütümüz 2012 yılından sonra dâhil oldu” dedi. 

“18 YILLIK SÜREDE UBP İLK KEZ Mİ İKTİDARA GELİYOR?”

Dana’nın “kurulun yürürlüğe girdiği 1998 yılından bizim iktidara geldiğimiz Nisan 2016’ya kadar geçen süreçte hiç toplantı yapılmadı” şeklindeki söylemine ilişkin konuşan Gardiyanoğlu, “Kaldı ki 18 yıllık sürede UBP ilk kez mi iktidara geliyor? Sayın Müsteşar bunu övünerek söylerken utanmıyor mu? 18 yıllık süreçte UBP’nin hiç iktidara gelmediğini mi düşünüyor?” açıklamasında bulundu. 

“LAFLA DEĞİL, BELGEYLE”

Yasaya göre her ay toplanması gereken kurulun, son 2 yılda sadece 6 kez toplandığına dikkat çeken Gardiyanoğlu, “Sayın Müsteşar, ‘Kurul bizim çağrılarımızla toplandı’  söylemini belgelere dayandırmalı. Lafla değil, belgeyle konuşmalı” dedi.

“İNSAN SAĞLIĞI, KOLTUKTAN ÖNEMLİ”

Dana tarafından açıklanan gerekçelerin,  toplantı yapılmaması için yeterli olmadığını savunan Gardiyanoğlu,  “İnsan sağlığından bahsediyoruz, benim için koltuktan daha önemli. Bir yere ceza kesmeye çalışıyoruz, yok bu arkadaşımız, yok bu konuda eksiğimiz var derken denetimler sonucu aykırı bulunan kimseye ceza kesemez olduk” dedi. 

Son toplantıda istifa yazısını sunduklarını fakat Kurul Başkanı Dana’nın 18 Aralık’a kadar süre istediğini, “almamız gereken kararları almak için kurulu bu tarihe kadar tekrar toplantıya çağıracağım” dediğini ama yine toplantının gerçekleşmediğine vurgu yapan Gardiyanoğlu, “bu kirli oyuna daha fazla dayanamadım ve istifa ettim” dedi.