Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından organize edilen konferansın konuğu olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gelen Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk Akça; bir kişi veya grubun bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla diğerlerine yönelik düşmanlık, korkutma, tehdit ve taciz amaçlı içerikler göndermesini değerlendirdi. Siber zorbalık deneyimlerinin, internet kullanım sıklığıyla doğru orantılı olduğunu ortaya koyan Prof. Dr. Akça, Türkiye’de siber zorbalığın yaygınlığını ve yarattığı sonuçları ortaya koymaya yönelik az çalışmadan biri olan araştırmasını DAÜ’de paylaştı.

1,400 Ortaokul Öğrencisine Anket

TÜBİTAK’ın desteğiyle yürüttükleri saha çalışması kapsamında yedi ilde 1,400 ortaokul öğrencisi ile anket ve görüşmeler yapan Prof. Dr. Akça, çalımalar hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Prof. Dr. Akça, yaptığı açıklamada “Ankete katılan öğrencilerin yaklaşık %60’ı hayatlarında en az bir defa sosyal ağlar üzerinden bir kişi hakkında şikayette bulunduklarını belirtmişlerdir. Şikayet sebepleri arasında ilk sırada kullanıcı tarafından sözlü tacize uğrama gelmektedir. Bu oran çocuk ve gençlerin maruz kaldığı riski ortaya koymakla birlikte, kendilerini korumak noktasında belli becerilere sahip olduklarını da göstermektedir. Bize düşen çocukların bu becerilerini geliştirerek daha güvenli biçimde internet kullanımlarını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Emel Akça önderliğinde başlatılan söz konusu çalışma ile; siber zorbalığa karşı başlatılan hareket sayesinde yasaklayıcı yöntemler yerine internet kullanımını bir hak olarak kabul eden ve bilinçli internet kullanımını teşvik ederek gençleri korumaya yönelik bir ortam sağlanması hedefleniyor.  Etkinlik sonunda DAÜ İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurten Kara, Prof. Dr. Akça’ya Kıbrıs’a özgü lefkara işi pano takdim etti.