Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile İstanbul Teknik Üniversitesi – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eğitim Araştırma Yerleşkeleri (İTÜ-KKTC) arasındaki mühendislik alanına yönelik yeni bir iş birliği protokolü imzalandı. 3 Temmuz 2018, Salı günü saat 10:00’da DAÜ Rektörlüğü’nde gerçekleştirilen iş birliği protokolüne DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam ve İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya imza koydu. 

Protokole DAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Aykut Hocanın ile İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Şeker şahit olarak imza koyarken DAÜ Öğrenci İşleri’nden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Tanju Besler, İdari ve Teknik İşler’den Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naciye Doratlı, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Önkol, İTÜ – KKTC Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Kum ve DAÜ Mühendislik Fakültesi, Elektirik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Demirel de hazır bulundu.  

İmza töreninde konuşan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, İTÜ – KKTC ile önemli bir tempo yakaladıklarını belirterek imzalanan iş birliği protokolü ile mühendislik alanında da güzel işler yapacaklarına inandığını vurguladı. Prof. Dr. Osam, her iki kurumun da değerli ekibine teşekkürlerini ileterek protokolün hayırlı olmasını temenni etti. 

İTÜ- KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya “DAÜ’yü ikinci evim gibi hissediyorum. Aynı şehrin tek üniversitesi gibiyiz. Bu ilişkiler Prof. Dr. Osam’ın yönetimi ile güçlendi” ifadelerini kullanarak birlikte, omuz omuza güzel işler başaracaklarına inandığını aktardı. 

İmzalanan söz konusu iş birliği protokolü ile iki kurum arasında arasında bilimsel, teknolojik ve eğitimsel ilişkilerin geliştirilmesi planlanıyor. Akademik birimler ve araştırma laboratuvarları da dâhil olmak üzere, öğrenciler, öğretim üyeleri ve elemanları arasında, karşılıklı ilgi alanlarında sahip oldukları ölçüde, araştırma ve eğitim işbirliklerini teşvik etmek için her türlü makul çabayı göstereceler. 

Protokol kapsamında DAÜ’nün kampüsü içerisine kuracak olduğu, DAÜ Kampüsünde Bilişsel Sistemleri (Cognitive Systems) laboratuvarı, İTÜ-KKTC ile ortak bir koordinasyona sahip olacak.  Bu şekilde, DAÜ ve İTÜ-KKTC'den araştırmacılar endüstri ve devlet destekli araştırma konsorsiyumlarına katılabilip, bilimsel ve endüstriyel uygulamalarla ilgili çeşitli alanlarda uluslararası disiplinler arası araştırma projeleri düzenleyebilecekler.